JohnnyCage

Márciusig várhatóan nem emelkedik jelentősen a memóriák ára

[Register] Az elmúlt hónapban az SD-RAM modulok ára meglepően alacsony volt. Elemzők szerint ez az alacsony ár nem is fog jelentősen emelkedni március előtt, így aki megteheti, annak érdemes most vásárolnia.

A DRAM mindig is bizonytalan pont volt a számítógéppiacon. A DRAM modulok árai gyakran változnak, de csak ritkán adódik olyan kedvező alkalom a vásárlásra, mint most. Az árak még mindig esnek, pedig a 64 megabites memóriachipek ára már 3 dollár alatt van, az Asiabiztech szaklap jelentése alapján. A 128 megabites chipek átlagára a november 10.-ével lezárt hónapban 13.82, 11.49 és 15.40 dollár volt Észak-Amerikában, Európában, illetve Ázsiában. Ez 3.49 és 11.78%-os árcsökkenést jelent Amerikában, illetve Európában a november 3.-a előtti egy hónaphoz képest, míg Ázsiában az árak nem változtak.



Néhány most megjelent DDR SDRAM

A 128MB-os, PC133-as memóriamodulok ára az elmúlt héten 8.3%-ot esett Amerikában, és jelenleg 73.14 dollárt érnek. Európában az árcsökkenés ennél nagyobb, 10.12%-os volt. A 128MB-os modulok Magyarországon jelenleg kb. 16000Ft+áfáért kaphatóak. A Micron elektronikai óriáscég, mely többek között memóriamodulokat gyárt, a napokban jelentette be, hogy mutatói a vártnál rosszabbul alakulnak, mégpedig a rendkívül alacsony DRAM memóriák ára miatt.

Mindez, azt hiszem, minket magyarokat annyira nem ejt kétségbe, de érdemes szemelőtt tartani, hogy a DRAM-gyártók nem fogják a végtelenségig tűrni, hogy nincsen hasznuk a DRAM modulok eladásán. Előbb vagy utóbb lesz egy földrengés, egy pusztító tűz, áramszünet, vagy történni fog valami más, ami miatt az árak újból az egekig szökhetnek, úgy, mint ahogy az tavaly nyáron is történt. Akkoriban a 64 megás PC100-as SD-RAM 10 ezer Ft-ért volt kapható ÁFÁ-val, majd ez az ár hetek alatt felment 50-60 ezer forintra, és jó sokáig ott is maradt.

Tehát akinek szüksége van rá és megteheti, vegyen most memóriát. Nem célszerű viszont többet venni, mint amennyi mostanában kellhet (128MB), mivel a DDR-SDRAM elterjedésével ezeket a modulokat úgyis le kell majd cserélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!