Hunter

Mikrohullámú fegyverek

Nem kis vitákat váltott ki egy új fegyver, amit tömegoszlatás céljára fejlesztettek ki az Egyesült Államokban. A fegyvert úgy tervezték, hogy mikrohullámok segítségével hőt fejtsen ki az emberi bőrre. A kritikusok azonban nincsenek meggyőződve az új eszköz biztonságosságáról.

A Légierő Kutató Laboratóriuma (AFRL) Új-Mexikóban múlt héten fejezte be a rendszer emberi kísérleti alanyokon történő tesztelését. A Légierő már most szeretné használni az úgy nevezett Active Denial Technology-t (ADT), - melyről azt állítják, nem halálos - békefenntartó küldetésekben vagy zavargások feloszlatásánál, melyet "viszonylag távolról is be lehetne vetni", akár egy alacsonyan repülő légi eszközről is. Az ADT egy kétméteres ernyőt használ a mikrohullámok vékony sugárrá alakításához, amivel végig pásztázhatják a tömeget, vagy megcélozhatnak egyéneket is. A fejlesztők elmondása szerint a 3 milliméter hullámhosszúságú sugárzás csak 0,3 milliméterre hatol be a bőrbe, pillanatok alatt elérve a 45 Celsius fokos fájdalomküszöböt. 50 fokon, elmondásuk szerint az emberek egy másodpercen belül reflexszerűen elmozdulnak az égető érzés elől. Ahhoz, hogy égési sérülések alakuljanak ki, 250 másodpercet kellene eltölteni valakinek a sugár útjában, ami "elegendő tűrést biztosít a fájdalom és az égés kialakulása között."

A kritikusok az szeretnék megtudni, hogy a fegyver közzétételre nem került veszélyszintje a biztonságos alatt maradt-e. John Pink, a Globalsecurity.org agytrösztje szerint az emberek elijesztéséhez szükséges sugárnyaláb ereje nagyon közeli lehet ahhoz, ami akár már sérülést is okozhat.

A Légierő tudósai másodpercenkénti 10 milliwattban állapították meg a bőr biztonságának határát négyzetcentinként, még a kilencvenes évek elején, amikor igen kevés adat állt rendelkezésre. Ez a határérték több percre, akár egy órára is érvényes lehet, azonban a bőr egyetlen rétegének 50 Celsiusra hevítése egyetlen másodperc alatt olyan nagy energiát igényel, ami szaruhártyát is jókora veszélynek teszi ki, hiszen az sokkal érzékenyebb, mint a bőr. Egy tanulmány szerint a szaruhártya esetében 2 watt négyzetcentinként három másodperc alatt már maradandó károsodást okoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #46
    a legsötétebb náci időket idézi amit művel mostanában Amerika. Szopni fognak szerintem hamarosan.
  • Inquisitor #38
    Tök jó lehet pl. amikor a tüntető agya felforr "kis műszaki hiba" folytán ... bár elég ha 2-3 fokkal emelkedik a hőmérséklete aztán kampó :)
  • MuldR #29
    Ezen en is gondolkoztam. Kepzeljetek el hogy a jovo tuntetoi nem kendovel takarjak el az arcuka, hanem az egesz testuk alufoliaval lesz betekerve. :)
  • fotel #26
    mert átadja neki a többi szar
    fajhőjük kisebb mert a vízé viszonylag nagy
    sztem ki lehet számolni
    4jegyű függyvénytáblázat RLZ :)
  • magus #20
    Sült csirke rulez:)
  • pilóta #19
    Csak az a baj, hogy azon nem gondolkodott még el senki (mármint az illetékesek), hogy MIÉRT tüntetnek az emberek, és mit lehetne TENNI (tehát nem mondani, nyilatkozni, ígérni stb. stb.) azért, hogy kezelődjö a probléma. Lehet, hogy nem kéne mikrohullámú és egyéb tömegoszlató kézikészülék? :)))
  • dewdew #15
    "es ha szembe kapja az alany akkor mi tortenik?"



    hat mi tortenne? szemfenyvesztes
  • pilóta #9
    Igen, de itt épp az a lényeg, hogy nem hatol át, hanem csak 0,3 mm-re hatol be. Annál pedig egy atlétatrikó is vastagabb. Vagy mondjuk felveszem a jó kis piacon vett román irhakabátomat, az van vagy 2 mm vastag bőr.
  • pilóta #6
    Ez áthatol a ruhán is, vagy csak meztelen tüntetők ellen jó? :)))
  • MaDFoX #5
    Akóó majd "örjöngenek az elvakult tömegek..." :S