JohnnyCage

Új, olcsóbb Pentium 4-es alaplapok várhatóak

[EBNews] Az Intel hamarosan kiadja a társaság új Pentium 4-es chipkészletét, a Brookdale-t. Az új chipkészlet az ázsiai alaplapgyártók szerint jelentősen lecsökkenti majd az Intel processzorára épülő alaplapok árát.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú Intel Corp. Pentium 4-es processzorához készülő alaplapok ára várhatóan mintegy 25%-kal csökkenni fog, állítja számos ázsiai alaplapgyártó cég. A jelenleg meglehetősen drága alaplapok árának csökkenését az Intel nemsokára megjelenő új chipkészlete, a Brookdale fogja lehetővé tenni.

A Brookdale-alapú Pentium 4 alaplapok a jelenlegi, i850-es chipkészlettel készülő alaplapokkal ellenben nem Rambus DRAM, hanem SDRAM memóriákkal lesznek használhatók. A Brookdale első változata, amely szeptemberben jelenik meg, csak a hagyományos SDRAM-ok alkalmazását teszi majd lehetővé, de a chipset második generációja a jövő év elejétől már a DDR memóriák használtát is támogatni fogja. A Brookdale célja egyértelmű, az Intel csökkenteni akarja a Pentium 4 rendszerek árkülönbségét a Pentium III, valamint AMD Athlon rendszerekhez képest.

A jelenleg piacon lévő Pentium 4-alapú alaplapok átlagos kereskedelmi ára (ASP - Average Selling Price) 150 dollár körül mozog. Ezek az alaplapok kivétel nélkül az Intel 850-es chipkészletére épülnek, és kizárólag Rambus DRAM-okkal használhatók.

Az elemzők szerint a Pentium 4-es alaplapok túlzottan drágák, mivel egy Pentium III-as alaplap mindössze 80 dollárba kerül. Mivel azonban az Intel mindenképp általánosan elterjedtté kívánja tenni a Pentium 4-et, az áraknak szükségszerűen csökkenniük kell, méghozzá nem is keveset. A processzorok árát az Intel korábban már a felére csökkentette, a Brookdale alkalmazása pedig újabb megtakarításokra ad lehetőséget.

Az i845 típusjelű Brookdale chipkészleten alapuló alaplapok a szakértők szerint hozzávetőlegesen 25%-kal olcsóbbak lesznek, mint a jelenlegi társaik. A Pentium 4-alapú alaplapok 110 dollár körüli várható ára azonban csak a Brookdale egységekre vonatkoznak, az i850-alapú Pentium 4 lapok ára továrra is 150 dollár körül lesz, és csak az év végefelé várható kismértékű árcsökkenésük.

A Brookdale-alapú P4 alaplapok legnagyobb előnye azonban abban rejlik, hogy az ilyen lapokhoz az olcsó SDRAM memóriák fognak illeszkedni. A lecsökkentett árú Pentium 4-es processzorok az olcsóbb alaplapokkal és olcsó memóriával az Intel reményei szerint immár az átlagfelhasználók számára is megfizethetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #9
    Pali! Igazad van. Egyébként én is AMD-vel kezdtem, és aztán szintén K5, 100 MHz-es. Utánna 233 MMX, majd Celeron 500, és végül megint AMD. Én se vagyok fanatikus, de be kell látni, hogy az AMD igenis jó cuccokat gyárt. Azelőtt istenítettem a Celeront, mert olcsó volt és elég gyors, de most már a Celeron II fika a Duronhoz képest. A P4 pedig egy elcseszett abortuszmaradék.
  • Pali #6
    Hát, ki kell ábrándítsalak, Papi!
    Nekem már 8 éve volt egy AMD 386 DX-40-esem. Igaz, akkor még valóban nem tudtam, hogy AMD a procim. Később cseréltem egy intel 486 SX-25-re, majd egy AMD K5-90 jött, most pedig egy intel CelA 333 van. A következő valószínű ismét AMD lesz. Én abszolút pártatlan vagyok, mindig a legjobb vételt valósítom meg.
    Az AMD ált. az intel procik alsó kategóriáját koppintotta. Akárcsak a Cyrix, csak jobban csinálta. Használható alternatíva volt. Aztán majdnem csődöltek szegények, felhúzták azt a gyárat Drezdában, és már arról cikkeztek hogy ebbe bele is rokkantak és lehúzzák a rolót. De ők egy merész huszárvágással konkurenciát támasztottak az intelnek. A K6 procik későbbi szériái is egész jók voltak, de az áttörést az Athlon jelentette, ami nem csak ár/teljesítményben volt jobb, hanem árban és teljesítményben az intel P II, P III szériánál. Igazából a márkás gépek piacára nehezen tudtak betörni, most a szerverpiac felé kacsingatnak.
    Visszatérve az Athlonra, az bizony feladta a leckét, a Duron még inkább, ami a Celeronokat döngölte a padlóba, a P III-al összemérhető teljesítményt nyújtva. Az is látványos, hogy az AMD a leginkább Japánban tört előre, ahol leginkább megnézik az emberek hogy mit vesznek és kevesebbet ér a marketing és a név, legkevésbé az USAban, ahol mindez fordítva van.
    De azért még korai temetni az intelt. Sokan kitartanak mellette, mondjuk azért mert még életükben nem volt AMDjük és félnek tőle, a pénz pedig nem gond. Így aztán fikázzák ezerrel az AMD-t, hogy a hiányérzetüket enyhítsék, hogy talán mégis az AMD proci a jobb. Meg aztán egyébbel is foglalkozik, nem csak PC processzorgyártással. És valószínű összekapják magukat, és csinálnak valami használhatót. De imho a 32 bites procik terén már nincs igazán nagy újítani való. Nemsoká elérik a 2, 2.5 GHz-t, afölé nem nagyon kéne menni. A 64 bites procik terén pedig a Sun a konkurens, nem az AMD. Ha jóval olcsóbban hozza ugyanazt a teljesítményt (ez menni fog), és eléri ugyanazt a megbízhatóságot (vajon mért készül többféle Unix változat is itaniumra, beleértve a Linuxot is, ami deklaráltan intelpárti a kezdetektől), akkor beléphet erre a piacra is, ahol sokkal nagyobb a profit, mert itt már nem vacakolnak pár száz dolláron. So messze nincs még itt az idő az intelt temetni.
    Bocsi, úgy látszik ilyenkor éjszaka fosom a szót.
  • Andor PaPa #5
    Pali! Azért akár 20, akár 30%, azért az nem rossz ahhoz képest, hogy 5 éve még azt sem tudtuk, hogy az AMD egy új vírus vagy grafikai tervezőprogram. És tényleg a P4 egy nagy kalap...lódobogás. Szóval az AMD 10 év alatt óriási szeletet harapott magának az Intel dobostortájából...
  • Anee #4
    az 30akart lenni uyge...mert a 30at tüzte ki...
    Ami azt illeti csőd a P4 s az is lesz....
  • Pali #3
    Azért erre nem fogadnék. Sok minden mással is foglalkoznak. És még mindig ők adnak el több processzort. Az AMD kb. 20% piaci részesedés elérését tűzte ki célnak. És a 64 bites piac még be sem indult, ott biztosan előnnyel indul majd.
  • Pali #1
    Ja. De akkor vajon mit ér majd az egész, ha eztán mindenben lassabb lesz a P4, nemcsak majdnem mindenben a Thunderbirdhez képest. Pláne hogy jön a Palomino is, ami még gyorsabb. Ezek elnézték a dolgot, minden energiát a 64 bites processzoraikba öltek, aztán 32 biten meg lemaradtak ezerrel. Mostmár csak a hírnevükből élnek.