Berta Sándor

2005-ben döntenek az európai szoftverszabadalmakról

A belga gazdasági miniszter, Marc Verwilghen hivatalosan tájékoztatta a belga parlamentet, hogy az Európa Tanács (ET) legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 2005-re halasztja a döntést az európai szoftverszabadalmak ügyében.

Nagy vita után végül úgy döntöttek az Európai Parlament képviselői, hogy csak jövőre döntenek az európai szoftverszabadalmak ügyében. Verwilghen egy belga képviselő kérdésére válaszolva ismertette az ET határozatát a sok vitát kiváltó javaslattal kapcsolatban. Az Európai Parlamentben eközben egyébként meglehetősen feszült a helyzet az ügyben, ugyanis több európai parlamenti képviselő már azt is felvetette, hogy az egész jelenlegi vitát hagyni kellene és a javaslat megtárgyalását teljesen elölről el kellene kezdeni.

Az Európa Tanács döntése azért is meglepő, mert a testület eddig még mindig annak a véleményének adott hangot, miszerint az európai szoftverszabadalmak ügyében még az idén határozatot kell hozni. Az új fordulat egyúttal azt is jelenti, hogy valamilyen formában a tervezet által kiváltott tiltakozáshullám elérte a célját és ha nem is került le a napirendről ez a kérdés, ám átmenetileg a szoftverszabadalmat ellenzők kerültek lépéselőnybe.

Szakértők szerint valószínűsíthető az is, hogy maga a szoftverszabadalmakra vonatkozó és előzetesen már az Európai Minisztertanács által elfogadott javaslat soha többé nem fog ebben a formában az Európai Parlament elé kerülni. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a tervezetet készítőknek újra munkába kell majd állniuk és teljesen át kell majd alakítaniuk a javaslatukat, ami ismét hónapokat vehet igénybe.

Amennyiben az a döntés születik, hogy elölről kell kezdeni az indítvány megtárgyalását, akkor is hónapokba telhet mire érdemi határozat születik, ráadásul a dokumentumnak újra végig kellene járnia az egyszer már megtett utat. A probléma az utóbbi esetben csak az, hogy annyira megváltozott a tagországok álláspontja az ügyben, hogy kétséges, az Európai Minisztertanács ezúttal is elfogadná-e a javaslatot. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az idő ezúttal azoknak dolgozik, akik nemet mondtak és mondanak az európai szoftverszabadalmakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chappy #4
    az jóó. én nem voltaaaaaaaaaaammm, de sztem baromság! ha Haydn szabadalmaztatja a szimfóniát, Mozartot nem ismernénk!
  • tomo #3
    en is ott voltam, ugy erzem nem hiaba utaztunk 200 km-t. a sarga polo meg szepen festi a kifakult kéztörlőinket :)
  • Mice #2
    én is mentem lufit eregetni a fővárosba augban és nagyon örülök, hogy lekerült a sürgősségi napirendről
  • strogg #1
    Remélem esélytelen, hogy ezt megszavazzák. Nagyon csúnya idők jönnek akkor. :(
    M$ rablánc jön 1000-el. :(