JohnnyCage

Tovább csökken a DRAM ára

Ahogy azt az elemzők megjósolták, a memória árak esése az elmúlt hetekben is folytatódott. Akik memóriát szándékoznak venni, azoknak jóhír, hogy egy ideig még továbbra sem várható az árak újbóli felemelkedése.

A 64 Megabites, PC-100 illetve PC-133 szabványú SDRAM chipek nagykereskedelmi ára jelenleg 2.90 és 3.07 dollár körül mozog darabonként. Ez az ár a 2000-es év végi árhoz képest is 3-4%-os csökkenés, az azóta eltelt mindössze egy hét alatt, jelentette az AsiaBizTech koreai napilap. Ezzel egyidőben a 128 Megabites SDRAM chipek ára is esett 5.5%-ot, és ezek jelenleg 6.10 és 6.47 dollárba kerülnek, sebességtől függően.

Az elemzők szerint az árak komoly emelkedésére az év második fele előtt nem kell számítani, de persze minden lehetséges. A memória árakon az emelhetne sokat, ha a PC-piac újból fellendülne a mostani csendes állapotból. Ameddig viszont továbbra is elenyésző a kereslet a memóriamodulok iránt, addig az árak továbbra is alacsonyan fognak maradni.

A változást sok egyéb tényező is előidézheti a PC-piac növekedési ütemén kívül, mondják az UBS Warburg tajvani elemzői. Sokminden függhet attól, hogy a Microsoft újabb memóriafaló operációs rendszere mennyi RAM-ot igényel majd, mekkora lesz rá, valamint az új processzorokra a kereslet.

Lassú, de folyamatos áresést ígér viszont az előállítási költségek csökkenése. Egyre több DRAM-gyártó áll át a .15 illetve a .13 mikronos gyártási eljárásra, amellyel nagyobb kapacitású chipek készíthetőek, és emellett az előállítás is olcsóbbá válik.

A memória árak tehát várhatóan az év első felében a mostani alacsony szinten maradnak majd, de esetleg még tovább csökkenhetnek. Mielőtt azonban valaki berohanna egy boltba, és jól megtömné magát SDRAM-mal, érdemes elgondolkodni azon, hogy a közeljövőben ezeket a memóriákat lehet, (sőt biztos) hogy le kell majd cserélni DDR vagy RDRAM változatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!