Gyurkity Péter

A Microsoft köteles kiadni a Media Player nélküli Windowst

Az Európai Unió Elsőfokú Bíróságának döntése értelmében a Microsoftnak végre kell hajtania a korábban megfellebbezett ítéletet, és piacra kell dobnia az operációs rendszer Media Player nélküli változatát.


Bo Vesterdorf
Bo Vesterdorf bíró fenntartotta a márciusban kirótt kötelezettségeket, és kijelentette, hogy a nagy összegű pénzbüntetés megfizetése mellett azonnal piacra kell dobni az operációs rendszer módosított változatát. A Microsoft korábban arra hivatkozva kérte az ítélet végrehajtásának elhalasztását, hogy az helyrehozhatatlan üzleti károkat okozna a vállalatnak, de a bíróság nem értett egyet a vállalat érvelésével. "A benyújtott dokumentumok nem támasztják alá, hogy a Microsoftot súlyos üzleti károk érnék a Media Player eltávolítása esetén" - áll a bíróság közleményében.

A szoftveróriás azonban nem emelt kifogást a jelentős pénzbüntetés ellen, ugyanis a szükséges összeget - egy számukra kedvezőtlen ítéletre számítva - már jó előre befizették. Brad Smith, a Microsoft alelnöke és vezető jogtanácsosa az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy megfellebbezik a döntést, de mivel a procedúra hónapokat vehet igénybe, és a per még évekig elhúzódhat, a tegnapi döntés értelmében mégis piacra dobják az operációs rendszer módosított változatát. Elmondása szerint a Media Player nélküli Windows a cég OEM partnerei számára januárban, míg a vásárlók számára legkorábban februárban lesz elérhető.

A Microsoft azonban továbbra is reménykedik a folytatásban, és várhatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy az újabb fellebbezés sikerrel járjon. "A bíróság ugyan nem találta megalapozottnak a Microsoft azon állítását, hogy a döntés helyrehozhatatlan károkat okozna a Microsoftnak, de egyetértett néhány megállapításunkkal, ezért bízunk abban, hogy az újabb tárgyalásokon ezen lényeges kérdésekre is megnyugtató válaszokat kapunk" - áll a vállalat közleményében. "Már többször kifejtettük meggyőződésünket, mely szerint nem ez a legjobb módja annak, hogy az európai fogyasztóknak és az európai technológiai ágazatnak kárt okozva rendezzük az ilyen összetett, technikai kérdéseket. Továbbra is úgy tartjuk, hogy a Bizottság által előírt jogorvoslat nagyon kevés előnnyel jár a versenytársakra és az európai fogyasztókra nézve, sőt valójában kárt okoz a Windows operációs rendszer számos felhasználójának és annak a több ezer európai vállalatnak, amely Windows platformra építette üzleti működését."

"Véleményünk szerint a kódeltávolításra vonatkozó jogorvoslat, amely a Windows operációs rendszer csökkentett funkcionalitású változatának kibocsátására kötelezi a Microsoftot, káros lesz a fogyasztók és a versenytársak számára, továbbá alááshatja az elmúlt három évtized informatikai forradalmának motorját hajtó technológia-integrációs törekvéseket. További lépések kezdeményezése előtt szeretnénk alaposan tanulmányozni a határozatot, de korábbi nyilatkozatainkhoz hasonlóan most is szeretnénk leszögezni, hogy a jogerőre emelkedést követően teljes mértékben eleget fogunk tenni a Bíróság határozatában foglaltaknak, figyelembe véve az Európai Bizottsággal egyeztetett akciótervek rendelkezéseit" - közölte a Microsoft.

A legtöbb szakértő szerint azonban a döntés a Microsoft magatartásától függ, és elsősorban a vállalaton múlik, hogy közös nevezőre tudnak-e jutni az újabb fordulóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Killgore #202
    baromira tudom rühelleni, Amikor elkezdenek szarozni valamit, csak azért, mert MS termék. Bazzeg, írjanak jobbat....
  • Killgore #201
    "MSN egy vicc, ugy müködik mint az összes többi MSN termék: szarul."

    Akkor írjál jobbat, aztán szarozd ok?
  • Killgore #200
    Tessék, itt a 200. :) BUÉK :)
  • dshk #199
    a windowsból ebben a pillanatban van xp home, xp professional, windows 2003 web edition, windows 2003 server, advanced server meg még advancedebb, 64 bites windows. Plusz még néhány egzotikum...
  • FTeR #198
    eh, de könyörgöm a verzió van egy darabig aztán nem foglalkoznak vele többet, hanem átállnak a legújabb verzióra (lsd. éppen mostanában állnak le a 2000 támogatásával, tehát még kinem jön a longhorn szervere csak a 2003 lesz...de aztán a 2003at is elfelejtik).
    a disztribúcuiók meg egymás mellett élnek és (majdnem) mindegyikből van szerverre és asztalira is. Nem igaz, hogy nem veszed észre a külömbséget!? (a disztribúcióknak külön külön vannak verziói, vagyis a winnek 1 (egy) darab disztribúiója van, még a linuxnak nem)

    "barki keszithet maganak teljesen egyedi Linux disztrot"
    pont ez nem tetszik...
  • h4x0r #197
    B+, nem azt probaltad bizonygatni, hogy Win csak egyfele van? Hat, most te is irtad, hogy ott a home meg szerver vonal. Mindegyik egy-ket fele Wint minimum jelent (NT es DOS alap kozt akkora legalabb a kulonbseg, mint Linux kernel eseten a ). Az, hogy az MS verzioknak hivja oket, a Linux eseten pedig disztribeknek, az egy dolog.

    Amugy mindent felreteve en pont azt szeretem, hogy van szazfele disztribucio. A kegyelemdofes a dolognak: barki keszithet maganak teljesen egyedi Linux disztrot, ezt Linux From Scratch -nek hivjak: www.linuxfromscratch.org...
  • FTeR #196
    de a dos meg az NT nem külön disztribúció.
    dos alapokra fektették az otthoni felhasználóknak szánt rendszerüket és amikor úgy gondolták betörnek a szerver piacra megalkották az NT-t. Később amikor látták, hogy hosszútávon az NT jobban megéri, lecserélték a dost a desktop rendszerekben. A winnek két ága van az asztali és a szerver, érthető okokból.
    A párhuzamod nem állja meg a helyét, szal sztem ne erőltesd.
  • h4x0r #195
    Itt az NT alapu es a DOS alapuakra gondoltam konkretan. Az XP es a 2k szeria is kulonbozik annyira, mint a Debian es a Slackware.

    Amugy meg mindig BKK.
  • Skynet #194
    őőőő...
    Mikor fog megjelenni a windows nélküli MEDIA PLAYER?:)
  • Aaron Hallam #193
    ÖÖÖ így visszaolvasva.. a messenger pluss-al vigyázni kell.. pl a spysweepert használva felmész a honlapjára meg látod mennyi AD meg szemét akar átjönni a gépedre.. ha a honlap ilyen akkor a plus se lehet valami biztonságos.. bár amíg használtam semmi bajom nem vot vele