Csabi

Elkészültek az első C4 processzorok

A VIA jelenlegi C3 processzorainak legnagyobb riválisai az Intel Celeron és az AMD Duron CPU-k. Azonban a C3 korántsem sikerült olyan versenyképesre, mint azt a VIA eredetileg szerette volna. A nyugati piacokon a C3 processzorokra épülő rendszerek egyáltalán nem mondhatók népszerűnek. A DigiTimes felmérése szerint a VIA CPU-i leginkább a kínai piacon sikeresek. Ott ugyanis a C3 alapú asztali és hordozható számítógépek is keresettek.

A VIA legújabb C4 processzorai sem a Pentium 4 vagy az Athlon CPU-kal fognak versenyezni. Viszont a cég mindent elkövet azért, hogy az olcsóbb processzorok piacán a C4 sokkal jobban szerepljen, mint az elődei. Természetesen a VIA-nak most sem lesz könnyű dolga, hiszen mind a Celeron, mind a Duron CPU-k teljesítménye egyre nő. Például még ebben az évben megjelenik az 1,2 GHz-es Celeron is, amely már a Tualatin processzormagra fog épülni és 256 KB cache-t tartalmaz majd.

A VIA annak érdekében, hogy minél nagyobb teljesítményű CPU-kat tudjon gyártani, egy teljesen új, 0,13 mikronos technológiákkal készülő, Nehemiah nevű processzormagot is kifejlesztett, amely először a C4 chipjeibe kerül bele. Az új processzorok mintapéldányai jelenleg 1 GHz-es, 1,1 GHz-es, 1,2 GHz-es és 1,3 GHz-es változatokban készülnek. Továbbra is 128 KB L1 cache-sel rendelkeznek, viszont már egy nagyobb kapacitású, 256 KB-os L2 cache-t tartalmaznak. Támogatják a 133 MHz-es FSB frekvenciát, és az MMX, SSE utasításokat. A cég közleménye szerint az új C4 processzorok nagyobb mennyiségű szállítása a következő negyedévben fog elkezdődni.

A VIA tervei szerint a C4 processzorainak órajele a 2 GHz-et a jövő év második félévében fogja elérni. Viszont ezek a CPU-k, már az Esther processzormagra épülnek majd, amely a hírek szerint már 0,1 mikronos gyártási technológiákkal fog készülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ligend #9
    Tokeletes proci nem letezik, ezert talalta ki annak idejen az Intel a microcode update-et. Bar lehet hogy meg nem hallottal rola...
  • ixyon #7
    az intel féle pentium sorozat minde hibázik(talán a P4 már nem) csak annyira keveset, hogy az intel szerint ezt mi nem érzékelhettyük... ez a marketing. de a VIAnak van pénze fejleszteni, megis teszi. jól is teszi.
  • Lazarus #1
    C4? Csak fel ne robbannyon:)