Franczy

DDR333: a nagy csalódás?

Az elmúlt napokban-hetekben egyre több szakértő adott hangot azon véleményének, miszerint a 333 MHz-es frekvenciájú DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákra történő átállásból leginkább csak a különböző alaplap-, illetve memóriagyártó cégek profitálnak majd, ugyanis a hétköznapi felhasználók lényegében semmi pozitív változásra nem számíthatnak, amennyiben átállnak erre az új technológiára. A 333 MHz-es DDR technológia elméletileg mintegy 30 százalékos sávszélesség növekedéssel kecsegtet a jelenleg viszonylag széles körben alkalmazott DDR266-os technológiákhoz képest, azonban az eddig elvégzett tesztek azt mutatják, hogy a DDR333-as memóriákra épülő rendszerek összteljesítménye mindössze pár százalékkal nagyobb csak a DDR266-os memóriákkal ellátott számítógépek teljesítményénél.

A DDR266-os és DDR333-as technológiák között sajnos nincs túl nagy különbség - nyilatkozta némileg lehangolódva Colo Ma, a Transcend marketingese, mely cég a tajvani VIA Technologies által a napokban megrendezett DDR Konferencia keretein belül mutatta be legújabb, immár DDR333 kompatibilis alaplapját. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a VIA Technologies ezen konferenciát használta fel arra, hogy hivatalosan bejelentse a 333 MHz-es DDR SDRAM memóriákat is vezérelni képes, AMD platformra szánt VIA KT333-as alaplapi chipkészletet. DDR333 ügyben a VIA az AMD platformot tehát már letudta, vagyis nem maradt más hátra, mint hogy a cég képviselői a jövő hónapban Németországban megrendezendő CeBIT számítástechnikai szakkiállításon az Intel Pentium 4-es platformra szánt DDR333-as chipsetet is bejelentsék, mely chipkészlet egyébként a keresztségben a VIA P4X333 nevet kapta. A DDR333 technológia tehát szépen lassan menetel előre, a kérdés csupán annyi, hogy vajon van-e értelme ezen technológia alkalmazásának?

"Amennyiben valaki ma vásárol egy CAS2-es DDR266-os SDRAM memóriamodult, és összehasonlítja annak sebességét egy vadonatúj CAS2,5-es DDR333-as SDRAM memóriamodul sebességével, rá fog jönni, hogy a két memória közötti különbség lényegében teljesen elhanyagolható" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Desi Rhoden, az Advanced Memory International elnöke, majd hozzátette, hogy komolyabb változást csak a közeljövőben debütáló DDR-II technológiák hoznak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #24
    A DDR333 ereje majd a Sledgehammerrel fog kijonni. De ottnagyon! :P
  • Pheel #23
    Hajaj! Fél 6-kor kelek :)
  • mir #22
    off
    na jó.
    én most megyek aludni, mert holnap lesz dolgom bőven, sajna itt a gép előtt is.
    jóéjt mindenkinek
  • Pheel #21
    :)))))))
  • mir #20
    tudom.
    de az oem cégek is oem-ek...
    és aki gépet építkezik otthon, az azért általában dobozos cuccost veszű(ne kis hazánkat tekintsük általánosnak, ahol a párezer Ftos különbség miatt sajan ált. az oem a divat)
  • Pheel #19
    OEM cégeknek. Nem OEM procik vásárlásáról van szó...

    Kis fejtágító:
    OEM proci: bemész a boltba, lecsengecc X pénzt és kapsz egy procit a kezedbe egy műanyag tálcáról.
    OEM cég: nem nevezi el az általa összerakott gépet, csak így árulja. A HP, Compaq, stb BRAND míg a cimkétlen egybegépek a Tescoban OEM gépek.
  • mir #18
    ok, tévedtem, utánanéztem az angol oldalon is, valóban a duront ajánlja, nemtudom, miért rémlett, hogy a eleront ajánlják...
    na mind1
  • mir #17
    csak szólok, hogy a világon még mindíg sokka több gépet adnak el oem gyártók, mint dobozosan megveszik, és összepakolják otthon.
  • Pheel #16
    "Mindezzel csak arra akarunk kilyukadni, hogy Celeron-t leginkább csak az OEM cégeknek érdemes venni, akik sok PC-t szeretnének, meghatározott áron eladni."
    Ezzel aztán nagyon az Intel pártját fogja... :)
  • mir #15
    és olvasd el azt is, hogy melyiket ajánlják megvételre...