Spencer

Új meteorológiai szuperszámítógép az IBM-től

Az Egyesült Államokban ilyentájt támadnak fel az Atlanti-óceán felől érkező hurrikánok, és az ország Nemzeti Meteorológiai Szolgálata éppen ezt az időszakot választotta arra, hogy bejelentse legújabb szuperszámítógépét, mely a várakozások szerint minden korábbinál gyorsabb és nem utolsó sorban pontosabb előrejelzések készítését teszi lehetővé.

A meteorológusok az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az eddigi számítógépes rendszerek megközelítőleg három nappal korábban voltak képesek a hurrikánok előrejelzésére, a most üzembe helyezett rendszer viszont akár már öt nappal az esetleges természeti katasztrófákat megelőzően képes figyelmeztetni a közelgő veszélyre.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat új szuperszámítógépét a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cége, az IBM helyezte üzembe. A Big Blue vezetői az elmúlt esztendőben számoltak be arról, hogy az IBM komoly megrendeléseket kapott az Egyesült Államok időjárás előrejelző szolgálatától, mely megrendelések egyébként kilenc esztendő alatt több mint 200 millió dolláros bevételt jelentenek majd az IBM számára.

A most üzembe helyezett szuperszámítógép egyébként még korántsincs befejezve, ugyanis elkészítését több lépcsőben tervezi az IBM. A Big Blue munkatársai eddig valamivel több mint egy hónapot dolgoztak a rendszer elkészítésén, mely rendszer jelen pillanatban tulajdonképpen egy negyvennégy darab IBM p690-es Regatta szerver számítógépből álló klaszter, támogatva egy IBM FastT500-as adattároló szerverekből álló, 42 TB összkapacitású adattároló rendszerrel. A szuperszámítógép teljesítménye jelen állapotában 7,3 teraflop, vagyis másodpercenként 7,3 billió számítás végrehajtására képes.

Az IBM vezetői elmondták, hogy a jövőben esedékes jelentős továbbfejlesztéseknek hála, a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat számítógépes rendszere 2009-ben már nem kevesebb, mint 100 teraflopos teljesítménnyel fog rendelkezni. Érdekesség egyébként, hogy az új szuperszámítógép nem a meteorológiai központban, hanem az IBM egyik gaithersburgi telephelyén található. A rendszer kapcsán a végleges cél nem más, mint hogy az előrejelzések pontossága meghaladja a 95 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    mi az hogy meteorológiai szuperszámítógép?? :PP
    akkor villámlik vagy mi?