Franczy

Változások az Intel Itanium ütemtervében

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a napokban változtatásokat hajtott végre a nagy teljesítményű szerver számítógépekbe szánt Itanium processzorokkal kapcsolatos ütemtervén, mely változtatások közül a legfontosabb, hogy 2004-ben egy eddig be nem tervezett új Itanium chip is be fog mutatkozni, valamint hogy a két processzormaggal felvértezett Itanium chipek 2007 helyett várhatóan már 2005-ben megjelennek a piacon.

Az ütemterv változásaival kapcsolatban Jason Waxman, az Intel vállalati processzorok fejlesztésével foglalkozó részlegének marketing menedzsere elmondta, hogy idén nyáron esedékes a jelenlegi Itanium 2 processzor utódjának, a 6 MB-os harmadszintű gyorsítótárral felszerelt Madison fejlesztési kódnevű processzornak a debütálása. Waxman hangsúlyozta, hogy a megnövelt méretű gyorsítótár révén a Madison a már amúgy sem éppen lassú jelenlegi Itanium 2 processzoroknál is sokkal jobb teljesítményre lesz képes. A 64 bites Madison chipekben egyébként nem kevesebb mint 500 millió tranzisztor kap helyet, a működési frekvencia pedig ezen új processzorok esetében 1,5 GHz lesz.

Waxman elmondása szerint röviddel a Madison kódnevű Itanium processzorok bemutatkozása után esedékes a Deerfield chipek forgalomba kerülése, mely alacsony fogyasztású új chipeket az Intel elsősorban a rack-alapú szerverek, illetve a pengeszerverek piacára szánja. Ezt követően valamikor 2004-ben várható annak az új Itanium processzornak (Madison II) az érkezése, mely 9 MB harmadszintű gyorsítótárral fog rendelkezni, és amely chip mindeddig nem szerepelt az Intel ütemterveiben.

Az Intel legfrissebb roadmapje szerint 2007 helyett már 2005-ben bemutatkozik az a jelenleg Montecito fejlesztési kódnevet viselő új 64 bites chip, mely egy helyett két processzormaggal fog rendelkezni. Érdekesség, hogy a Montecito a chipgyártó eredeti tervei szerint egy 2004-ben érkező egymagos processzor lett volna. Az Intel újgenerációs Itanium processzorainak gyártási technológiáiról tudni lehet, hogy a Madisont, a Madison II-t, valamint a Deerfieldet egyaránt 0,13 mikronos technológiával készítik, a két processzormaggal felvértezett Montecito pedig már 0,09 mikronos csíkszélességgel fog rendelkezni. Végül pedig említésre méltó, hogy az Intel az összes említett új 64 bites processzorát Itanium 2 néven kívánja forgalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #7
    Ja persze, de ha normális programokat nem lehetne kihozni ilyen sebességgel. Kb 4-5 év volna egy új verzió, de a piac ennél sokkal gyorsabb.
    Az idő pénz.
    Megnézném én, hogy 1-2 évente cserélnéd-e a ferraridat, mint a programokat.
  • Power #4
    Nem lesz több, mivel ezt már 0,13 mikronos(+réz) technológiával gyártják. 130 W körül lesz.