Franczy

Linux rendszer érkezik a szuperszámítógép Top5-be

A kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) képviselői a napokban bejelentették, hogy az intézmény a közeljövőben komoly informatikai fejlesztésekbe kezd, melynek keretein belül el szeretnék készíteni a világ legnagyobb és egyben legnagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező, Linux operációs rendszert futtató szuperszámítógépét, mely gép egyébként elkészültét követően különböző nemzetbiztonsági projektekben kamatoztathatja majd tudását. Az LLNL számítástechnikai szakemberei a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Linuxos szuperszámítógép lényegében egy 962 számítógépből álló cluster lesz, melyben összesen 1920 darab, 2,4 GHz-es frekvencián ketyegő Intel Xeon processzor kap majd helyet, ami elméletileg 9,2 Teraflops-os csúcsteljesítményt fog eredményezni. A cluster részét képező 962 számítógép mindegyikében nem kevesebb mint 4 GB DDR (Double Data Rate) SDRAM memória, valamint egy-egy 120 GB kapacitású merevlemez lesz megtalálható.

Az Evolocity névre keresztelt szuperszámítógépet a Linux Networx nevezetű cég segítségével készítik el az LLNL munkatársai, és a várhatóan már idén ősszel elkészülő rendszer a várakozások szerint a világ legnagyobb számítási teljesítményű, Intel processzoros, Linuxos szuperszámítógépe lesz, mely egyébként várhatóan bekerül majd a világ öt legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közé. Szakértők szerint amennyiben az Evolocity beváltja a hozzá fűzött reményeket, az egy újabb nagyon komoly elismerést jelentene a nyílt forrású Linux operációs rendszernek. A Linux egyébként már az eddigiekben is a szuperszámítógépek egyik kedvelt operációs rendszerének számított, azonban a világ jelenlegi legnagyobb teljesítményű Linuxos szuperszámítógépe a világ 500 leggyorsabb számítógépét tartalmazó Top500-as listán "csak" a harmincötödik helyet foglalja el. Ez utóbbi rendszer egyébként nem más, mint a németországi Heidelberg Egyetemen található, 512 számítógépből álló Beowulf cluster.

Jelen pillanatban a japán NEC által legyártott Earth Simulator a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, mely 35,9 Teraflops-os teljesítményével egymaga jobban teljesít, mint a Top500-as listán utána következő tizenkét rendszer együttesen. Az Evolocity-ről egyébként azt állítják a fejlesztők, hogy körülbelül hétszer akkora teljesítménye lesz, mint amekkora teljesítménnyel az IBM által 1997-ben az orosz sakk világbajnok Kaszparov ellen bevetett Deep Blue rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    mondjuk ha clusterezés, akkor solaris vagy AIX szokott menni... nomeg az openVMS az alphás szuperszámítógépekhez, csak az alpha nem igazán elterjedt a szuperszámítógépek körében.
  • mir #5
    linux rulez:D hol van ott windows?:D
  • Vízipók #2
    Simán paranoiás vagy.
    Itt nincs semmi összefüggés.

    FBI