Franczy

Iridium műholdas internet: drága és lassú

[NewScientist] Manapság már ott tartunk, hogy lényegében a Föld bármely pontjáról küldhetünk elektronikus leveleket a Föld bármely egyéb más pontján tartózkodó ismerősünknek. Ezt az Iridium rendszer új műholdas szolgáltatásának köszönhetően tehetjük meg, ami teljes mozgási szabadságot tesz lehetővé bolygónkon, vagyis nincs szükség semmilyen telefonkábelre ahhoz, hogy az internet segítségével elküldjük e-mailjeinket, ám a szakértők felhívják a figyelmünket arra, hogy az új Iridium szolgáltatás nem éppen a legfejlettebb technológiákat alkalmazza, ami azt eredményezi, hogy az általa nyújtott adatátviteli sebesség nem túl fényes.

Az Iridium új műholdas internet szolgáltatása a normál, telefonvonalon keresztüli internet kapcsolatokhoz képest jóval drágább és lassabb is, de hát mint tudjuk, valamit valamiért, vagyis ezt az újfajta internetet a világ bármely részéről, bármikor igénybe lehet venni. Az Iridium új műholdas szolgáltatása egyébként nem az első hasonló jellegű internetes szolgáltatás, hiszen az Inmarsat és a Comsat cégek már egy ideje nyújtanak hasonló internetes szolgáltatásokat, melyek az Iridium-féle rendszerhez képest jelentősen nagyobb adatátviteli sebesség elérését teszik lehetővé. Az Inmarsat és a Comsat műholdas internet szolgáltatásait a hajózási cégek, a tengeri olajfúrással foglalkozó vállalatok, a sajtó, és végül, de nem utolsó sorban a hadsereg veszi igénybe.

Az Iridiumos internetet használva az adatok az Iridium műholdak segítségével közlekednek, ám legfeljebb csak 10 kilobit/sec-os adatátviteli sebesség mellett, ami egy személyi számítógépben található átlagos modem sebességének mindössze az ötöde, ráadásul a szolgáltás egyáltalán nem olcsó, hiszen egy perc műholdas internetezésért átlagosan 1,50 dollárt, vagyis 450 forintnak megfelelő összeget kell kifizetni.

Egyelőre kérdéses, hogy az Iridium új internetes szolgáltatása milyen sikert arat majd a felhasználók körében, hiszen a konkurens Inmarsat cég műholdjai 98 százalékos lefedettséggel rendelkeznek, és a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges berendezés segítségével az előfizetők 64 kilobit/sec-os adatátviteli sebességet érhetnek el. Az Inmarsatnál azonban folyamatosan folynak a fejlesztések, így 2002 folyamán várhatóan már a 144 kilobit/sec-os műholdas adatátviteli sebesség is elérhető lesz, vagyis az Iridiumnak sem ártana komolyabb fejlesztéseket végrehajtania a műholdas rendszerén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #5
  • PyRex #4
    lol
  • Szilasz #3
    Ez nevetséges.
  • MuERTe #2
    ehh
    remélem ezt a cikket egyik hazai netszolgáltató sem olvassa...
  • shabba #1
    Szegény Matáv, leszorult a második helyre.
    Hüp,hüp.
    Félek tőle júl.1-től még tesz valamit hogy visszaszerezze ezt a kétes helyezést.
    Hiába valakinek elsőnek is kell lennie, de miért a mi pénzünkön.