Hunter

Viták az emberi klónozás körül

A bejelentést, miszerint egy amerikai cég emberi embriót klónozott igen vegyes érzelmekkel fogadta a közvélemény. Egy részről elképesztő tudományos vívmányként üdvözölték, másrészről felelőtlen és veszélyes lépésnek minősítették.

Bár nem ez az első eset, hogy ilyen megnyilatkozás történt, viszont először rukkol ki ilyen bejelentéssel egy sejt technológiákban és klónozásban kikövezett úton haladó kutatóintézet. AZ Advanced Cell Technology (ACT) hangsúlyozta azon célkitűzését, hogy az embriót őssejtek forrásaként használja, nem emberi lény előállításához. A hírek heves tiltakozást váltottak ki a vallási és politikai vezetőkből, mint Tom Daschle, a szenátus többségi vezetője, aki szerint "a hír nyugtalanító".

A Massachusets állambeli ACT elmondta, a klónozási technológiát kizárólag őssejtek előállításához használják. "Tudományosan és biológiailag az előállított lények nem egyének. Ezek csupán sejtszintű létformák, nem emberi életek" - mondta Michael West, az ACT vezetője. Az őssejtekből jó eséllyel kialakítható a test összes sejtje. Ezáltal, a cég reményei szerint számos kóros elváltozás kezelhetővé válik, mint a leukémia vagy a cukorbetegség.

Az "első emberi embrió klón"

Az Egyesült Államok törvénye tiltja, hogy az adófizetők pénzét emberi klónozásra fordítsák, az ACT azonban magán tőkéből finanszírozott szervezet, ezért kívül esik a szabályozáson. Richard Shelby republikánus szenátor az NBC-nek adott nyilatkozatában leszögezte, mindent megtesz a teljeskörű tilalom bevezetése érdekében. Persze nem mindenki fogadta ilyen negatívan a hírt.

"Ez egy valódi mérföldkő a terápiás klónozás területén" - mondta Mary Ann Liebert, az e-biomed internetes magazin kiadója, mely elsőként közölte a riportot. Robert Lanza az ACT orvosi és tudományos fejlesztésének alelnöke szerint az eredmények rendkívül érdekesek voltak.

"Nincs szándékunkban klónozott emberi lényeket előállítani, sokkal inkább széles körben használható életmentő terápiákat akarunk kidolgozni, beleértve a cukorbetegséget, a szív rendellenességeket, a rákot, továbbá ide tartozhat az AIDS és az agy rendellenességeivel kapcsolatos betegségek, mint az Alzheimer és a Parkinson kór"

1998. decemberében a dél-koreai Kyunghee Egyetem kutatói jelentették be a világ első emberi embrió klónozását, azonban meg is semmisítették, miután az többször is szétvált, bár a tudós társadalom szerint a kísérlet soha nem zajlott le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wick #18
    Minden nézőpont kérdése. Etikailag min den oldalról támadható. Mellesleg én megértést tanusítok.
  • phil-co #17
    Nagyon jó meglátás!
    Aki ellenzi az nem beteg és nincsenek beteg hozzátartozói!
    Nekem van egy nagyon jó barátom aki balesetben gerincvelősérülést szevedett(25 éves),és egy lány aki súlyos cukorbeteg(23 éves)!Mindkettő gyógyítható lenne!
    Én NAGYON örülók ennek a hírnek!!!
    A politikusoknak nem brtiltani kellene,hanem szabályozni és megakadályozni a visszaéléseket!
    A vallási,emberjogi,stb. szervezetek ez ügyben le vannak ...!
  • Vízipók #15
    Veszélyes.
    Mint a maghasadás/fúzió is. Egyik kutatás se fegyvernek indult. Ez van. Ebben a világban élünk, amit szerintem mind természetesnek veszünk. Villanyáram, belső égésű motor, műanyagok, távközlés, internet.
    Melyiket nem használják "rossz" célra? A klónozás egyetlen ide nem illő tulajdonsága az, hogy hatalmas hírverés övezi, sok ember hall ezt-azt, és általában ezek nem jó dolgok, hiszen a rossz hírekre kapósabbak, többet lehet velük keresni.

    Én személy szerint félek tőle, de az unokáim számára már tán természetes lesz. Ez a dolgok rendje.
  • rotator #13
    Most már mindegy, mint csinálnak, elkéstek. A lavina elindult. Jövő májusban úgyis ki fog törtni a klónok háborúja. :)
  • JTBM #11
    Mondok egy példát, hogy mindenki számára világos legyen: Téged baleset ér és levágja a kezed a villamos. Ezután megmentenek, és elvisznek egy klón kórházba, ahol a saját sejtmintád alapján "növesztenek" neked egy új kezet. Szerintem ez ellen csak igen elvakult, szűklátókörű emberek lehetnek, de ugye vannak ilyenek is, sőt a többség ilyen.

    Ellenérv: Igen, mint mindent, ezt is fel lehet használni gonosz célokra, például sebesült katonák visszaküldésére a frontra, 1-2 hét "pihenő" után.
  • kako #9
    Amikor az ember elkezd olyanban kotozni, amiben nem kellene, akkor mindig azt hangoztatjak, hogy "ha nem lett volna XY, akkor meg mindig banan alakunak hinnenk a foldet". Pedig a ket dolog meg csak nem is hasonlithato ossze. Abban mindenki biztos volt, mar ezelott 20 evvel is(!), hogy embert lehet klonozni (ertsd: kepes ra a tudomany). Azonban ennek vannak igen nehezen feloldhato etikai vonatkozasai.

    Pl.:
    - Ki szamit egy klon szulojenek? (hagyateki, es egyeb jogi szempontbol egyaltalan nem mindegy)
    - A klon szempontjabol ugyszinten nem mindegy, hogy a kutato a szuloje -aki letrehozta- vagy pl. egy hajlektalan.
    - A DNS-vizsgalatot, mint akar donto bizonyitekot nem regota fogadjak el a birosagok. Ha klonok rohangalnak mindenutt, akkor ez ismet borul, mert akkor az eredeti es a klon kozul melyik az igazi?

    Igaz nem arra akarjak hasznalni a technologiat, hogy embereket gyartsanak vele, hanem gyogyitasra, de a lehetoseg adott, tehat szamolni kell vele.

    Peldabeszed:
    A "C"-vitamin felfedezeseert Szent-Gyorgyi Albert Nobel dijat kapott. A jeles alkalombol azt talalta mondani, hogy "vegre egy olyan felfedezes, amit nem lehet rossz celok erdekeben hasznalni".
    Aztan a kutya nem erdeklodott a felfedezes irant. Kiveve a nemeteket (vilaghaboru), akik rendszeresitettek a hajokon, tengeralattjarokon, igy sokkal ritkabban kellett friss gyumolcs miatt partraszallni.
    ergo: A kezdeti hevben gyakran lehet megfontolatlan kijelenteseket tenni, ezert csak ovatosan a velemenyekkel, es a klonozassal!!!
  • netrunner #3
    Szerintem egyáltalán nem aggasztó.
    A tudománynak fejlődnie kell és fejlődni is fog, még akkor is, ha ellenzik.
    Az más kérdés, hogy a szűk lárokörű közvélemény, hogy viszonyul ehhez. Az emberek viszonyulása hasonló ahhoz mint amikor máglyán égették el azokat akik azt merték mondani, hogy nem a föld a világ közepe...
    ...sok primitiv ember.. nem érik fel ésszel, hogy mit jelent a fenti felfedezés a tudomyány és a haladás számára! :(