JohnnyCage

A WinXP nem támogatja az USB 2.0-t

[Register] A Microsoft a napokban hivatalosan is megerősítette azt hírt, miszerint a társaság közeljövőben megjelenő, új Windows XP operációs rendszere nem fogja támogatni az USB 2.0-t. A Microsoft az USB 2.0 helyett inkább az IEEE1394-et támogatja.

Már korábban is elterjedt a híre, hogy a Microsoft Windows XP operációs rendszere esetleg nem fogja támogatni az USB 2.0-alapú eszközöket. A redmondi szoftvercég képviselői most hivatalosan is bejelentették, hogy a Windows XP nem támogatja majd az USB 2.0-t, és helyette inkább az IEEE1394, azaz FireWire, azaz iLink nagysebességű perifériabuszra helyezik a hangsúlyt.

"Az USB 2.0 támogatás nem lesz megvalósítva a Windows XP végleges változatában, amelynek oka az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű, gyártásra kész állapotú USB 2.0 eszköz, amin a szoftvert tesztelni lehetne" - írta a Microsoft egyik képviselője egy, a CNET-nek küldött levelében. "A Microsoft nem készít támogatást egy szabványhoz mindaddig, amíg annak fejlesztői nem tudják garantálni a problémamentes alkalmazhatóságot."


A Microsoft döntése igazából nem meglepő, hiszen Carl Stock, a szoftvercég hardver stratégiájának általános menedzsere már említést tett minderről a nemrégiben megrendezett WinHEC eseményen. "Úgy gondolom, az embereknek IEEE1394 csatlakozásra lesz szükségük a PC-ken és mobil eszközökön, mert ezáltal gyorsan továbbíthatják videóanyagaikat mindkét irányba" - mondta Stork. "A szórakoztatóelektronikai ipar már általánosan bevezette az IEEE1394-et a digitális elektronikai eszközök terén, és a PC-s videó eszközökön is egyre általánosabbá válnak... Az IEEE1394 szerintem rendelkezik a szükséges támogatottsággal."

"Amint az IEEE1394 általánosan rendelkezésre fog állni, a szabvány meghódítja a nyomtatókat, scannereket és merevlemezeket is. A szabvány tehát rendelkezik a sikerhez szükséges adottságokkal. Ráadásul amennyiben van két IEEE1394-támogatott PC, egy kábellel hálózatba lehet őket kötni."

A jelek szerint az USB továbbra is a régi PC portszabványok alternatívája marad, miközben az IEEE1394 újfajta szolgáltatások egész hada számára nyitja meg az utat. Amíg a PC alaplap-gyártók továbbra is támogatják a régi portokat, nincs igazi késztetés az USB használatára.

Az USB szinte az összes új PC-ben megtalálható, de ez korántsem jelenti azt, hogy a felhasználók eszközöket is csatlakoztatnak arra. Márpedig ha nehéz a felhasználókat a soros és párhuzamos portokról az USB használatára áttéríteni, még nehezebb lesz az USB 1.1-ről a 2.0-ra. Az IEEE1394 eközben pedig akkora támogatottságot szerez, hogy az USB behozhatatlan hátrányba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #2
    Szerintem nem, bár tény, hogy nem valami életképes szabvány. Valahol ott veszett el, ahol a DVD 3 éve. :))))