Franczy

Új FireWire és USB 2.0-s CD-írók a Yamahától

A Yamaha Electronics Corporation képviselői a tegnapi nap folyamán a kaliforniai Buena Parkban bejelentették, hogy a korábban már számos díjat elnyert LightSpeed CD-író termékcsalád két új taggal gyarapodott, ugyanis forgalomba kerültek a FireWire interfésszel rendelkező Yamaha CRW2200FXZ, valamint az USB interfészes Yamaha CRW2200UXZ típusjelzésű új külső CD-írók, melyek kategóriájukban az első olyan CD-író berendezések, melyek a beléjük helyezett CD-R lemezeket akár húszszoros sebességgel is képesek megírni.


A fejlesztők elmondása szerint a FireWire (IEEE-1394), illetve az USB 2.0 csatlakozási felület minden eddiginél könnyebb üzembe helyezést, stabilabb működést és gyorsabb írási sebességet jelent a felhasználók számára. A Yamaha harmadik generációs FireWire CD-írója, a Yamaha CRW2200FXZ húszszoros sebességű írás mellett akár négy perc alatt is elkészíthet egy CD-R lemezt, az újraírható CD-ket pedig legfeljebb tízszeres sebességgel képes elkészíteni. A Yamaha szóvivői a bejelentés kapcsán hangsúlyozták, hogy a készülék maximális olvasási sebessége negyvenszeres, de ami talán ennél is fontosabb, az audio-CD-k rippelésére is képes negyvenszeres sebesség mellett, ami a konkurens CD-RW termékekhez képest nem kevesebb mint hatvanhat százalékos sebességelőnyt jelent. Így tehát a 329,99 dolláros áron kapható Yamaha CRW2200FXZ segítségével kevesebb mint három perc alatt megoldható egy 74 perces audio-CD rippelése.

A Yamaha másik újdonsága, a Yamaha CRW2200UXZ típusjelzésű CD-író szolgáltatásai és sebességadatai megegyeznek az előbb említett Yamaha CRW2200FXZ adataival, a különbség mindössze az USB 2.0 interfészben rejlik. A bejelentés kapcsán a Yamaha szóvivői hangsúlyozták ennek az új szabványnak az előnyeit, vagyis, hogy elődjénél, az USB 1.1-nél negyvenszer nagyobb, egész pontosan 480 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé, ezenkívül pedig lefelé kompatibilis az USB 1.1-es szabvánnyal. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az amúgy húszszoros CD-írási sebességre képes CD-írót egy USB 1.1-es portra csatlakoztatjuk, akkor az író továbbra is üzemképes marad, bár az írási sebesség kényszerűen negyedére csökken. A Yamaha CRW2200UXZ ajánlott végfelhasználói ára 299,99 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #1
    Lassan eljutunk oda, hogy a floppy meghajto kikerul a szamitogepekbol, es CD-RW lesz bennuk helyette.