JohnnyCage

Az Intel közzétette az Itanium CPU-k árlistáját

Az Intel első 64 bites, szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzora, az Itanium nemrég került piaci forgalomba. A társaság csütörtökön kiadta a négy változatban készülő processzor hivatalos árlistáját. Az Itanium processzorok az Intel közleménye szerint két órajel, valamint két másodszintű (level 2) cache gyorsítótár mérettel kaphatóak.

A nagyméretű Level 2 cache gyorsítótár általában minden processzor árát jelentősen megnöveli, de mindezért cserébe azonban az ilyen CPU teljesítménye jóval nagyobb egy kisebb gyorsítótárral készülő modellnél. Mint az Intel Itanium árlistájából kiderült, a nagyméretű cache-t a chipóriás új 64 bites processzora esetében is becsületesen meg kell fizetni, méghozzá olyannyira, hogy a processzorok árát is tulajdonképpen a cache mérete dönti el, nem az üzemi órajel.

Az Itanium processzorok 733 és 800 MHz-es órajellel, ezen belül pedig 2 és 4 MB-os másodszintű cache mérettel vásárolhatóak meg. A 4 MB cache-sel rendelkező változatok ára órajeltől függetlenül 4227 dollár, ezért a 733 MHz-es modell 4 MB L2 cache-sel bizonyára nem lesz kapós darab. A 2 MB-os cache méretű chipek közül a 800 MHz-es órajelű változat ára 1980 dollár, a 733 MHz-es modellé pedig 1177 dollár. Az árak ezerdarabos tétel megvásárlására vonatkozó nagykereskedelmi árak.

Mint az Itanium processzor társfejleszője, a Hewlett-Packard Co. (HP) nemrégiben az első társaság volt a piacon, amely Itanium-alapú szervereket és munkaállomásokat adott ki. A társaság meglehetősen alapkiépítésű, egyprocesszoros Itanium i2000 munkaállomása 8000 dollár körüli áron vásárolható meg. A többi nagy számítógépgyártó, mint a Dell Computer Corp., a Compaq Computer Corp. és az IBM Corp. a tervek szerint az év végén jelennek meg saját, Itanium-alapú rendszereikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #7
    Crusoe rulez! Cyrix rulez! Motorolla rulez! Van még valami szar cucc?
  • Andor PaPa #5
    Juhé! Várjuk a további anyázókat!
    Jelentkezni a SuperGamez fórumában lehet.

    Sátán: egyébként szerintem is...
  • Andor PaPa #2
    Mikor is kezdődik az intel és AMD anyázás?
  • Coine #1
    :O