Knee

Az Intel chiphiánnyal küzd

Az 1 Ghz-es Pentium III processzorok megjelenése után alig kevesebb mint egy hónappal az Intel közölte a számítógépgyártókkal, hogy nem tudja igényeiket kielégíteni, akik elmondták, hogy a gyártó hétfőn kapcsolatba lépett velük, és közölte, hogy május végéig az említett chipekből az ellátás nem lesz bőséges. A hiány meglepetést okozott, hiszen pont akkor jelentkezik, amikor az egész piac egyébként telített, és szörnyü következményekkel járhat az Intel számára, hiszen az éppen az első negyedéves jelentésére készül. A Wall street-i elemzők azt várják, hogy az előző negyedévhez képest nem kevesebb, mint 25%-kal csökkentek a vállalat eladásai.

A notebook gyártók most kapkodva próbálják kezelni a krízist, amely mindannyiukat másképpen érinti. A Dell Computer - mivel ők kis raktárkészlettel dolgoznak - sokkal nehezebb helyzetbe került, mint mások, 1 GHz-es processzorral szerelt Inspiron gépük szállítást 30 napos határidővel tudják vállalni, így leendő vásárlóikat várólistára kell tenniük, vagy 900MHz-s gépüket tudják nekik felajánlani. Tom Kehoe szóvivő azonban elmondta, hogy mihelyst az Intel megfelelő mennyiséget tud biztosítani, a közvetlen eladás nagy előny lesz, idézve: "Ahogyan helyreáll az ellátás, mi lehetünk a leggyorsabbak, hiszen nem kell terjesztőkön keresztül átmennie a termékeknek."

A Gateway, amely szintén kis készlettel dolgozik, pénteken óta tapasztalja a hiányt, ezért Solo 9500 notebookjukat csak május végére ígérték, jelenleg 850 vagy 900 MHz-s modellt tudnak nagyobb memóriával illetve winchesterrel két héten belül szállítani. A kapott információk szerint néhány IBM ThinkPad A22-es típusból az ellátás megfelelő. Shannon Johnson, az Intel szóvivője elmondta, hogy a hiánynak az oka a szokatlanul nagy igény, aminek egyébként nagyon örülnek, de előre látják, hogy május végéig kevesebbet tudnak szállítani a kérdéses CPU-kból.

A Mercury Research elemzője úgy vélekedett, hogy a gyártó 1 GHz-s chipjeiből az elvártnál kevesebbet gyárt, és inkább a 900Mhz-s lapkáira fordítja gyártókapacitását, mert egy gyártási ciklus kezdetén a futószalagról lejövő használható procik száma gyakran alacsony. "Mikor bemutatták ezt a processzort, akkor majdnem háromnegyed év alatt nem tudtak jelentős mennyiséggel szolgálni, de a 900-asokból és 933-asokból már akkor is tízezer számra szállítottak."

Az 1 GHz-s Pentium III-as notebookok árusítás csak március 19-én indult meg, de ez nem az első ilyen eset az Intelnél, gondoljunk csak a Pentium 4 körüli problémákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #1
    Na most meg ez is