Franczy

Itanium rendszerek: Linux a befutó?

A Microsoft Intel Itanium-os processzorokhoz szánt Windows verziója valószínüleg csak az új Intel processzorok megjelenése után fog piacra kerülni, így az a helyzet állhat elő, hogy ezen a téren a Linux megelőzi a Microsoft-ot. Az új Intel Itanium chip-ek várhatóan 2001 első félévében kerülnek majd piacra, azonban a chip nyújtotta lehetőségeket kiaknázó Windows változat csak a jövő év második felében várható. Ezeket a tényeket egyébként hivatalos Intel és Microsoft források is alátámasztották.

Eközben a Linux operációs rendszerek körül gőzerővel folynak a fejlesztések, így a Red Hat, a TurboLinux és a Caldera Systems féle Linux szoftverek már az új Intel Itanium processzorok megjelenésével egyidőben elérhetőek lesznek. A Microsoft Windows késedelme egyébként inkább erkölcsi veszteséget jelent majd a cégnek, mintsem tényleges anyagi károkat. Jelenleg sem az Intel Itanium processzorok, sem az ehhez készült operációs rendszerek és az ezekhez a rendszerekhez készülő alkalmazások sincsenek olyan állapotban, hogy azokat forgalomba lehetne hozni, de a tesztelési folyamatok minden téren folynak már.

"Marketingszempontból egyeseknek nagyon jól hangzik, hogy jelenleg ezen a téren a Microsoft lépéshátrányban van a különböző Linux operációs rendszerekhez képest, azonban legtöbbünknek nem sok közünk lesz az új Intel processzorokhoz, vagy az ezeket támogató új Windows-hoz. " - nyilatkozta Cal Braunstein, a Robert Frances Group piaci elemzője. Braunstein elmondta, hogy jelenleg még némelyik nagyobb vállalatnak is gondokat okoz, hogy Windows 2000-es operációs rendszerre álljanak át, és akkor az új 64 bites Windows-ról ne is beszéljünk.

Az új Itanium-os Windows verzió késése nem igazán van összhangban a Mirosoft elnökének, Steve Ballmernek a szavaival, aki még szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy a cég biztos abban, hogy az Itanium processzorok megjelenésével egyidőben piacra dobják majd az ezekhez készülő új Windows-t is. Ballmer azt is elmondta akkoriban, hogy a kezdeti Itanium-os Windows verziókat csak a nagyobb számítógépes cégek kapják meg, míg a kiskereskedelmi verzió megjelenésével egészen a Whistler megjelenéséig várnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Apropó, játék Linuxon: teljesen jól futnak azok a játékok, amiket már portoltak, sőt, adott esetben gyorsabban. Legalábbis az OpenGL-esek. DirectX már húzósabb, mert itt nincs hivatalos DirectX (ugye MS saját zárt szabványa), csak valami API-szintű utánzat féle, ami nem tudom, mennyire jól működik. Sőt, még a Win-eseket is lehet így futtatni, csak ugyancsak nem tudom, milyen eredménnyel.