Berta Sándor

Az Európai Bizottság a szoftverszabadalmak ellen van

Az Európai Bizottság nyíltan szembehelyezkedett az Európai Parlament, illetve annak jogi bizottságának határozatával, gyakorlatilag semmibe véve az EP nemrég született döntését.

A testület egyértelműen egy új előterjesztés kidolgozása ellen foglalt állást. Az EB lépéséről elsőként a NoSoftwarePatents nevű kezdeményezés internetes oldalát üzemeltetők szereztek tudomást, akik informátorukként az Európai Bizottság alelnökéhez közel álló köröket jelölték meg. Később a weboldal információit megerősítette a testület hivatalos nyilatkozata is.

A korábbi tervek szerint a szoftverszabadalmi javaslatot a jelenlegi formájában nem fogadták volna el és így vagy módosítani kellett volna vagy pedig egy teljesen új javaslatot kidolgozni. Ezeket a terveket torpedózta most meg az EB. Biztossá vált tehát, hogy a testület egy véleményen van az Európai Tanáccsal, amely még tavaly májusban szintén az eredeti előterjesztés elfogadása mellett foglalt állást.

Jelenleg tehát úgy tűnik patthelyzet alakult ki ebben a kérdésben az Európai Unióban. Mint ismeretes, korábban a német, a spanyol és a holland parlament is a javaslat elfogadása ellen voksolt. E döntések mögött több nagy európai konszern, így például a Német Bank érdeke állt, amelyek elhatározták, hogy nem akarnak sem új licencszerződéseket kötni, sem pedig nem hagyják, hogy a jövőben a szoftverbeszerzés tekintetében az amerikai és a japán szoftverfejlesztő vállalatok diktáljanak nekik.

Az európai uniós szoftverszabadalmi javaslat ellenzői szerint egyértelmű, hogy az előterjesztés az amerikai konszernek érdekeit védi. Ezért például Charlie McCreevy, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa hiába próbálta keresztülverekedni a javaslatot az Európai Parlamentben, eddig a képviselők mindannyiszor megvétózták az elképzelést. S hogy miért cselekszik így az EU-biztos? Nos, az érvei egyszerűek. Ő ugyanis ír, és Írország, -amely egykor az EU egyik legszegényebb tagállama volt - nem felejtette el, hogy korábban számos tengerentúli IT cég létesített képviseletet a hazájában, ezáltal az egyik leggazdagabb tagállammá téve Írországot.

Az persze már egy másik kérdés, hogy az európai uniós képviselők eddigi rendkívül mértékű összefogása lehetetlenné tette a szoftverszabadalmi javaslat elfogadását. Ők ugyanis felül tudtak emelkedni az egyéni vagy nemzeti érdekeiken és nem azt nézik, hogy mi a jó az egyes tagországoknak, hanem az Európai Unió összes tagországának érdekeit képviselik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dshk #15
    A leköpésben mellesleg lelkesen részt vett a magyar kormány is, konkrétan a - nem tudok jobb szót - szolgalelkű igazságügy és a külügyminisztérium, akik a szemét írek helyett a nemzeti érdekeket képviselő informatikai minisztériumot ugatták le. Az EU parlament jogi bizottságában a magyar EU képviselők viszont tudomásom szerint pártállástól (szdsz, fidesz, mszp) függetlenül egységesen a szoftverszabadalmak ellen (pontosabban az újrakezdés mellett) voltak.
  • dshk #14
    patthelyzetnek tekinteni túlságosan derűlátó. Az EU parlament ugyan így is megakadályozhatja még, de ebben a helyzetben már nem elég a sima többség, hanem az összes képviselő 2/3-a kell hogy nemmel szavazzon, ami nagyon nehéz. A képviselők jelentős része azt sem tudja miről van szó, és magát az ügyet végképp nem fdogják érteni. (Pl. miért tiltakoznak a népek a javaslat ellen, amikor a javaslat - különösen pofátlanul hazug - szövege szerint sem lesz szoftverszabadalom.)

    Az abszolút többségre csak úgy van esély, ha a parlament politikai ügyet csinál az esetből, ugyanis ha a tartalmi érveket nem is, de azt hogy a bizottság és a tanács leköpte őket (is), azt minden képviselő megértheti. (Tisztelet a kivételnek, mint a lengyelek.)
  • Kis-Bob #13
    Azt tudjátok, hogy pl ilyeneket is levédnek, mint a duplakattintás???
  • dez #12
    Azt honnan tudjam?
  • HUmanEmber41st #11
    Majd jön Bozót úr, meg Kapus úr aztán rendet tesznek itt az EUban szoftwerek között :) :) :) :)
  • NEXUS6 #10
    És különben is, kapják be az írek, most szopok már egy hete egy írországban gyártott hálókártyával!

    Amúgy én is itt agyalgok, már egy pár perce, hogy akkor most ki kivel van?
    Esetleg nem-e azért vétozták meg az EP döntését, hogy patthelyzet alakuljon ki és ezáltal semmilyen szoftverszabadalom sohase tudjon érvénybelépni?;))))
  • testerlnx #9
    Ez pontosan mit jelent? Szerinted akkor nincs patt helyzet, hanem elfogadják ezáltal 7.-én?
  • dez #8
    Bizony... Sajna az EB éppen a régebbi, rossz tervezetet támogatja. Kétszeres invertálás = logikai igen. Úgy tűnik, valakinek itt az SG-nél nem erőssége a logika.
  • Tetsuo #7
    Ez a három csoport nem tud soha meg1ezni..
  • dshk #6
    EU honlap az intézményekről
    -Eu. Parlament a tagjait mi választjuk közvetlenül
    -Eu. Tanács (council) tagállamok képviselői ülnek benne
    -Európai Bizotság (commission) olyasmi a szerepe mint egy kormánynak, ennek az elnöke Barroso. Csakhogy a tagjait a tagállamok küldik.
    -Eu. Biztos Európai Bizottság tagja