Hunter

Csillaggyűrű övezi galaxisunkat

Bizonyítékot találtak egy hatalmas csillaggyűrű létére, ami feltehetően teljesen körülveszi a Tejútrendszert.

A csillagászok rálátását galaxisunk külső peremére előzőleg korlátozták a közbeeső csillagok és a korlátozott teleszkóp idő. Most azonban két kutató csapat is felfedezett egy több milliárd, meglepően idős csillagból álló gyűrű részeit a Tejút spirális karjain túl. Még nem állíthatjuk teljes biztonsággal, hogy körbevenné a galaxist, ám az eredmények biztatónak tűnnek" - mondta Mike Irwin, a brit Cambridge Egyetem kutatója. "A következő lépések a galaxis körüli más területek vizsgálata, hogy megmérhessük csillag színeiket, méreteiket és sebességeiket, majd a rendelkezésünkre álló információ alapján megkezdhessük a szerkezet részletes modellezését" - nyilatkozta a New Scientist magazinnak.

Két kutató csapat vett részt a munkában. Az első, melyet az amerikai Rensselaer Politechnikai Intézet munkatársa, Heidi Newberg vezetett, egy csillag ívet fedezett fel, melyben a csillagok egyenlő távolságra vannak a galaxis középpontjától. Ők a sacramentói Sloan Digital Sky Survey-t használták a Tejútrendszer külső peremének megfigyelésére.


A második csapat, melynek Irwin is tagja, az égbolt egy 100 fokkal távolabb eső területét vizsgálta a La Palmán található Isaac Newton Teleszkóppal. Eredeti céljuk az Androméda galaxis tanulmányozása volt, azonban hasonló csillag mintára bukkantak ugyanabban a távolságban, mint az első csoport, ami arra utal, hogy egy hatalmas, csillagokból álló gyűrű veszi körbe galaxisunkat.

Mindenesetre számos csillagász további bizonyítékokat szeretne, mielőtt elfogadná a gyűrű létezését. "Valami nagyon érdekes történik, a fizikai kép azonban még elég zavaros" - mondta James Binney, az Oxford Egyetem csillagásza.


Heidi Newberg szerint a gyűrűt alkotó csillagcsoportok arra utalnak, hogy legalább a galaxis egy része sok kisebb, vagy törpe galaxis összekeveredéséből alakult ki. Ha megerősítik, a galaxist körülölelő csillaggyűrű léte nem mondható teljes meglepetésnek, mondja Michael Merrifeld, brit csillagász. "Jó pár más spirálgalaxis körül is megfigyelhető, hogy csillagok halvány gyűrűi övezik" - mondta.

A gyűrűt alkotó idős csillagok nem sok jót ígérnek a jelenlegi elméleteknek, magyarázta Rodrigo Ibata, az európai csapat tagja. "A gyűrűben az a szokatlan hogy látszólag csak ősi csillagokból áll. Bár számos más galaxis ismert melyeket gyűrűk vesznek körül, egyik sem hasonlít a Tejútrendszeréhez, mivel azokat fényes, fiatal csillagok alkotják" - nyilatkozott a SPACE.com-nak.

Az sem tiszta, hogyan alakulhatott ki egy ilyen szerkezet. Az egyik lehetőség, hogy a csillagok a mi galaxisunkból származnak, azonban az idők során valamilyen zavar hatására kilökődtek. A másik lehetőség, hogy a Tejútrendszer gravitációja darabokra szaggatott egy kisebb kísérő galaxist, mely ezt a "hulladékot" hagyta maga után. A kutatást hétfőn tették közzé az Amerikai Csillagászati Társaság seattle-i ülésén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NF #45
    Amíg még a marsig sem jutottunk el nem ezen kéne baszaxani...
  • Vik1984 #43
    Hmm...
    Talán lassabban forognak, csökken a kinetikus energia, de ez az energia csak akkor emittálódhat, ha kisseb energiájú pályára áll, ergó távolabb lesz a forgástengelytől.
  • TheZsenyka #36
    dede :)
  • Relax #34
    remelem nem irok hulyeseget de ha belegondolunk hogy egy "test" 250 millio ev alatt tesz meg egy fordulatot....megis keruleti sebessege 220km/s,akkor az valami cefetulboszmenagy dolog lehet...nem?
  • Relax #33
    szerintem a forgas akadalyozza meg hogy az osszes csillag beleessen a galaxis kozepen tatongo gigantikus feketlyukba...es talan a forgas az ami kialakithat egy tokeletes gyurut ahogy lassan "lefejti" gravitacios erelyevel a kisebb tarsgalaxist mint egy fonalgombolyagot :-)en sem gondolom hogy a galaxisunk belselyebol vetodtek ki a gyurut alkoto csillagok/mar ha tenyleg gyuru- bar eleg valoszinutlen epp az elobb emlitett erok hatasar, hogy csak szakoszok alakultak volna ki kor palyan/
  • Vik1984 #31
    Meg az öreg csillagok spektroszkópiai analizálása se kutya. Pölö a Halo-ban kevés számú, öreg csillag van, lehet innen sodródtak a gyűrűbe a Halo csillagai.
  • Vik1984 #30
    Asszem egy pár pillanatra nem fognak létezni, de az szerintem nem fáj.
  • Relax #29
    Honnan tudod Imre hogy 2 karja van a Tejutnak? Tudtommal meg folynak a kutatasok arrol, hogy 2 vagy 4 karja van, de mar talalkoztam "6 karos" felt;teley;ssel is....
  • TheZsenyka #26
    Az periszkóp...
  • TheZsenyka #24
    A klasszikus teleszkópokat meg igen magasra építik, ezek sem hemzsegnek.