JohnnyCage

Az ATI csatlakozik a 3GIO támogatóihoz

[Register] A grafikus processzorokat és azokra épülő videókártyákat gyártó ATI Technologies bejelentette, hogy a társaság a jövőben támogatni fogja az Intel által kifejlesztett I/O rendszert, a 3GIO-t.

Az ATI Technologies ősellensége, az nVidia Corp. már korábban elkötelezte magát a HyperTransport technológia mellett, amelyet az Advanced Micro Devices (AMD) fejlesztett ki. Egyes rosszindulatú feltételezések szerint az ATI a Pentium 4 chipset licenszt, amelyre építve a társaság az év végén kiadja integrált grafikus A3 chipkészletét a Pentium 4 processzorhoz, a 3GIO támogatásával fizette meg.

A valós ok azonban ennél jóval egyszerűbb lehet: Az ATI technologies videókártyákat gyárt, amelyek a kiszolgáló PC-hez PCI vagy AGP buszon keresztül csatlakoznak. Mivel az Arapahoe néven is emlegetett 3GIO nemcsak mindkét technológia leváltója lesz, hanem egyesíti is őket, az ATI döntése logikus lépésnek tűnik.

Ugyanezen oknál fogva feltehetően előbb-utóbb az nVidia-nak is be kell majd lépnie a 3GIO támogatóinak körébe. Egyes HyperTransport Konzorcium tagok meg nem erősített hírek szerint 3GIO-HyperTransport átalakítót fejlesztenek, de a jelek szerint a konzorcium nem ezirányban halad. Egyébként az AMD, amely a PCI Special Interest Group (SIG) igazgatóságának egyik tagja, maga is a 3GIO elfogadása mellett szavazott, mint a PCI-t és AGP-t leváltó technológia.


Az asztali chipsetek fejlődésének iránya

A HyperTransport fejlesztése a jelek szerint inkább a chipek közötti kommunikációra összpontosul, és tulajdonképpen az nVidia is e célra használja a technológiát nForce chipkészletében, amelyben a két chipet köti össze a HyperTransport rendszer. Az nVidia mellett az ATI is hamarosan belép az integrált grafikus chipkészletek piacára. A társaság A3 elnevezésű Pentium 4 chipkészlete az év végén jelenik meg, minden bizonnyal a 3GIO nélkül, amely 2003-ig nem kerül beépítésre az eszközökben. Az ATI ugyan csatlakozhatna a HyperTransport konzorciumhoz, de mivel az A3 csak egy Northbridge chip lesz, amely egy külső gyártó Southbridge-éhez fog kapcsolódni, a HyperTransport semmiképp sem kerülhetne alkalmazásra benne.

A HyperTransport és a 3GIO kifejlesztői szerint a két technológia békében megférhet egymás mellett. Elképzelhető, hogy a jövő alaplapjaiban a chipkészlet chipjei HyperTransport összeköttetésben állnak majd egymással, a grafikus és egyéb bővítőkártyák pedig 3GIO-n keresztül fognak kapcsolódni a chipkészlethez. Mivel azonban a 3GIO alkalmas a chipkészlet chipjeinek összekötésére is, az AMD és a HyperTransport konzorcium feltehetően a technológia több, mint 12 hónapos előnyére épít a 3GIO-val szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #1
    Az ATI persze, hogy a 3GIO mellé állt, mert az nVidia a Hypertranszport alá fejleszt.