Franczy

Tarol a Red Hat Tux 2.0

A legtöbb esetben a különböző sebességtesztek, vagy másnéven benchmarkok által produkált eredmények csak arra szolgálnak, hogy a különböző cégek így fitogtassák a konkurencia előtti pár százalékos előnyüket, így sokan nem is veszik túl komolyan ezeket a teszteket. Néha azonban egy-egy új hardver, vagy szoftverelem olyan nagy sebességfölényre képes, hogy az egész szakma tátott szájjal figyeli a különböző teszteredményeket, most pedig pontosan erről van szó.

Az eWeek Labs által elvégzett webszerver sebességtesztben a 2.4-es Linux kernelen futó Red Hat Tux 2.0-s webszerver szoftver olyan kiváló teljesítményt nyújtott, amire senki sem számított, és sokak szerint a Tux sebessége új távlatokat nyithat majd meg a jövő webszerverei előtt. A tesztet az eWeek Labs munkatársai és a Tux óriási teljesítményét korábban egyszer már bizonyító Dell Computer Performance Engineering Group mérnökei végezték el nemrégiben, és meglepődve azt tapasztalták, hogy a Tux teljesítménye minden korábbi várakozást felülmúlt. A Tux megközelítőleg háromszor nagyobb teljesítményt nyújtott, mint napjaink egyik legelterjedtebb hasonló szoftvere, az Apache, ugyanis a dinamikus és statikus webes tartalommal elvégzett tesztek alatt a Tux 2.0 másodpercenként nem kevesebb mint 12792 tranzakció végrehajtására volt képes, ezzel szemben az Apache másodpercenként "csak" 4602 tranzakciót tudott végrehajtani.

A teszteket többek között egy olyan 60,7 MB-os statikus webes tartalommal folytatták le, mely mérete révén könnyedén belefért a tesztelésre használt számítógép memóriájába, vagyis a benchmark nem a szoftverek lemezkezelési sebességét mutatta meg, hanem azt, hogy a hálózati és a végrehajtási szálat irányító kód milyen teljesítményre képes. A szakértők a tesztek befejeztével arra a következtésre jutottak, hogy a Tux egyáltalán nem hétköznapi működési módja meghozta az eredményét, hiszen a Tux 2.0 még a low-end kategóriába sorolható számítógépes környezetekben is rendkívül jól teljesített.

A Tux 2.0 egyébként nem csak az Apache-nál volt gyorsabb, hiszen a Microsoft Windows 2000 operációs rendszeren futó Internet Information Server (IIS) 5.0-s webszerver szofver teljesítményét is könnyedén túlszárnyalta. Az IIS 5.0 egyébként másodpercenként 5137 tranzakció végrehajtására volt képes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kako #12
    A 2.4-es kernelhez jar, merthogy belevalo. Alapban modulba van forditva. Ha valakinek nemteccik, akkor nem forditja meg modulba sem, es el van intezve.
    A TUX nem kotelezo, hanem opcio.
  • szucsati #11
    És azt meg tudja valaki írni, hogy hol érhető el ez a szerver? Mármint bin vagy src...
  • ixyon #9
    a linux kernel moduláris. tehát ha valamit nem haasználm, azt nem tölti be. ez a odularitás lnyege.
    2 linus alapból hülyeségnek tartja a mikrokernelt, és igaza is van.
    3 ha valakinek nem teccik a kernelbeágyazott szerver, akkor mongya meg, miért nem!
    az előnyei: QRVAGYORS!!! és nemolyan könnyen törhető. és ha te nem használod otthon, 1*űen nem töltöd be.
    és a teljesítménynek igenis nagy szserepe van, mert nem mind1, ha valaki szervert veyz, akkor 250000 dollárt, vagy 1 miát költ ugyanarra a teljesítményre!

    és a csisztuvideo is beklemenne, mert ha v.ki nem használja, akkor nem tölti be, azaz csak a vinyón foglal helyet, amiből meg ugye bőven van...
  • kako #1
    Es az egesz csak nehany szaz kilobajt!
    Erre pl nagyon jo egy kernelszintu webszerver.

    Azt hiszem ez a sebesseg mar a porig-gyalaz kategoria. Bar az Apache-IIS kozti kulonbseg erdekelne mibol fakad.