Hunter

Legalább 78 milliárd fényév az univerzum átmérője

Mekkora az univerzum? Ez a tudomány egyik legrégebbi kérdése, amire a válasz a "valamivel nagyobb, mint a számunkra látható terület" és a "végtelen" között bármi lehetett, egészen mostanáig.

Az ősrobbanás után maradó mikrohullámú háttérsugárzás mintáinak alapos vizsgálata jókora darabot ragadott ki ebből a bizonytalanságból. A kozmológusok számításai szerint a világegyetem átmérője nem lehet kisebb, mint 78 milliárd fényév. Ez kizárja a korábbi önmagába hajló kis univerzumról szóló feltevéseket, ilyen volt például az a nemrég napvilágot látott elmélet, mely szerint a kozmosz focilabda alakú, ami azt jelentette volna, hogy átmérője csupán 60 milliárd fényév lehetne.


A Holdtól két hónapnyi útra, az L2 Lagrange-ponton áll a WMAP műhold. Itt az űrben teljesen kiegyenlíti egymást a Nap és a Föld gravitációja, és a földárnyék folyamatosan eltakarja a Napból érkező sugárzást, így a mérések pontosak

"Nem sok hely maradt a kis univerzum hipotézisek számára" - mondta Neil Cornish, a Montana Állami Egyetem fizikus, az új tanulmány vezetője. Ha az univerzum viszonylag kicsi lenne, akkor az nem lenne feltétlenül szembetűnő, mivel nem kell, hogy pereme legyen. A tér magába hajolhatna vissza, mint egy videojátékban, ahol a karakterek eltűnnek a képernyő egyik oldalán, majd azonnal meg is jelennek a másikon. Ha ez lenne a helyzet, akkor egy távoli objektum fénye több útvonalon is képes lenne eljutni hozzánk, ahogy valaki számtalan egyenes úton juthat el a Föld egyik sarkpontjáról a másikra bolygónk hajlított felszínének köszönhetően. Tehát nyilvánvalóan látnunk kellene ugyanannak az objektumnak a fényét különböző irányokból érkezni.


A WMAP célja a kozmikus háttérsugárzás egyenetlenségeinek mérése, és ezáltal az Ősrobbanást követő folyamatok felderítésének segítése

"Alapvetően nem lenne képtelenség olyan fényt látni a Földről, ami feltekeredett az univerzum körül, így láthatnánk a Földet, amikor mondjuk 4 milliárd évvel ezelőtt kialakult rajta az élet" - mondta Cornish. Hogy leteszteljék vajon a fény viselkedhet-e a fenti módon, Cornish és csapata alaposan szemügyre vette a NASA Wilkinson Mikrohullámú Anizotróp Szondájának (WMAP) adatait, ami a világegyetem születését követő 379000. évtől képes észlelni a mikrohullámú sugárzást. A kutatók számítása szerint, ha ugyanazon objektumról a fény különböző irányokból érkezik, annak körkörös mintákat kellene létrehoznia, hideg és meleg foltokkal a sugárzásban.

"Mi azonban nem találtunk egyetlen statisztikailag jelentős körvonali egyezést sem" - mondta Cornish, aki ebből azt a következtetést vonta le, hogy a világegyetemnek nagyobbnak kell lennie 78 milliárd fényévnél, ami jóval nagyobb, mint az a 28 milliárd, amit távcsöveinkkel képesek vagyunk észlelni. Cornish biztos benne, hogy a WMAP további megfigyelései ezt a minimum méretet legalább 90 milliárd fényévre fogják kitolni. A szonda 1,5 millió kilométerre helyezkedik el a Földtől, ahol képes a mikrohullámú háttérsugárzás hőmérsékletének mindössze húszmilliomod foknyi változásának észlelésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nyaci #97
    Nem a Párhuzamos univerzumokat olvastad ???
    abban vannak ilyenekről szó, hogy az ágazatok eggyesítése... De lehet benne valami szerintem.
  • Tetsuo #96
    Szerintem te az: Ami a tudományban még felfedezésre vár /John Maddox könyvet olvastad.
    Szerintem is jó volt.
    Nagyon jó még az: A Világ - Egyetem sorozat
    kozmológia, A.I., genetika, biológia, kémia, éghajlatkutatás stb.. témában egy-egy könyv.
    Ezek a könyvek érdekesek, majdnem naprakészek és átfogó ismeretanyagot mutatnak (szerintem).
    Csak ajánlani tudom.
  • Pöty #94
    :DDDD

    Én is olvastam pár éve egy jó könyvet (sajnos a címére már nem emlékszem) amit olyan prof. irt aki kegyetlenül vágja a témát és rengeteg elismert műve jelent már meg. A tudomány akkori állásával foglalkozott és hogy egyre inkább kezdenek egységesedni a különböző ágazatok, nem úgy mint a XIX. században. (kémia, biológia, fizika...)

    Hihetetlen mennyire nincs fogalmunk a tudomány mai állásáról! Bohr féle atommodell meg ilyenek mennek az iskolában. XIX. sz eleji dolgok. Főiskolai-egyetemi szinten meg-megemlítik a kvantummechanikát meg a húrelméleteket aztán ennyi.

    Kéne valami jó könyveket olvasni megint. Szeretem ezt az agytágítást, matematikai dolgok is fel-felelevenednek amíg az ember még képes tartani a fonalat... :)
  • Tetsuo #93
    Ja nem teccett az a terem, mondtam az igazgatóhavernak, te aggyá má 1 másikat mer ijen putriba nem okíttok senkit. A 0.63ashoz a szertár is tágasabb, elvégre diáklányokra is számíttok.
  • ge3lan #92
    igen,kosz,hogy beirtad
  • papabear #90
    Ez van, vannak emberek akiknek a gondolkodás, másoknak a valóvilág bámulása való.
    Neked nem muszály ezzel foglalkozni, de mások had' tegyék..
  • Kryon #88
    Mindenkinek ajánlom Székely László;Az emberarcú kozmosz c. könyvét,ebben közérthetően vannak leírva efféle kozmológiai dolgok.
  • ge3lan #87
    ja,mindig azt irjak,hogy minden erdeklodot szeretettel varnak
  • Hmuda #85
    Az idő relatív. Semmi sem bizonyítja hogy az idő is az ősrobbanással keletkezett.
  • papabear #84
    ja, nyilván, különben nem írtad volna ide.
    Lehet, h megyek....
    (bár az időpont rendesen a munkám közepében van, de szerencsére a magam ura (értsd főnöke) vagyok :o)

    Én is tisztelem azokat, akik ilyen "magasröptű" témákkal foglalkoznak. Igenis szükség van rájuk, sőt. Bár szerintem ez a tudomány már inkább filozófia mint fizika.