Knee

A Windows XP és a kompatibilitás

[ZDNET] Ahogy közeleg az év vége, amikorra a Microsoft új operációs rendszerének kiadását tervezi, az alkalmazások kompatibilitásának problémája is egyre égetőbbé válik.

Mint ahogy a Win 3.x-ről 95/98-ra, majd később a 2000-re történő áttérés esetében, a szoftverfejlesztők és a felhasználók azzal találhatják szemben magukat, hogy ami probléma nélkül futott az előző verziók alatt az egyáltalán nem, vagy hibásan működik az új XP-vel. A béta tesztelők elmondása szerint még nagyon sok munka van hátra, mert sok program ellenőrzése és minősítése még nem történt meg. A kérdés különös hangsúllyal merül fel a DOS alá készült alkalmazásoknál. Tekintve, hogy az XP NT alapú, a 9x-es (Windows 95,98,Millenium Edition) programokkal, illetve azokkal amelyek még nem működnek, Win 2000-alatt szintén gondok lehetnek.

"Számos felhasználónak azt kell majd felfedeznie, hogy például régi digitális fényképezőgépük vagy scannerük driverei nem mennek XP alatt. Az emberek többsége nem gondol bele abba, hogy a mai napig rengeteg DOS-os meghajtó- és egyéb program van használatban, és az XP már egyáltalán nem ilyen alapú." - tudhattuk meg a tesztelők egyikétől. Elmondta azt is, hogy a Photoshophoz és Microsoft Word 2000-hez hasonló alkalmazások nem tudják majd teljes egészében kihasználni a Luna interface előnyeit, idézve: "Az egyik résznek megvan a Lunas kinézete, a másik rész futás közben olyan, mintha Windows 95-ön menne."

A Win 2000 kiadása (2000 február) előtti hónapokban a szoftveróriásnak főleg a hitelesítéssel kapcsolatosan voltak gondjai, a szoftverkereskedők szerint a cég túl magasra tette a mércét, így a megjelenés idején csak kevés "elfogadott" program volt. Egyes vélemények szerint ebben az esetben is ugyanez lesz majd a helyzet. Egy adott dolog XP-s változata nem biztos, hogy probléma nélkül fut a korábbi platformokon is, arra késztetve ezzel a fejlesztőket, hogy több verzióval külön kelljen foglalkozniuk, és a kisebb cégeknek nagy gondot okozhat az ezzel járó többletmunka és extra költség.

Természetesen más vélemények is vannak. Egy nevének elhallgatását kérő tesztelőcég elégedett a Béta 2-vel, habár elmondásuk szerint találtak néhány kissebb hiányosságot (például a Photosop 6 esetében le kellett korlátozni a program által használt memóriát a teljes tár 30 százalékára). Elmondták, hogy nagyjából minden szépen működik, csak az XP memóriaigénye sokkal nagyobb a 2000-énél. A Microsoft jelenleg emulációval szeretné a régi programok futtatását megoldani, de elismerték, hogy ez nem minden esetben lesz jó megoldás, és az újdonságokat sem lehet így kihasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #17
    Én azt nem értem, minek nekünk ez az új csodadesign... Nesze nektek, skinezhető oprendszer, meg 100 mega feleslegesen foglalt memoria... Ha belegondolok, hogy 4 mega SIMM-mel kezdtem... :)
  • sly #15
    >Red
    >Milyen vasad van alatta?

    Munkahelyemen PIII-450, 192MB RAM, otthon Cel600 256MB RAM és mindkét gépen van Win2k is és ugyanúgy teljesítenek. Üresjáratban mindkettő 60-70 megát zabál.
  • [Red] #9
    jéééé, még egy Red...
  • sly #7
    Nem igazán értem ezt. Málam a Beta 2 (build 2462) gond nélkül fut és nem igaz, hogy nagyobb vas kell mint a win2000 alá!
  • MuERTe #5
    látom már,hogy az utolso ms oprendszer amit fölteszek a gépemre az a w2k lesz.
    nem fogom azért feljeszteni a gépem,hogy az oprendszer szaggatás nélkül fusson.
  • MuERTe #4
    nekem eddig is jol futottak.
  • sabe #3
    128 mega és P3 alatt nem érdemes XP-vel foglalkozni... Ami jó hír, hogy állítólag a régi VESA-s játékok is jól fognak futni alatta.
  • MuERTe #1
    "Az egyik résznek megvan a Lunas kinézete, a másik rész futás közben olyan, mintha Windows 95-ön menne."

    akkor meg minek eröltetik?