Csabi

Terjed a Linux az otthoni PC-ken

A számítógépgyártó cégek egyre inkább kiállnak a Linux mellett. Az IBM nemrégen jelentette be, hogy nem áll szándékában abbahagyni a Linuxszal kapcsolatos fejlesztéseket, sőt folyamatosan dolgozik újabb megoldások kidolgozásán. Azonban a számítógépek piacát ebben az esetben két csoportra kell felosztani. Az egyik csoportba a nagy teljesítményű, kiszolgáló számítógépeket, míg a másikba az asztali számítógépeket lehet sorolni. A szakemberek egyre inkább azzal foglalkoznak, hogy hogyan lehetne a Linux népszerűségét növelni az otthoni felhasználók körében.

A különböző Linux disztribúciókat kiadó cégek többnyire megosztottak abban a kérdésben, hogy a Linux milyen népszerűségre tehet szert az asztali számítógépek esetében. Vannak olyanok, amelyek bíznak a Linuxban, és vannak olyanok is, amelyek inkább a szerverek esetében látják a Linux jövőjét. A francia székhelyű MandrakeSoft képviselője például elmondta, hogy cége a jövőben egyértelműen a kiszolgáló számítógépekhez készülő Linux rendszerekkel szeretne foglalkozni, és nem fog különösebben összpontosítani az asztali számítógépekre.

John Goodfriend, a Linux Centers egyik vezetője szerint az otthoni felhasználók számát tekintve a Microsoft Windows nagy előnyben van Linuxszal szemben. A különböző felmérések azt bizonyítják, hogy a felhasználók sok esetben nincsenek megelégedve a Windows operációs rendszerekkel. Legtöbbször a rendszerösszeomlások és a sebesség miatt panaszkodnak. Azonban mindezek ellenére többségük mégsem kíván átállni valamely Linux operációs rendszerre.

Egyes cégek megpróbálnak olyan megoldásokat kitalálni, amelyek segíthetik a Linux elterjedését. A jövőben valószínűleg egyre nőni fog azoknak a számítógépgyártóknak a száma, amelyek Linuxot is telepítenek az asztali PC-ikre. A szakemberek abban reménykednek, hogy legalább azokból a számítógépekből jelenik meg több a piacon, amelyek valamely Windows verzió mellett egy alternatív, Linux operációs rendszert is tartalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #30
    Hát ez nem igaz, több ismersöm van aki win-t használ, de még felinstallálni sem tudja, viszotn a photoshop-ot meg a quark-ot keni vágja, viszont ha megkérded tőle hogy az acdc-t honnan lehet letölteni, akkor már bajban van, ugyan ugy, mint amikor az outlookban kell az smtp servert álállítani.

    Ha valaki 0-ról kezdi, a win ugyan olyan nehéz mint a linux, söt szeritnem még rosszabb is, mert ha valami nem megy, akkor a win-ben csak egy általános hiba üzenetet kapsz, mig linux-ban pontosan meg lehet határozni a hiba okát.
    Az emberek az mondják hogy milyen nehéz a linux, pedig a win-t is megtanulták, és egy irodában amire kell nagyon jó. Gondolom azért bejelenkezni meg beirni hgoy "startx" még nem olyan bonyolul, ( feltéve hogy nincs beállítva hogy x-ben induljon) és utána meg már semmi nehézség nincs a grafikus felület használatában.
  • Ligend #26
    Amig nem jon ki minden nagy jatek linux ala is, addig magyarazhatod az embereknek hogy milyen sokminden elerheto. Vedd mar eszre hogy a Supergamezen vagyunk, ide elsosorban nem a programozok es a titkarnok jarnak, hanem az egyszeru gamerek. Nekik pedig magyarazhatod, hogy igy lehet emulalni meg onnan lehet leszedni... Tudom, Quake 1-2-3, UT es meg par jatek kijott linux ala (http://www.lokigames.com/products/), de ez nem vigasztalja azokat, akik pl. a Desperados-ra, vagy a Battle for Dune-re ahitoznak. Elismerem hogy irodai munkara es programozasra nagyszeru a rendszer, de otthonra, multimediara meg nem az igazi... Mindket fel erveit meg tudom hat erteni, felesleges vitazni ezen.
  • MuERTe #25
    már van alatta dx emulátor...
    sőt win32 emulátor is van alatta.
    az sem igaz,hogy nincsennek olyan programok rá amikre egy átlag fölhasználonak szüksége van rá...
    tessék egy kicsit utánnanézni a dolgok,ne adj isten esetleg kiprobálni,és utánna véleményt nyilvánitani.
  • An-Dee #24
    Én debian-t win98-at és beosr5.03-at használok, és nem érzem, hogy bármelyik op rendszer kezelése vagy configurálása nehezebb lenne mint a másik. Viszont az tény, hogy ezek közül nekem csak a win fagy, és nem azért mert béna vagyo, hanem azért mert tele van hibával. Egy barátomnak feltettem w2k-t 6.ra jutott el a telepítés végéig, pedig addig semmi sem kellett állítani, mindig más problémája volt.
  • Pheel #12
    Annyit szeretnek meg hozzatenni, hogy hetente jon egy ilyen hir, ami a "Bajban a Microsoft, terjed a Linux" semara epulnek.
  • Pheel #11
    "Terjed a Linux az otthoni PC-ken"

    Egyaltalan minek ilyen hireket kozolni. Komolyan mondom, szerintem ezt kitalaljak, hogy fenntartsak az "erdeklodest" a linux irant. Ettol nem lesz sokkal tobb embernek, raadasul ez a cikk nem szol semmirol. SEMMIROL. Leirtak, hogy X ur ugy gondolja, hogy nem fogalalkozik az otthoni igenyekkel, Y ur pedig igen. Hat ez nagyon erdekfeszito. En szomjas vagyok, a szomszedom nem. Ilyen alapon ez is egy hir. Ti meg itt egymasnak ugrotok es csinaltok megint oprendszer flame-et. Sajnalatos.
  • pilóta #10
    Hát nem is tudom. Nekem se tetszik a Windows, gondoltam kipróbálom a linuxot. Hát gyorsan abba is hagytam. Kb 4 órába telt, mire egy programozómatemetikus haverom be tudta állítani a monitor frissítést, és akkor még meg sem próbáltuk a hangkártyát meg a modemet (ISDN) belerakni. Persze a Windowssal ez kb 5 perc volt, és minden kártya működött rendesen. Szóval szrintem a Linux olyan valakinek való, aki ért is hozzá, ami a felhasználók 0,0001% jelenti kb. Majd ha a linux is "bolondbiztos" tud lenni, akkor esetleg elterjed a többiek körében is. Addig meg marad a windows, olyan amilyen, de legalább nem kell ledoktorálni hozzá.