JohnnyCage

Linux szuperszámítógép Itanium 2 alapokon

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Pacific Northwest National Labs (PNNL) laboratóriuma egy meglévő rendszert bővített ki, amely így mintegy 2 ezer Itanium 2 processzort tartalmaz.

A Lawrence Livermore National Laboratory Intel Xeon alapú Multiprogrammatic Capability Cluster szuperszámítógépe ezzel elveszítette a világ leggyorsabb Linux számítógépének címét, közölte a PNNL.

A PNNL keddi közleménye szerint a laboratórium korábbi szuperszámítógépe 1400 darab 1 GHz-es Itanium 2 processzorra épült, és 6,2 teraflop (billió művelet másodpercenként) teljesítményre volt képes. A William W. Wiley Environmental Molecular Sciences Laboratory laboratóriumban található klasztert a kutatók átépítették, teljesítményét pedig 11,8 teraflopra növelték.

A szabadforrású Linux operációs rendszert alkalmazó szuperszámítógép jelenleg 2 ezer darab 1,5 GHz-es Madison Itanium 2 processzort tartalmaz.

"Ez a rendszer mintegy 11 800-szor gyorsabb, mint egy átlagos személyi számítógép" - mondta Scott Studham, a PNNL Molecular Science Computing Facility részlegének menedzsere. "A legtöbb számítógép 256 MB - 1 GB RAM memóriával rendelkezik. Ez a szuperszámítógép 7 ezer GB RAM-ot tartalmaz" - tette hozzá Studham.

A PNNL alig több, mint egy hónap alatt bővítette ki a korábbi rendszert tíz Hewlett-Packard szakértő segítségével. "Ha a heti átlagot tekintjük, egy - egy fél teherautónyi processzor összegyűlt volna" - mondta Studham. Az új rendszer mintegy 400 négyzetméter alapterületet igényelt, és 24,5 millió dollárba került.

A szuperszámítógép többek között különböző kémiai és biológiai kutatásokat fog végezni, valamint azt vizsgálja, hogyan áramlanak a radioaktív szennyezőanyagok a földben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #4
    Vad :o)

    Y
  • Crokin #2
    "A szuperszámítógép többek között különböző kémiai és biológiai kutatásokat fog végezni, valamint azt fogja vizsgálni, hogyan áramlanak a radioaktív szennyezőanyagok a földben."


  • [HUN]PAStheLoD #1
    és mit csinálnak ezzel? PacManoznak?