Spencer

Rekordsebességű szuperszámítógépeket fejleszt az IBM

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégeként nyilvántartott IBM munkatársai arról számoltak be, hogy a Big Blue mindent megtesz annak érdekében, hogy a közeljövőben elkészítse a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, mely egyrészt szokatlanul új processzor konfigurációval fog rendelkezni, másrészt pedig valószínűleg nyílt forrású operációs rendszert, Linuxot fog futtatni.

A Blue Gene fejlesztési projekt keretein belül az IBM elsődleges célja közé tartozik egy másodpercenként akár egy kvadrillió számítás végrehajtására képes, tehát mintegy 1 petaflop teljesítményű szuperszámítógép létrehozása. Az IBM mérnökei úgy gondolják, hogy a világon először az a számítógép fog elérni ekkora teljesítményt, mely jelenleg Blue Gene/P fejlesztési kódnevet visel magán. Jelen pillanatban egyébként az NEC-féle Earth Simulator a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe. Az Earth Simulator mintegy egyharmincadnyi petaflop teljesítményre képes, és mivel japán mérnökök fejlesztették ki, ez arra készteti az amerikaiakat, hogy eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsoljanak szuperszámítógépes fejlesztéseik kapcsán.

"A Blue Gene egy eddig sohasem látott, páratlanul új szuperszámítógép kialakítást valósít meg. A vadonatúj Blue Gene rendszerek lényegében minden szempontból képesek valami különlegeset nyújtani a jelenleg elérhető nagy teljesítményű számítógépekhez képest" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jonathan Eunice, az Illuminata egyik vezető elemzője.

Bill Pulleyblank, az IBM Deep Computing Institute igazgatója és a Blue Gene fejlesztési projekt vezetője elmondta, hogy az IBM nemrégiben megkezdte a Blue Gene/P elődjének nevezhető Blue Gene/L esetében felhasználandó különleges chipek próbagyártását. A Blue Gene/P-hez hasonlóan Linux operációs rendszert futtató Blue Gene/L nem kevesebb mint 65 ezer node-ból, vagyis speciális csomópontból fog állni. Minden egyes node két 0,13 mikronos csíkszélességű processzort, négy matematikai motort, 4 MB gyorsítótárat, valamint egy öt különböző hálózatra történő csatlakoztatást lehetővé tévő hálózati kontrollert fog tartalmazni. Amennyiben a fejlesztési munkálatok jól haladnak, a Blue Gene/L-t 2004-ben akár már üzembe is lehet helyezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    :o)