18
 • wick
  #18
  Minden nézőpont kérdése. Etikailag min den oldalról támadható. Mellesleg én megértést tanusítok.
 • phil-co
  #17
  Nagyon jó meglátás!
  Aki ellenzi az nem beteg és nincsenek beteg hozzátartozói!
  Nekem van egy nagyon jó barátom aki balesetben gerincvelősérülést szevedett(25 éves),és egy lány aki súlyos cukorbeteg(23 éves)!Mindkettő gyógyítható lenne!
  Én NAGYON örülók ennek a hírnek!!!
  A politikusoknak nem brtiltani kellene,hanem szabályozni és megakadályozni a visszaéléseket!
  A vallási,emberjogi,stb. szervezetek ez ügyben le vannak ...!
 • Vízipók
  #15
  Veszélyes.
  Mint a maghasadás/fúzió is. Egyik kutatás se fegyvernek indult. Ez van. Ebben a világban élünk, amit szerintem mind természetesnek veszünk. Villanyáram, belső égésű motor, műanyagok, távközlés, internet.
  Melyiket nem használják "rossz" célra? A klónozás egyetlen ide nem illő tulajdonsága az, hogy hatalmas hírverés övezi, sok ember hall ezt-azt, és általában ezek nem jó dolgok, hiszen a rossz hírekre kapósabbak, többet lehet velük keresni.

  Én személy szerint félek tőle, de az unokáim számára már tán természetes lesz. Ez a dolgok rendje.
 • rotator
  #13
  Most már mindegy, mint csinálnak, elkéstek. A lavina elindult. Jövő májusban úgyis ki fog törtni a klónok háborúja. :)
 • JTBM
  #11
  Mondok egy példát, hogy mindenki számára világos legyen: Téged baleset ér és levágja a kezed a villamos. Ezután megmentenek, és elvisznek egy klón kórházba, ahol a saját sejtmintád alapján "növesztenek" neked egy új kezet. Szerintem ez ellen csak igen elvakult, szűklátókörű emberek lehetnek, de ugye vannak ilyenek is, sőt a többség ilyen.

  Ellenérv: Igen, mint mindent, ezt is fel lehet használni gonosz célokra, például sebesült katonák visszaküldésére a frontra, 1-2 hét "pihenő" után.
 • #10
  én tudok két magyar klónozott emberről. úgy hivják őket, hogy csurka meg torgyán. ilyen "embereket" anya nem szülhette.
 • kako
  #9
  Amikor az ember elkezd olyanban kotozni, amiben nem kellene, akkor mindig azt hangoztatjak, hogy "ha nem lett volna XY, akkor meg mindig banan alakunak hinnenk a foldet". Pedig a ket dolog meg csak nem is hasonlithato ossze. Abban mindenki biztos volt, mar ezelott 20 evvel is(!), hogy embert lehet klonozni (ertsd: kepes ra a tudomany). Azonban ennek vannak igen nehezen feloldhato etikai vonatkozasai.

  Pl.:
  - Ki szamit egy klon szulojenek? (hagyateki, es egyeb jogi szempontbol egyaltalan nem mindegy)
  - A klon szempontjabol ugyszinten nem mindegy, hogy a kutato a szuloje -aki letrehozta- vagy pl. egy hajlektalan.
  - A DNS-vizsgalatot, mint akar donto bizonyitekot nem regota fogadjak el a birosagok. Ha klonok rohangalnak mindenutt, akkor ez ismet borul, mert akkor az eredeti es a klon kozul melyik az igazi?

  Igaz nem arra akarjak hasznalni a technologiat, hogy embereket gyartsanak vele, hanem gyogyitasra, de a lehetoseg adott, tehat szamolni kell vele.

  Peldabeszed:
  A "C"-vitamin felfedezeseert Szent-Gyorgyi Albert Nobel dijat kapott. A jeles alkalombol azt talalta mondani, hogy "vegre egy olyan felfedezes, amit nem lehet rossz celok erdekeben hasznalni".
  Aztan a kutya nem erdeklodott a felfedezes irant. Kiveve a nemeteket (vilaghaboru), akik rendszeresitettek a hajokon, tengeralattjarokon, igy sokkal ritkabban kellett friss gyumolcs miatt partraszallni.
  ergo: A kezdeti hevben gyakran lehet megfontolatlan kijelenteseket tenni, ezert csak ovatosan a velemenyekkel, es a klonozassal!!!
 • netrunner
  #3
  Szerintem egyáltalán nem aggasztó.
  A tudománynak fejlődnie kell és fejlődni is fog, még akkor is, ha ellenzik.
  Az más kérdés, hogy a szűk lárokörű közvélemény, hogy viszonyul ehhez. Az emberek viszonyulása hasonló ahhoz mint amikor máglyán égették el azokat akik azt merték mondani, hogy nem a föld a világ közepe...
  ...sok primitiv ember.. nem érik fel ésszel, hogy mit jelent a fenti felfedezés a tudomyány és a haladás számára! :(