Hunter

Hatalmas hullámok fenyegetik az Atlanti-Óceán partjait

Tavaly Simon Day a University College London kutatója és munkatársai jelentése szerint a Kanári szigetcsoport egyik szigetén, La Palma-n az ott található vulkán egyik széle elég labilis képet mutat. Ha ez a rész összeomlik, tegyük fel egy vulkán kitörés alkalmával, akkor több milliárd tonnányi szikla zúdulna az Atlanti-óceánba néhány perc alatt.

Day számításai szerint nagy valószínűséggel hatalmas szökőár kerekedne a földmozgás hatására, ami egyenesen az amerikai kontinens keleti partjait venné célba, azonban a természeti katasztrófa minden bizonnyal nem ebben a században fog bekövetkezni. A vulkán nyugati oldalának összeomlásához nem elegendő egyetlen kitörés és a folyamat csak napokkal vagy akár hetekkel a szeizmikus tevékenység lezajlása után következik be.

Day pillanatnyilag a Berkley Egyetem egyik hullám szakértőjével, Steven Ward-dal karöltve igyekszik kikalkulálni a szökőár méretét és terjedését. Ward kifejlesztett egy földalatti földrengés keltett hullám-modellt, mellyel levezethetik a kisebb 6,5-ös erejű földrengések által keltett alig 8 centiméter magas hullámzástól a több méter magas szökőárakig. Amikor La Palma vulkánja összeomlik, Ward elmondása szerint az 10 hullám sorozatot gerjeszt, melyek 100 kilométeres távolságból követik egymást. Amint elérik Észak Amerika partvonalát körülbelül 50 méteres magasságig tornyozódnak fel, ami többkilométernyi területet tehet még meg a szárazföld belseje felé. "meglehetősen széles a veszély zóna" - tette hozzá Day.


Annak ellenére, hogy a vulkán labilis oldala egyenesen Észak Amerikára néz, nem csak az ott lakóknak kell aggódniuk. Day eredeti számításai szerint akkor érné csak a keleti partot, azaz terjedne nyílegyenesen, ha a földcsuszamlás sebessége nagyobb lenne, mint a tengermélyi hullámzás sebessége. A modell azonban azt mutatja, hogy a földmozgás a hullámzás sebességének csupán kétharmadát éri el, ez azt jelenti, hogy a szökőár ívesen terjed. Így az áramlatoknak köszönhetően Észak Afrika és Észak Európa is kapna a méretes hullámokból, bár az amerikai partokat ostromló 40-50 méteres hullámok helyett itt "csak" 10-12 méteresek várhatók, sőt még a sziget mögött fekvő spanyol partok sem menekülnének meg teljesen.

Gary McMurly, aki szintén földmozgásokat tanulmányoz a Hawaii Egyetemen, úgy tartja, hogy korai még az aggodalom. "Ezek az események rendkívül ritkák és senkinek sincs oka aggodalomra, aki 100 évnél rövidebb életre rendezkedett be". Day is azt tartja, hogy spontán összeomlásról szó sem lehet, azonban azt szeretné, ha ezek az eredmények felráznák a geológusokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kako #29
    "ami többkilométernyi területet tehet még meg a szárazföld belseje felé"
    A Kilometer, mint a meter ezerszerese nem terulet, hanem tavolsag-mertekegyseg. Nekem legalabbis meg azt mondtak.
  • radical #27
    Jók ezek a hírek. Nyomassátok csak szorgalmasan.
  • CAD #23
    Szerintem mindenki csak lajikuskent tud hozzaszolni, az hogy ez a tengeren hogy mukodik senki sem tudja igazan...
  • Alamos #22
    Én meg annak adok igazat, aki nem azt számolja csak, hogy 1 hullám lesz akkor, és az pontosan a vulkán felől fog kiindulni. Vannak ugyanis más hullámok is a tengeren, nem csak az az egy. Így azok akár erősíthetik, vagy akár csökkenthetik a meginduló óriási hullámokat. Azonkívül az is kérdés lenne, hogy a Hold akkor épp hol tartózkodik, mert annak a gravitációja is beleszólna, még ha kis mértékben is.
    Szóval ha ezt valaki kiszámolja az összes lehetőségre, akkor gratulálni fogok neki, hogy ekkora esze volt. Így csak maximum és miminum értékekről beszélhetünk, mert az egész úgy is a természeten múlik, és nem azon hogy ki mit, és hogyan számolt ki. Azonkívül a szakemberek se tévedhetetlenek. Ők is csak emberek.
    Azonkívül érdekesnek tartom, hogy itt a közelben csak 10-12 méteres hullámokra számítanak (ez maximum 1-2000 km), míg amerika inkább 5-6000 km, ha nem több. Azalatt, meg a gravitáció is végig hat a hullámra, és nem gerjeszti azt tovább. Szóval elég érdekes, hogy hosszabb távon a hullámok magasabbak. A fizikai törvények, és az emberi tapasztalat is azt mutatja, hogy ha egy tóba, vagy tócsába valaki beledob egy akkora követ, mint mondjuk annak a tizede, akkor nem az lesz, hogy a közepén megindul egy pár milliméteres hullám, a partot, ami meg ugye 9x akkora távolságra van, mint a kő volt, ott 4-5x nagyobb hullámok lesznek, hanem végül elsimul a felszín. A hullám ereje csökken, és nem erősődik. Igaz, ilyenkor tényleg nem szokott más hullám lenni azon a felszínen.

    Na csak ennyit.
  • Mike #18
    Nem rossz. Drukkolok, hogy osszejojjon. Aztan majd nezem tv-n, biztos egyenesben kozvetitit a cnn, amint a viz elonti new-yorkot! :)))))
  • CAD #15
    Szerintem ha akkora hullamokat gerjeszt, hogy usaba 50m-s akkor, afrikanak is kell kapnia, barmerre is van a vulkanhoz kepest... nem elnek egy szigeten sem ami amerika es eme vulkan kozott van (vagyis hogyne elnek, de jopar a sziget nyugati oldalan ;>)
  • Alien! #3
    Meg jól is jönne nekik egy kis víz....