JohnnyCage

Az ATI betör az integrált grafikus chipsetek piacára

[EBNews] Az ATI Technologies, amely a világ egyik vezető grafikus processzorokat és videókártyákat gyártó cége, az év végén megjelenő integrált grafikus chipsetjével olyan óriások babérjaira tör, mint az Intel és az nVidia.

Bár alig néhány hónapja lehetett először hallani róla, az ATI Technologies már több éve be kíván lépni az integrált grafikus rendszerrel rendelkező alaplapi chipkészletek piacára. A hírek szerint a társaság az év végén adja ki az Intel Pentium 4-es rendszerekhez készített integrált grafikus chipset megoldását, amely várhatóan az A3 nevet kapja majd.

Az integrált chipsetek piacára való belépéssel az ATI-nak olyan társaságokkal kell majd versengnie, mint az Intel Corp. és az nVidia Corp.. Az Intel jelenleg a piac több, mint felét magáénak tudhatja, az ATI ősellensége, az nVidia pedig hamarosan kiadja nForce elnevezésű chipkészletét, amely egy nagyteljesítményű AMD chipset platform lesz integrált GeForce 2 MX Pro grafikus rendszerrel. Az nVidia az nForce chipkészlettel igencsak feladta a leckét az ATI-nak, mivel a Socket A foglalat, Athlon és Duron processzorok és DDR-SDRAM támogatásával rendelkező, 128 bites, kétcsatornás, 4,2 Gbyte/s sebességű memóriabusszal, HyperTransport összeköttetési rendszerrel, és egy GeForce 2 GTS grafikus teljesítményével felvértezett chipkészletet nem lesz könnyű felülmúlni.

Egy interjúban az ATI az elmúlt héten megerősítette az integrált grafikus chipkészlet évvégi kiadását. Az ATI vezető azt azonban nem erősítette meg, hogy a chipkészlet valóban a Pentium 4-es processzorhoz készül. "Úgy hisszük, mindössze néhány társaság van, amely integrált grafikus chipkészletekkel foglalkozik" - mondta Rick Bergman, az ATI marketingosztájának elnökhelyettese.

Bár a jelek szerint az ATI az nVidia-val ellenben nem AMD-alapú platformot fejleszt, abban mindkét társaság rendszere megegyezik, hogy nagy grafikus- illetve rendszerteljesítményt igér viszonylag alacsony áron. A hírek szerint mindkét megoldás támogatja a külső AGP csatlakozót, így az nForce illetve A3-alapú rendszerek szükség esetén bővíthetőek maradnak, szemben a jelenlegi integrált megoldások döntő többségével, amelyekhez nem csatlakoztatható AGP grafikus kártya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #3
    lehet, mert szabványos AGP sín van rajta... nmert ugye az AGPt nem csak videokártyákhoz használják... de ha esetleg valami butított 8500as lenne benne, akkor sz jó lenne...
  • ixyon #1
    és ebben milyen mag lesz?