Berta Sándor

Hétfőig döntés születik az EU kontra Microsoft ügyben

Bo Vesterdorf, az Európai Bíróság Elsőfokú Bírói Tanácsának elnöke már korábban jelezte, hogy nem fogja húzni az időt és mielőbb pontot tesz az ügy végére.

Mind az amerikai vállalat, mind pedig az Európai Unió feszült figyelemmel várja, hogy miként dönt az ügyben eljáró bíró, mivel a per a várható fellebbezések és a másodfokú eljárás következtében még akár évekig is elhúzódhat.

Mint ismeretes, idén tavasszal Mario Monti, az Európai Bizottság akkori versenyügyi biztosa példátlan összegű, 497,2 millió eurós bírságot szabott ki a redmondi cégre és kötelezte arra is, hogy változtasson az üzleti stratégiáján. Monti azt kifogásolta, hogy a Microsoft azáltal, hogy a Media Player nevű szoftvert a Windows operációs rendszerek elválaszthatatlan részévé tette, jogosulatlan előnyhöz jutott a médialejátszó programok piacán és visszaélt a piaci helyzetével. Az európai biztos a pénzbírság kifizetésén kívül kötelezte a Microsoftot arra is, hogy piacra dobja operációs rendszereinek Media Player nélküli változatát, valamint, hogy betekintést engedjen a szoftverei forráskódjának egy részébe. Az amerikai vállalat természetesen megfellebbezte a döntést, így került az ügy Bo Vesterdorf bíró elé.

A bíró három módon dönthet. Helyben hagyhatja a korábbi döntést, ekkor a Microsoft minden bizonnyal újra fellebbez, de előállhat egy olyan helyzet is, hogy Vesterdorf úgy dönt, részben vagy egészben törli a redmondi céget érintő szankciókat.

A Microsoft azt reméli, hogy olyan ítélet születik, amely miatt mind a két fél kénytelen lesz újra leülni a tárgyalóasztalhoz. Az Európai Unió szintén nem zárkózik el semmilyen más, peren kívüli megoldástól sem. Az Európai Uniónak már csak egy segítője maradt, ez pedig nem más, mint a szintén amerikai Real Networks. A döntés most Bo Vesterdorf kezében van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sony90210 #8
    Már nem mindegy kamat, ha már kifizete Microsoft az EU-nak a pénzt.
  • rutom #7
    Szerintem csak akkor kamatozik, ha az itelet jogeros. Itt meg meg fellebbezesre van lehetoseg.
  • Cat #6
    de kamatozik, magyarországon a büntetőkamat a jegybanki alapkamat kétszerese
  • Sony90210 #5
    És itt a bizonyiték:www.sg.hu/cikk.php?cid=32874
  • Sony90210 #4
    Már kifizete a 497,2milliót az EU-nak Microsoft.Volt rola cíkk is.
  • Cactus #3
    Nem vagyok jogász, de szerintem nem kamatozik. Még az is lehet, hogy részletfizetést kér a M$
  • Surranó #2
    Szerintem ha beteszi az otépébe, már többet nyer, mint az árfolyamveszteség. Sőt: van neki euróban is péze :P
    Tényleg, ilyenkor a fellebbezés stb ideje alatt nem kamatozik a bírság? :)
  • Bucser #1
    A poén az hogy ez a 497,2 millió eyre többe fog fájni a Microsoftnak minél tovább húzza az időt:D A dollár mostani euróhoz viszonyított értékén ez kb 670 millió dollár... Míg ha azonnal kifizetik akkor visszaduma nélkül ez még egy 50 misivel kisebb lett volna dollárban... ÉS ez szépen csúszik felfelé.. lehet hogy felmegy 750 millióra is ha a 1 euró 1,5 dollár lesz:)