JohnnyCage

Mitsumi CR-4808TE 16x8x40 IDE CD-RW meghajtó

A Mitsumi Electronics CD-RW meghajtói rendszerint nem kivételes sebességükkel hódítanak. Mivel azonban a cég termékei általában megbízhatóak és áruk is elfogadható, a Mitsumi meghajtói viszonylag széles körben elterjedtek.

A Mitsumi Electronics a jelek szerint nem követi a vezető CD-RW gyártók küzdelmét a leggyorsabb CD-újraíró meghajtókért. A cég azonban mindig rendelkezik - ha nem is csúcsteljesítményű, de - ütőképes, megfizethető és kiemelkedően megbízható CD-RW meghajtókkal kínálatában.

A gyártó legújabb modellje, a CR4808TE az OAK Technology OTI-9796 vezérlőchipjére épül, akárcsak a Yamaha CRW2200 sorozat, és 16-szoros írási, 8-szoros újraírási és 40-szeres olvasási sebességre képes. Az új meghajtó, amelynek tömegtermelése a közeljövőben kezdődik meg, a teljesítmény terén nem képes versenybe szállni a vezető gyártók új, 24-szeres sebességű újraíró változataival, a manapság elvárható sebességre azonban mindenképp képes. A CR4808TE eredetileg 10-szeres újraírási sebességre lett volna képes, mivel azonban a meghajtó teljesítménye újraíráskor kissé elmaradt a pontos 10-szeres értéktől, a modell inkább 8-szoros újraírási képességekkel lett meghirdetve. A Yamaha CRW2200 a tesztek szerint szintén nem képes elérni a 10-szeres újraírási sebességet, a meghajtó azonban ennek ellenére 10-szeres névleges újraírási sebességgel került forgalomba.


A 16-szoros sebességű Mitsumi darab az ExacLink elnevezésű technológiát vonultatja fel a puffer kiürülése esetére (buffer underrun), a lemez kárba veszésének elkerülésére. Mivel a technológiát a CD-író programok jelenlegi változatai nem ismerik, a funkció a szoftverek megfelelű frissítéseivel lesz kihasználható. Ismételten megemlíteném, hogy a meghajtó tömegtermelése még csak mostanában fog elkezdődni. A Mitsumi CR4808TE mintapéldánya 8 MB-os pufferrel rendelkezik, akárcsak a Yamaha modell. A társaság weboldalán azonban 2 MB van feltüntetve, így a végleges érték várhatóan majd csak a megjelenés után dől el.

A CR4808TE mintadarabja meglehetősen finnyás volt az alkalmazott lemezt illetően, a meghajtó maga szereti eldönteni, hogy mely lemeztípusokra maximum milyen sebességgel lehet írni. Amennyiben az adott lemez megfelelő minőségűnek tűnik, a meghajtó akár jóval a lemez névleges sebessége fölötti tempóban is megírja azt, probléma nélkül. Más lemeztípusnál azonban esetleg az is előfordulhat, hogy a meghajtó nem hajlandó 8x vagy 12x-nél nagyobb sebességgel írni a hivatalosan gyorsabban is írható lemezre. Ilyenkor a lemez behelyezése után az íróprogram már fel sem ajánlja a nagyobb sebességet.

A tesztek szerint a CD4808TE kifejlesztésénél a mérnökök nagy hangsúlyt fektettek a kitűnő olvasási karakterisztikára. A meghajtó 2930 KB/sec sebességgel olvasta a lemez belső, 5670 KB/sec sebességgel a külső oldalát. A CR4808TE olvasás közben csak igen kis mértékben terheli le a CPU-t, a 98 ms-os, igen jó elérési időt pedig nem sok író tudja alulmúlni. A 650 MB-os CD lemez 5 p 55 mp-es elkészítési ideje egy 16-szoros írótól jó eredmény, és elsősorban a meghajtóban alkalmazott P-CAV helyetti CLV, technológiának köszönhető.

A CR4808TE írási minősége nem hagy kívánnivalót maga után, az elkészített lemezek kivétel nélkül kifogástalanul beolvashatóak voltak minden tesztelt eszközben. Az audió CD-k beolvasásában a Mitsumi új modellje nem nyújtott túlzottan fényes teljesítményt. A DAE sebessége a zene CD-től függően 6x - 20x volt.

A meghajtó specifikációja:

  • Firmware revízió: 1.1B
  • Írási módok: Disc-At-Once, Track-At-Once, Session-At-Once, MultiSession, Packet Writing
  • Írási formátumok: CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, Photo CD, CD-Text, CD+G, CD-Extra, Video CD
  • RAW mód: RAW-DAO, RAW-DAO írás szimuláció, CD+G RAW-DAO, RAW-SAO, RAW-SAO írás szimuláció
  • Átlagos elérési idő: 110 ms
  • CD-R írási sebesség: 2x, 4x, 8x, 12x, 16x (CLV technológiával)
  • CD-RW írási sebesség: 2x, 4x, 8x
  • Puffer kiürülése elleni védelem: ExacLink
  • Interfész: Ultra DMA-33
  • Olvasási sebesség: 40x (maximum)
  • Puffer mérete: 2/8 MB (?)
  • Ár: 130 dollár

    Összegezve a Mitsumi új CR4808TE modellje nem a leggyorsabb író a piacon, viszonylag alacsony áráért azonban megfelelő minőséget, teljesítményt és szolgáltatásokat igér. A teszt során felmerült kisebb hiányosságok és problémák valószínűleg a meghajtó fejlesztési stádiumából adódnak, és mire az író a piacra kerül, megoldódnak.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • mainruler #4
      Ez éppen 8x-os sebességgel.
      Azonban a néhány napja bemutatott 4809TE akár 24x!! sebességen is képes rá. Plusz abban még úgy mellesleg 16Mb! buffer is van, ja és az egyetlen 12x sebességű újraíró jelenleg...
      Nem egy rossz vétel, főleg ha tudjuk, hogy kb. 40.000 Ft.