JohnnyCage

A Microsoft korlátozza az mp3 fájlok minőségét az XP-alatt

A legfrissebb hírek szerint a Microsoft Windows XP operációs rendszere olyan mp3 szoftvert fog tartalmazni, amely korlátozza az mp3 fájlok lejátszási és felvételi minőségét. A cég mindezzel saját, WMA szabványát kívánja népszerűsíteni.

A rendkívüli népszerűségnek örvendő mp3 audióformátum óriási felhasználótábort hódított meg magának. A formátum sikerét annak megjelenése óta a Microsoft és a RealNetworks is megpróbálta túlszárnyalni, előbbi a Windows Média Audio, utóbbi a RealAudio 8 segítségével.

Annak ellenére, hogy a Windows Media Audio és a RealAudio 8 formátumok feleakkora helyen képesek ugyanazt a zenefájlt azonos minőségben eltárolni, mint az mp3, a jelek azt mutatják, hogy az mp3 pozícióját semmi sem fenyegeti. A Microsoft ezért egy meglepő, és sokak számára ellenszenves taktikához folyamodott. A redmondi szoftveróriás Windows operációs rendszerének XP névre hallgató következő verziója egy lebutított mp3 szoftvert fog tartalmazni.

A Wall Street Journalban megjelent cikkben foglaltak szerint "a Windows XP mp3 szoftverei mind a lejátszást, mind a felvételt lecsökkentett minőségben végzik majd. A társaság saját, Windows Media Audio formátumában rögzített fájlok ugyanakkor sokkal jobb minőségűek lesznek, és az mp3 fájlok által igényelt tárterület töredéke is elegendő lesz eltárolásukra."

A Microsoft a lépést azzal indokolta, hogy a lemezkiadók jogainak védelme érdekében egy olyan formátumot próbál előtérbe helyezni, amely támogatja a másolásvédelmet. A Wall Street Journal írása szerint azonban "az ipar nem akarja, hogy az mp3 továbbra is előtérben maradjon, de hasonlóképp vélekedik a Microsoft és a RealNetworks is. A vásárló azt eszi, amit kap" - áll a lap cikkjében.

A Windows XP végleges változatába tervezett, az mp3-fájlok minőségét illető megkötések természetesen nem vonatkoznak a Microsofttól különböző cégek által készített mp3 szoftverekre, így azokkal a jövőben is a megszokott minőségben lehet majd mp3 fájlokat tömöríteni, illetve lejátszani.

A Wall Street Journal információi szerint az XP bétatesztelői problémák egész hadával találták szembe magukat az mp3-tömörítő szoftverek alkalmazásakor. A Microsoft szerint a különféle mp3 szoftverek hibátlanul működnek az XP alatt annak ellenére, hogy nem arra lettek optimalizálva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #35
    Microsoft:
    Bocsi a durva hangnem miatt, kicsit az agyamba kergetted a vért.

    Blackman:
    Hogy stílszerű legyek, impresszív. Egy picit tisztábbnak hallom a lapodon lévő asf fájlt, és valóban feleakkora. Egy kis info nem ártana az ügyes tömörítéssel kapcs. Bár szerintem az mp3 annyira elterjedt, hogy nem fogja kiszorítani a wma. Bár a winamp lejátsza azt is :), szóval jöhet.
  • Pali #33
    Kedves Microsoft!
    Baszd meg!
    A Microsoft agresszív marketingjét senkinek sem kell bemutatni. Az új oprendszerük meg egy rakás sz.rt sem ér, hacsak nem jön valami forradalmi technika, amit mindenki használni akar majd, és csak az XP támogatja. Már régóta pedzegetik a szoftverek bérletének a rendszerét, ami mentesítené őket az állandó fejlesztéstől, aminek semmi értelme, az átlag felhasználónak egy újabb verziójú Win95 is bőven elég.
    A legális szoftverekről meg annyit, hogy kb 0.01%-nak van annyi pénze a magánfelhasználók közül, hogy minden szoftvert megvegyen. Egy normális vas 150+fa-nál kezdődik, és erre jön az OS, ami vagy 40-50, és akkor még semmi program se fut rajta, csak lehet netezni, levelezni. Egy valamirevaló szoftver olyan 100 ezernél kezdődik. No, hát akinek ma Magyarországon erre pénze van, az vagy örökölte, vagy lopta, ezt azt hiszem mindenki elismeri. Te melyik kategória vagy kedves Microsoft?
  • Bith #30
    gigaLOL :))))))) a cikk
    Bocs, Johhnycage, nem neked szól, tudom nem te "találtad ki", de itt lehet reagálni is.
  • Bith #29
    "Annak ellenére, hogy a Windows Media Audio és a RealAudio 8 formátumok feleakkora helyen képesek ugyanazt a zenefájlt azonos minőségben eltárolni, mint az mp3..."

    MUHAHAHAHAHAAHHAHAHAAAA
  • Bith #28
    A hír helyesen: "A legfrissebb hírek szerint a Microsoft Windows XP operációs rendszere olyan mp3 szoftvert fog tartalmazni, amely korlátozni szeretné(!!!) az mp3 fájlok lejátszási és felvételi minőségét."

    megaLOL! :)))))))))))))))
  • Joe #22
    Technikailag meg lehet oldani, hogy az mp3 kiterjesztésű állományokat az operációs rendszer "darabosan" adja, mind a HD-ről, mind a memoriából. Ekkor a szám "beszaggat". Ha ezt az MS megcsinálja, akkor az _összes_ mp3 lejátszó rossz minőségű zenét fog lejátszani.
    Persze ebben az esetben én nem fogom használni az XP-t...
    Fel is lehet törni egy ilyen védelmet, de egy OS-t (jól) feltörni sokkal nagyobb mutatvány, mint pl. egy játékot.
  • Dikkma #20
    Na ez nem semmi :((
  • kowajano #16
    Sose használtam a Media player gebaszt lejátszásra ezután se fogom . Winamp rulz :)
  • Billy #10
    Ezzel csak azt érik el, hogy egyre több Winamp-ot stb. telepítenek fel az emberek a gépünkre. A kutyának nem kell majd az Ő kis WMP-jük. Amúgy, eddig se volt igazán normálisan használható mp3 lejátszásához.
    Üdv. mindenkinek: Billy