7
 • Praetor
  #7
  Persze az előbb levittem a kérdést a munkáltató-munkavállaló szintjére.
  De hasonlóan korlátozva van a szerződési szabadság az autonómok szintjén is. Ezt a versenyjog tartalmazza. Ezek célja az, hogy megakadályozzák a monopóliumok kialakulását.
  A monopóliumok károsan hatnak a fejlődésre(innováció), az árakra, és a piacra is (viszonylag kis választékot eredményez).

  Szal indokolt a versenyszabályok megsértésével létrejövő káros hatású jelenségek tiltása.
 • Praetor
  #6
  Azért ez nem egészen így van.
  Üzletelni is csak úgy lehet, hogy az állam törvényeit betartjuk ahol bizniszelünk. Különben jön a bírság meg a sitt. És ez így van jól.
  Nincs szükség legális gengszterekre.

  Volt már olyan világ amiről Te beszélsz. Az 1800-as években, a vadkapitalizmus korában.
  Érdekességképp:
  Európaszerte a gyárimunkások látástól vakulásig dolgoztak (napi 16-18 órákat), nem volt munkavédelmi szabályzet, Munkatörvénykönyv meg társadalombiztositás. Igy ha levágta a gép a csákó mind a két kezét akkor kirúgták, mert nem tudott dolgozni. Vagy éhenhalt vagy koldult.
  Ráadásul abban a korban a társadalom nagy része gyárakban dolgozott.

  Akkor vezették be a szociális intézményeket (munkavédelmi szabályok, táppénz elődje, balesetbiztositás...stb), amikor a kormányzatnak feltűnt, hogy a hadköteles férfiak közel felét nem lehet besorozni, mert valamilyen munkaköri baleset folytán valamelyik végtagja csonka volt. Nagyon durva helyzet lehetett.

  Akkor jöttek a gyári törvények angliában, Németországban, Magyarországon...

  Azóta korlátozzák az "üzlet"-et.
 • traXion
  #5
  Szomália? :D
 • Darth Sith
  #4
  eccerü. csináljanak maguknak ilyen OP rendszert, és akkor abba azt raknak amit akarnak. de eccerübb az M$-t köcsögözni, hogy ezt meg azt szedjen ki. Akinek nem kell, na ahsználja. Naná hogy monopol helyzetet akarnak csinálni, ha én ülnék az M$ vezetői székében én is azt csinálnék. ez üzlet vaze.
 • Praetor
  #3
  Hát igen. Egy nem állami tulajdonban lévő, közel monopol helyzetben lévő vállalatra rájár a rúd. Főleg, hogy az üzletpolitikájuk eléggé erőszakos. Kicsit rugalmasabbak lennének és kompromisszumkészek, sztem fele ennyi atrocitásnak sem lennének az elszenvedői.
  Az EU birságot is megúszhatták volna. Nem hiszem, hogy a Bizottság olyan lehetetlen feltételeket állitott volna. Csak hát az M$-nek csak az az elfogadható, amit ők akarnak...
 • Punkerwork
  #2
  talán mongólia, meg pár afrikai pusztaság :)
 • Cat #1
  van még olyan ország ahol nem vádolja valamelyik cég a versenyjogok megsértésével? :)