JohnnyCage

Új technológia az SDRAM-ok felgyorsítására

[SiliconStrategies] A japán Hitachi kifejlesztett egy olyan új technológiát, amelynek segítségével a társaság szerint 49%-kal megnövelhető az SDRAM memóriák sebessége, miközben fogyasztásuk 40%-kal lecsökken.

A Hitachi új technológiájának alapja egy új vezérlőáramkör, amely a megszokottól eltérő módon kezeli az SDRAM memóriachipeket. Az "SDRAM Mode Control Scheme" elnevezésű technológia segítségével a memóriák úgynevezett sense amplifiers, azaz jelentéserősítő egységei cache-ként alkalmazhatók. A Hitachi szerint ezek a sense amplifier egységek megfelelő vezérlés mellett lehetővé teszik, hogy a processzor a teljes adatelérési műveletsor végrehajtása nélkül is elérhesse a kívánt adatot.

A japán elektronikai óriás szerint az új vezérlőrendszer beépíthető lesz a CPU-kba illetve egyéb mikroprocesszorokba, és segítségével drasztikusan lecsökkenhet az SDRAM-ok fogyasztása, miközben megnő teljesítményük. Az új vezérlőrendszer egy 0,28 négyzetmilliméteres, elenyésző helyet igényel a mikroprocesszorokon, közölte a Hitachi a huntingtoni (Kalifornia) Low Power Electronics and Design 2001 konferencián a technikai leírások bemutatása mellett.

A hagyományos SDRAM-ok esetében a memóriaelérés három lépésből áll. Először az adat a memória tárolócellájából a sense amplifierbe kerül. Ezután az adat kiolvasható, majdpedig utolsó lépésként törölni kell a sense amplifier tartalmát. A Hitachi szerint amennyiben az adat bennmarad a jelentéserősítőben, az áramkör cache memóriaként funkcionálhat, vagyis a processzor elérheti azt anélkül, hogy az egész műveletsort újra el kellene végezni. A társaság szerint mindez lecsökkenti a fogyasztást, ugyanakkor növeli a teljesítményt.

A Hitachi számos tesztprogramot kipróbált, hogy kiderítse, mennyit javít a teljesítményen a rendszer. Az eredmények 49%-os sebességnövekedést mutattak 40%-os fogyasztáscsökkenés mellett. A japán óriáscég arról nem adott információt, hogy a technológia mikor kerülhet be az új eszközökbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #10
    ha most lehetne kapni olyan procit vagy csipkeszletet, nemtudom hogy a modositast melyik mikroprofesszorban kell elvegezni, ami tamogatja ezt a technologiat, akor is legalabb 2 ev kene hogy altalanossa valjon, 2 ev pedig rengeteg ido a szamitastechnikaban...
  • Csibe #9
    egyetértek, üzleti fogás... (erről jut eszembe, pl. az ecc - 1 bit error code correction funkció már az xt-nél létezett. Aztán úgy gondolták, a ramok már olyan megbízhatóak, hogy nem lesz rá szükség. Sok évvel később rájöttek, mégiscsak kell, lefújták róla a port, +1 chip a ramra és duplaannyiért adták... manapság csak a drasztikus árcsökkenések miatt nem kerül kétszer annyiba...)
  • Dikkma #8
    Talán nem fog olyan mértékben elterjedni, mint a VC-SDRAM, hiszen az már minden mai gépben benne van :O))
  • Lez #7
    Szerintem is csak a DDR RAM-okban fog majd megjelenni, ha egyátalán...
    Na mindegy.
    De akkor most ezt a módosítást a CPU-n kell elvégezni? Vagy az alaplapokon?
    Mindegy valószínűleg alaplapcsere lesz a vége.
  • Laalee #2
    mire bekerulmar nemlesz sd ram... :)
  • Lez #1
    És ez miért csak most jut eszükbe? Úgy tűnik ezt már régen megvalósíthatták volna.