Hunter

Elektromágneses kilövéseket szeretne a NASA

A NASA kutatói azt vizsgálják vajon használható lenne-e az elektromágnesesség a rakéták űrbe juttatásához, ami nemcsak nagy technikai vívmány lenne, de drámaian csökkennének a kilövés költségeit is.

Egy űrhajó több százezer liter üzemanyagot éget el mire eléri a pályáját, a Marshall Űrrepülő Központ rakéta mérnökei éppen ezért kezdték vizsgálni, hogy az elektromágneses erő el tudná-e látni ezt a feladatot. Sokkal tisztább és biztonságosabb módja lenne az űrjárművek kilövésének, a költségvetésben jelentkező megtakarításról nem is szólva. A NASA reményei szerint tizedére csökkennének a kilövések költségei.

"Remélhetőleg le tudjuk csökkenteni a jármű által szállított üzemanyag súlyát, ezáltal csökkentve magának a járműnek a méretét is" - mondta a NASA tudósa, Kenneth House. "Így kevesebb üzemanyaggal több hasznos terhet juttathatnánk az űrbe." A mágneses lebegés - ahogy ők nevezik "maglev" - ellentétes mágneses polaritások felhasználásával emeli az űrhajót szállító fém szánt az indítósínről a magasba. A szán és a sínek mágneses mezeje taszítják egymást, előre lökve a járművet, ezáltal alakítva ki a meghajtást.

Tavaly tavasszal a NASA már ért el sikereket ezen a téren, egy modell repülőgépet lőttek ki, ami fél másodperc alatt óránkénti 100 kilométeres sebességre gyorsult fel. A kutatók magasröptű célokat tűztek ki a tervezet számára, ám egy jókora akadállyal szembe kell nézniük: a pénzhiánnyal. Mindössze 30000 dollár áll rendelkezésükre a projekt következő fázisához, éppen ezért az azonnali továbblépés hiányában nem zárkóznak el a hasonló projekteken dolgozó versenytársaiktól.

"Ez egy kutatás, ezért minden érdekel minket, ami ezt célozza" - mondta John Cole, a Marshall űrszállítási kutatások vezetője.

Az Egyesült Államok Haditengerészete is dédelget ilyen fejlesztéseket. Terveik szerint az anyahajóflotta vadászgépeinek felbocsátásánál alkalmaznák a mágneses kilövést. Ebben a projektben a Northrop Grumman és a General Atomics vesz részt, mint fejlesztési alvállalkozók.

"Nagyon erős meghajtó rendszerre van szükség ahhoz, hogy elegendő energiát biztosítson egy jókora repülő kilövéséhez egy futballpályányi hosszúságú kifutóról. Körülbelül két év múlva kerülhet sor a bemutatásra" - mondta John Rawls, a General Atomics elnökhelyettese.

A rakéták azonban jóval nagyobb kihívást jelentenek. A NASA következő lépése a modell után egy rakéta kilövése 240 km/h sebességgel egy 2 tonnát is elbíró sínről. Több NASA tudós szerint a mágneses kilövésekre akár 20 évet is várni kell, az űrhivatal egyik kutató partnere azonban ennél sokkal optimistább. "Öt éven belül megvalósítható a mágneses kilövést. A legtöbb technikai kihívást legyőztük, az arányosítás időszakába léptünk, amikor az aerodinamikai tulajdonságokat össze kell egyeztetnünk az űrhajóval és a kilövő egységgel" - mondta George Scelzo a chicago-i PRT Advanced Maglev Systems képviselője. Ahhoz azonban, hogy a fejlesztések a következő fázisba lépjenek, a NASA-nak és partnereinek több milliót kell összeszedniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #11
    Ez a gyorsulás valóban iszonyatos lehet egy ember számára. Arról nem is beszélve, hogy a mai űrrakéták 38000Km/h-val nyomulnak fölfelé.
    Egy dolgot viszont nem értek. Ha ennyire mágnesességpártiak, akkor miért nem csinálnak anti-gravitációval működő repcsiket? Lehet, hogy egy kicsit több munkával megoldhatnák azt is.
  • JTBM #7
    A fenti terv szerintem könnyen és egyszerűen megvalósítható, mágneses vasút már legalább 20 éve létezik, mágneses ágyút is készítettek az amik még az orosz rakéták lelövésére.

    Viszont értelme az nincs sok. Az első pár métert tudná csak gyorsítani az űrhajót, csökkentve a szükséges üzemanyagot jó esetben 1-5%-al.

    Ha viszont sikerülne elkészíteni egy Asimov féle űrliftet, akkor annak lenne teteje. Ráadásul nemrégen fedeztek fel olyan erős anyagot, amiből meg is lehetne építeni anélkül, hogy elszakadna a kábel.
  • mikike #6
    szeirntem lehetséges elvégre már van mágneses elven működő fegyver

    de ideje lenne már a sci-fi írók 2002-re már mars kolóniákról álmodoztak, eléggé le vagyunk maradva
  • Kis-Bob #3
    ahhoz meg ,,5000 km" kell...
  • pilóta #2
    Az csak a kicsi modellnél volt. Természetesen egy több tíz vagy száz tonnás, embereket vagy érzékeny műszereket szállító űrhajót kicsit lassabban gyorsítanának fel.