Spencer

Perbe fogták az Intelt és a Dellt

A Szilícium Völgy egyik neves chiptervező cége bejelentette, hogy bírósági pert indított a világ legnagyobb chipgyártó, illetve számítógépgyártó vállalatai, név szerint az Intel és a Dell ellen, mondván, hogy azok megsértették a cég egyes multimédiás technológiáinak licenszjogait.

A fizikus és számítógépes tervező végzettségű John Moussoirus által 1988-ban alapított MicroUnity Systems Engineering pénteken adta be a peranyagot a marshalli (Texas állam) szövetségi bíróságra. Az Intel és a Dell képviselői egyelőre nem kívántak kommentárt fűzni az ügyhöz, független szakértők viszont azt nyilatkozták, hogy a pereskedés adott esetben komoly fejfájást okozhat a két mamutcég vezetőinek. A felperest egyébként ugyanaz a jogászokból és ügyvédekből álló csapat képviseli majd a bíróságon, amely a közelmúltban az Intergraph megbízásából perelte be az Intelt. Utóbbi vállalat az elmúlt időkben mintegy 150 millió dolláros kártérítést fizetett az Intergraphnak.

A felperes cég alapítójáról, John Moussoirus-ről tudni kell, hogy tagja volt annak az IBM kutatócsoportnak, mely kifejlesztette a RISC (Reduced Instruction Set Computing) technológiát, ezenkívül pedig egyik alapítója volt a MIPS Computernek. Moussoirus a MicroUnity Systems Engineeringen belül komoly szerepet vállalt a broadband (szélessávú) piacra szánt multimédiás megoldások fejlesztésében. Érdekesség, hogy a vállalat a Szilíciumvölgyben éppen akkor épített fel egy új chipgyártó üzemet, amikor a konkurens vállalatok túlnyomó többsége már javában az alacsonyabb előállítási költségekkel kecsegtető Ázsia felé kacsintgatott. A cég elsődleges céljai közé tartozott a számítástechnika beköltöztetése a nappaliba, ám ezen tervek viszonylag hamar kudarcot vallottak és a vállalatot csak a különböző félvezetőipari licenszjogok eladásából származó bevételek mentették meg a csődtől.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű MicroUnity Systems Engineering azt állítja, hogy az Intel és a Dell megsértette a cég különböző multimédiás licenszjogait. A vállalat az Intel Pentium III és Pentium 4-es processzorainak multimédiás megoldásait, illetve a Dell ezen processzorokra épülő asztali, hordozható és kiszolgáló számítógépeit kifogásolja. A MicroUnity Systems Engineering szerint az Intel által most HyperThreading néven reklámozott technológiát is a vállalat fejlesztette ki, immár több mint tíz éve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frenzy #9
    Azert en ugy gondolom, hogy egy ceg, aki ilyesfele megoldasokat tervez, es a nappaliba akarja bezsufolni chiprengetegjeit bizony odafigyel arra, hogy milyen iranyban haladnak a konkurencia chipfejlesztesei.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    de a kis ravaszok mért csak most szo'nak? ...
  • Cobra. #3
    Amerika a határtalan lehetőségek országa :D
  • Frenzy #2
    Pentium III es Pentium IV is serti ... es az elmult evek alatt ez nem is nagyon tunt fel nekik? Mert miota is van Pentium III? Szerintem nem iden januarban adtak ki :-)

    Nincs erre amugy valami limit? Marmint hogy meddig lehet valakit licenszjog "lopasert" beperelni? Mert gondolom majd azt is fogjak allitani, hogy mar evek ota lopjak, igy nekik kurva nagy karterites jar ...