Hunter

Science Top 10

A héten a Science magazin, mint minden év végén, közzétette az év nagy tudományos vívmányainak tízes listáját.

A 2001. esztendő legnagyobb tudományos áttörésének díját a nanotechnológiában tevékenykedő kutatók nyerték el parányi elektronikus alkotóelemeikkel, melyeket különálló atomokból és molekulákból hoztak létre. "Elképesztők a lehetőségek, hiszen az arányok ezrednyiek a jelenlegi legjobb számítógépes chipek hez viszonyítva is" - mondták. Többé már nem atomnyi újdonságokról beszélnek, a nanoáramkörök bizonyították, hogy képesek elvégezni egyszerű számítógépes utasításokat, ezzel megtéve az első lépést az oly parányi számítógépek kifejlesztésére melyek lebeghetnek a szélben vagy úszkálhatnak a vércsatornákban.

A második helyen az RNS-sel - a DNS egyfonatú testvére - végzett munka áll. A tanulmányok szerint az RNS jóval sokoldalúbb, mint azt ezidáig gondolták és sikerült felfedni a sejtekben található gének működésének ki és bekapcsolását. Mivel a gének minden élő szervezet növekedésének és fennmaradásának irányítói, ezért hihetetlen a jelentősége a tudományban, különös tekintettel az orvostudományra és a gyógyszerészetre.

A további nyolc helyezett egyenlő elismerést kapott a Science top listán.

  • Kanadaiak megfejtették a hiányzó neutronok rejtélyét. Évek óta, a Napból kiáramló részecskék száma rendkívül alacsony volt. Ezek azonban, mint kiderült, nem tűnnek el csak átalakulnak.
  • 2000. győztesei, a gén szekvenciák készítői, akik megfejtették az emberi kódot, folytatták munkájukat. 2001-ben. Összesen 60 organizmust dekódoltak a kutatók, köztük több veszélyes kórokozót is.
  • Két új szupravezetőt fedeztek fel, mindkettő jól működik fagypont közeli hőmérsékleten is.
  • Neuronokat vizsgáló tudósok közelebb jutottak az idegsejtek egymáshoz kapcsolódásának megértéséhez. Ez a tudás a sérült idegek kijavításának kidolgozását segítheti.
  • Az amerikai hatóságok jóváhagytak egy új rákellenes gyógyszert, az elsőt abból az újfajta gyógyszerből, ami az operációk során különálló rákos megbetegedéseket vesz célba. További gyógyszerek jelenleg is klinikai tesztelések alatt állnak.
  • Az első Bose-Einstein kondenzálás megalkotói, akik munkájukért fizikai Nobel-díjban is részesültek
  • A klimatológusok, akik felmérték, és tovább vezették az emberi tevékenység következményeit a globális felmelegedésre.
  • Az egymással hadakozó éghajlatkutatók, akik azon vitatkoztak, mennyi üvegház gázt bocsát ki az Egyesült Államok, most elásták a csatabárdot és megpróbálnak közös nevezőre jutni.

    A Nemzetközi Űrállomás (ISS) neve is felmerült, ám nem mint áttörés, sokkal inkább, mint visszaesés, egyszerűen tudományos vákuumként jellemezték.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • b #4
      > a globális felmelegedésre

      nehéz lenne ezt kutatni most magyarországon, hetek óta jégcsapokat pisálok. :) de, ahogy a híreket elnézem a nyújork államban lakóknál meg a bajoroknál jobban jártunk. :)
    • Break #1

      érdekes...