Berta Sándor

5 és fél év börtön Microsoft szoftverek másolása miatt

A bochumi bíróság ítéletének értelmében a városban található Dinosoft nevű szoftverkereskedelmi vállalat vezetőjének 5 és fél évet kell a börtönben töltenie. A testület a férfit ugyanis bűnösnek találta szoftvermásolás és a szerzői jogi törvények megsértésének vétségében.

A cégvezető semmi mást nem csinált, "csupán" másolatokat készített a Microsoft különböző szoftvereiről, majd ezeket a termékeket úgy adta el, mintha eredetiek lettek volna. Természetesen a bolton jó pénzt keresett.

Ráadásul az ügyészségnek könnyű dolga volt, mivel a férfi pont akkor bukott le, amikor megpróbált újracsomagolni 32 ezer szoftvercsomagot. A Microsoft nem kevesebb, mint 4,5 millió eurós kártérítést követel a Dinosoft vezetőjétől.

A hamisított programokat egyébként eredetileg az oktatási intézményeknek és a hallgatóknak kellett volna megkapniuk egy jótékonysági akció keretében. Fontos megjegyezni, hogy a Microsofton kívül, a Hewlett-Packard, a Cisco és az IBM is szervez hasonló akciókat és nem feltétlenül csak az imázsuk javítása céljából.

Az elkövetőt egyébként minden bizonnyal a mohósága buktatta le, ugyanis az államügyészség akkor lett figyelmes a férfira, amikor elkezdte "nagyüzemben" hamisítani a Microsoft termékeit. Persze, amennyi luxuscikket a Dinosoft cégvezetője az elmúlt években összeharácsolt, az lett volna a csoda, ha nem figyelnek fel rá a hatóságok.

A férfi ugyanis a hamisításokból befolyó extra bevételekből luxuséletet tudott biztosítani magának, egy luxusautó-gyűjteménnyel, valamint több ingatlana is volt. Most ennek az aranyéletnek vége szakadt.

A Microsoft természetesen mindenben segítette a nyomozókat. Beatrice Delmas, a Microsoft jogi részlegének vezetője szerint az ítélet kellően szigorú és a szakember örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy úgy tűnik, a hatóságok kezdik kellően komolyan venni a szoftverhamisítási ügyeket.

Delmas szerint a szoftverkalózok lehetetlenné teszik a "normális versenyhelyzet" kialakulását a szoftverfejlesztő cégek között és végső soron munkahelyeket veszélyeztetnek a tevékenységükkel, hogy a cégeknek okozott kárról, illetve a kiesett bevételekről már ne is beszéljünk. Az ügyészek egyébként hat év börtön kiszabását kérték a férfira, ám végül csak 5 és fél évre kell a rácsok mögé vonulnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #228
    A garanciáról inkább neked kéne tájékozódni, mert az adható és nem kötelező. Ha tájékozottabb lennél a témában akkor tudnád, hogy a szavatosság és a jótállás az ami kötelező.
  • tajfun #227
    "Egy kicsit tájékozodnod kéne a garanciáról szóló törvényekről. Nekem sem tetszik, de a szoftverekre olyan értelemben nincs garancia, mint mondjuk az autóknál."
    Inkabb neked kene. Minden termekre KOTELEZO a gari, csak az ilyen torvenyszego, de nagyszaju BSA ugynokok nem akarnak tudomast venni rola.

    "Ha sérült a megvásárolt cd, flopi, dvd akkor kicserélik. Ha telepítéssel, használattal van probléma, akkor ott a hivatalos support, hot-line, stb."
    Kisfiam, a szoftveredre mint termekre ugyanugy kell a meghibasodas esetere garit vallalnod. Ha nekem 1 bugos szart adsz el, javitani, cserelni, illetve penzt visszafizetni vagy koteles.

    "a törvény az állapolgárokra is vonatkozik nemcsak a gazdasági társaságokra"
    De arra is! Aki pedig torvenyt szeg, az nekem ne pampogjon lopasrol!
  • h4x0r #226
    A torveny mindig a gazdagokat szolgalta (altalaban, az mas, hogy vannak esetek, amikor ez az allampolgar).

    Nem lehet olyan torvenyeket hozni, ami mindenkinek tetszik.
  • Rusid #225
    Szerintem a gond ott van hogy a tövényeknek az emberek töbségének az érdekét kellene szolgálnia, jelen pillanatban ez sajnos nem igy van.
    A törvényeket valóban be kell tartani de ha egy törvényt nem lehet betartatni akkor változtatni kell rajta.
  • AtisH #224
    Akkor gondolom abban egyet értünk, hogy a törvény alól senki sem kivétel. Ugyan úgy vonatkozik az állampolgárokra és a gazdasági társaságokra is. Ha csalást, szabálysértést, vagy bűncselekményt követnek el mindegyik felelőségre vonható.

    Nem értem egyébként azt a felfogást, hogy miért gondolják azt egyesek, ha valaki nem tartja be a törvényt, akkor ő is ugyan azt csinálhatja mint a másik. Illetve bocsánat ő dönti el, hogy csinálja, de akkor vállalja is érte a felelőséget és ne azzal próbáljon érvelni, hogy mert a másik is azt csinálta.

    Egyébként ezzel kapcsolatban ajánlok egy idevágó olvasmányt:
    A jogkövetkezmények tana
  • NEXUS6 #223
    Háj AtisH!

    "A törvény sem örülni sem bánkódni nem tud. Esetleg a törvényalkotók vagy a szoftverek tulajdonosai.
    De jobb ha tudod a törvény az állapolgárokra is vonatkozik nemcsak a gazdasági társaságokra. Ahogy mások is írták az már más tészta mennyire foglalkoznak vele a hatóságok."

    Válaszom:#26
  • AtisH #222
    Egy kicsit tájékozodnod kéne a garanciáról szóló törvényekről. Nekem sem tetszik, de a szoftverekre olyan értelemben nincs garancia, mint mondjuk az autóknál. Ha sérült a megvásárolt cd, flopi, dvd akkor kicserélik. Ha telepítéssel, használattal van probléma, akkor ott a hivatalos support, hot-line, stb. csak hát ez az erredeti termékekhez jár így aki másolt szoftver futtatt, annak elképzelése sincs ez utóbbi dolgokról. De az is igaz, hogy rengeteg különböző hardver létezik a világon és ezeket képtelenség mind letsztelni. Nem biztos, hogy jobban járnál, ha mondjuk a szoftver fejlesztője meghatározná milyen hardveren használhatod csak a terméküket. Pl. a gépjárműveknél elő van írva milyen időközönként kell vinned kötelező szervíre a járművet és milyen olajat, legszűrőt stb. használhatnak. Ha ezek nincsenek betartva ugrik a garancia.

    A másik, meg jobban kéne elolvasnod a hozzászólásokat, mert:
    1. Mutasd meg melyik hozzászólásomban írtam, hogy én cég vagyok, vagy egy cég nevében válaszoltam.
    2. Ha elolvastad volna a #175-ös hozzászólást vagy a beszúrt idézetet, akkor ott arról próbált meggyőzni minket Nexus barátunk, hogy a magánszemélyekre nem vonatkozik az idetartozó törvény. És ha végig olvastad volna a hozzászólásom, akkor idézem "a törvény az állapolgárokra is vonatkozik nemcsak a gazdasági társaságokra".
  • AtisH #221
    :-))))))))))))))))))))))))))
  • Mike at home #220
    kapd be
  • tajfun #219
    Ahogy te is elismered, a cegekre is vonatkoznak a torvenyek, szal akkor el is kezdhetitek betartani. Mondjuk a szoftverekre kotelezoen adando garanciakkal.