JohnnyCage

Készülnek a VIA Pentium 4 chipsetjei

[Register] Alighogy a tajvani ACER Laboratories Inc. bejelentette, hogy megszerezte a P4 chipsetek licenszét az Inteltől, s már a konkurens, szintén tajvani VIA Technologies is készül saját, hasonló chipkészletével.

Az Intel mindig is erősen megfontolta, hogy biztosítsa-e aktuális processzorának chipkészlet-gyártói linenszét a tajvani gyártóknak. Néhány évvel ezelőtt a tajvani gyártók chipkészletei még nem voltak megfelelő minőségűek, sok volt velük a probléma. Érthető az Intel álláspontja, hiszen nem szeretné, ha egy esetlenkedő chipset miatt érné szó az Intel háza-táját, főleg ha azt a chipsetet nem is az Intel gyártja.

A tajvani gyártók azonban az elmúlt években sokat változtak, és szerencsére előnyükre. A VIA Technologies időközben a világ egyik legnagyobb chipkészlet-gyártójává nőtte ki magát, jelenleg több, mint 40%-os piaci részesedéssel bír, ez pedig nem lehet véletlen. A VIA chipsetek az AMD processzoraival futottak be, mostani népszerűségüket a Super 7-es időkben szerezték. A tajvani gyártót éppen ezért szorosabb szálak fűzik az AMD-hez, mint az Intelhez. A másik nagy tajvani chipsetgyártó, az ACER Labs. egyaránt támogatta és támogatja mindkét processzorgyártót.

Többek között ez lehet az oka annak, hogy míg az ACER már rendelkezik az Intel P4 chipset-licenszével, addig a VIA még csak tárgyal az Intellel a feltételekről. A VIA viszont semmiképp sem szeretne lépéselőnyt adni sem az ACER-nek, sem másnak, így a társaság már el kezdte a Pentium 4 chipsetek fejlesztését.

A tajvani chipsetgyártó a Pentium 4-es chipsetjeit a jövő hónapban megrendezendő CeBIT kiállításon fogja hivatalosan bejelenteni és bemutatni. Addig viszont nem valószínű, hogy a cégnek sikerül megszereznie a chipset gyártásához szükséges licenszt, így a közelmúlt Intel-VIA perei megismétlődhetnek.

A VIA arra hivatkozik, hogy az S3 tavalyi felvásárlásával megszerzett minden szükséges jogot a Pentium 4 chipsetek gyártásához, az S3 ugyanis keresztlicensz-szerződésben állt az Intellel.
"Az S3 megvásárlásával megszereztük a szükséges jogokat. Nem látjuk akadályát, hogy chipseteket gyártsunk az Intel processzoraihoz.", mondta Frank Jeng, a VIA marketingmenedzsere. A VIA már korábban kijelentette, hogy így vagy úgy, de gyártani fog chipkészleteket az Intel processzorokhoz, és az ACER múltheti bejelentése, miszerint a cég megszerezte a szükséges licenszt a Pentium 4 chipkészletek gyártásához, feltehetően kihozta a VIA vezetőit a sodrukból.

A VIA egyszer már megmutatta, hogy ki mer adni chipsetet az Intel engedélye nélkül, úgyhogy ha kell, valószínűleg mégegyszer meg fogja tenni. A cég ezzel viszont csak azt fogja elérni, hogy méginkább magára haragítja az Intelt, amellyel amúgy sincsen túl rózsás viszonyban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wow78 #3
    Tényleg lehet valami a P4 eladhatóságával, ha már az Intel kiadta a kezéből a gyártást.
    Mondjuk a tajvaniak közül csak a két (leg)jobb!