Gyurkity Péter

A Koreai Versenyhivatal a Microsoftnál vizsgálódik

A Koreai Versenyhivatal munkatársai átvizsgálták a redmondi cég ottani részlegének irodáit, a vállalat üzleti politikáját átvilágító, évek óta tartó vizsgálat részeként.

A Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a Microsoft megsértette-e az ázsiai ország trösztellenes törvényeit, amikor a Windows operációs rendszerekbe integrálta saját üzenő szoftverét, az MS Messengert. A szintén üzenő programokat fejlesztő koreai Daum Communications még 2001-ben vádolta meg redmondi riválisát azzal, hogy a vetélytársak ellehetetlenítésével monopolhelyzetet igyekszik kialakítani. A Daum még áprilisban egy bizalmas trösztellenes folyamodvánnyal fordult a Versenyhivatalhoz, amelyben 8.6 milliós dolláros kártérítést igényeltek.


A vizsgálat folytatódik, miközben a Microsoft az Európai Bíróságon fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottság által a cég ügyében március 24-én meghozott döntéssel szemben. Az Európai Bizottság szerint Redmond visszaélt monopolhelyzetével, ezért büntetést kell fizetnie és köteles megváltoztatni üzletpolitikáját. Az év elején a Japán Versenyhivatal rendelt el a mostanihoz hasonló kutatást, jóllehet a Microsoft szerint a vizsgálat elsősorban a számítógépgyártókkal kötött szerződéseire irányult, és a problémát a közelmúltban sikerült orvosolni.

Stacy Drake az MS szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy a cég együttműködésre törekszik a hivatallal: "A Microsoft jogi képviselői találkoztak a versenyhivatal munkatársaival, és folyamatos együttműködésre szólították fel a vállalat dolgozóit." Ezzel egy időben biztosította a hatóságokat, hogy "a Microsoft mindenkor tiszteletben tartja Korea törvényeit és mindazon országok előírásait amelyekben tevékenységét végzi."

A versenyhivatal emberei várhatóan a következő hét elejéig folytatják vizsgálatukat a Microsoft irodáiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Praetor #7
    Persze az előbb levittem a kérdést a munkáltató-munkavállaló szintjére.
    De hasonlóan korlátozva van a szerződési szabadság az autonómok szintjén is. Ezt a versenyjog tartalmazza. Ezek célja az, hogy megakadályozzák a monopóliumok kialakulását.
    A monopóliumok károsan hatnak a fejlődésre(innováció), az árakra, és a piacra is (viszonylag kis választékot eredményez).

    Szal indokolt a versenyszabályok megsértésével létrejövő káros hatású jelenségek tiltása.
  • Praetor #6
    Azért ez nem egészen így van.
    Üzletelni is csak úgy lehet, hogy az állam törvényeit betartjuk ahol bizniszelünk. Különben jön a bírság meg a sitt. És ez így van jól.
    Nincs szükség legális gengszterekre.

    Volt már olyan világ amiről Te beszélsz. Az 1800-as években, a vadkapitalizmus korában.
    Érdekességképp:
    Európaszerte a gyárimunkások látástól vakulásig dolgoztak (napi 16-18 órákat), nem volt munkavédelmi szabályzet, Munkatörvénykönyv meg társadalombiztositás. Igy ha levágta a gép a csákó mind a két kezét akkor kirúgták, mert nem tudott dolgozni. Vagy éhenhalt vagy koldult.
    Ráadásul abban a korban a társadalom nagy része gyárakban dolgozott.

    Akkor vezették be a szociális intézményeket (munkavédelmi szabályok, táppénz elődje, balesetbiztositás...stb), amikor a kormányzatnak feltűnt, hogy a hadköteles férfiak közel felét nem lehet besorozni, mert valamilyen munkaköri baleset folytán valamelyik végtagja csonka volt. Nagyon durva helyzet lehetett.

    Akkor jöttek a gyári törvények angliában, Németországban, Magyarországon...

    Azóta korlátozzák az "üzlet"-et.
  • traXion #5
    Szomália? :D
  • Darth Sith #4
    eccerü. csináljanak maguknak ilyen OP rendszert, és akkor abba azt raknak amit akarnak. de eccerübb az M$-t köcsögözni, hogy ezt meg azt szedjen ki. Akinek nem kell, na ahsználja. Naná hogy monopol helyzetet akarnak csinálni, ha én ülnék az M$ vezetői székében én is azt csinálnék. ez üzlet vaze.
  • Praetor #3
    Hát igen. Egy nem állami tulajdonban lévő, közel monopol helyzetben lévő vállalatra rájár a rúd. Főleg, hogy az üzletpolitikájuk eléggé erőszakos. Kicsit rugalmasabbak lennének és kompromisszumkészek, sztem fele ennyi atrocitásnak sem lennének az elszenvedői.
    Az EU birságot is megúszhatták volna. Nem hiszem, hogy a Bizottság olyan lehetetlen feltételeket állitott volna. Csak hát az M$-nek csak az az elfogadható, amit ők akarnak...
  • Punkerwork #2
    talán mongólia, meg pár afrikai pusztaság :)
  • Cat #1
    van még olyan ország ahol nem vádolja valamelyik cég a versenyjogok megsértésével? :)