Berta Sándor

Elérhetővé vált a Matter okosotthon-szabvány

A szabvány kidolgozása egy esztendőt csúszott.

A Connectivity Standards Alliance (a korábbi Zigbee Alliance) tavaly májusban jelentette be, hogy az általa fejlesztett IP-bázisú, gyártók közötti okosotthon- szabvány neve Matter lesz, licencmentesen lehet majd használni, s Bluetooth Low Energy-, Ethernet és Thread- és WLAN-támogatással fog rendelkezni. Akkor úgy tűnt, hogy az első kompatibilis készülékek az esztendő őszén vagy telén jelenhetnek meg, míg a szabvány hivatalosan az utolsó negyedévtől lesz elérhető. 2021 augusztusában Tobin Richardson, a CSA vezetője jelezte, hogy a Matter és az ahhoz kapcsolódó szoftverfejlesztő csomag (SDK) megalkotása csúszik, s a Matter csak jövőre jelenik majd meg.

A Connectivity Standards Alliance most közölte, hogy megjelent a Matter 1.0-s verziója. A CSA munkájában számos ismert gyártó, például az Amazon, az Apple, a Google, a Samsung és a Philips Hue is részt vesz. A szabványt támogató gyártók mostantól rendelkeznek az annak bevezetéséhez szükséges összes erőforrással. Sok cég már jó ideje készült erre, hiszen amúgy is szorosan részt vettek a fejlesztésben. Az Apple például már kiadta a fejlesztőknek az iOS 16.1-et a HomeKit Matter támogatásával. Valószínű, hogy az iOS 16.1-gyel az Apple így a Matter-támogatás kezdetét is be fogja jelenteni.

A Matter 1.0 hivatalos elindításával azonban a terméktanúsítás is megkezdődik a laboratóriumokban és a fejlesztők számára rendelkezésre állnak az eszközök, valamint a nyílt forráskódú SDK. Azok a gyártók, akik részt vettek az Matter fejlesztésében és már felkészítették a szállított termékeiket az új szabványra, hamarosan bevezethetik a szükséges szoftverfrissítéseket, amint termékeik hivatalosan is megkapják a tanúsítványt. Az Apple, az Amazon, a Google és a Samsung mellett a Philips Hue, a Tado, az Eve és a Huawei számos terméke is szerepel.

A Matter célja, hogy teljesen új szintre emelje a különböző gyártók okosotthon-eszközeinek átjárhatóságát azáltal, hogy először teszi lehetővé azok együttes használatát. Az Eve termékei például, amelyeket korábban csak a HomeKithez terveztek, most már gond nélkül használhatók Androiddal és Samsung SmartThingsszel is. A kapcsolat WLAN-on és optikai szálon keresztül egyaránt működik. A hivatalos bejelentés után a labda már a vállalatok térfelén van. Számos piaci szereplő ígéretet tett arra, hogy a megjelenést követően a lehető leghamarabb frissítéseket kínálnak a készülékeikhez, hogy többszöri halasztás után minél hamarabb támogassák az okosotthon-szabványt. Az első termékek néhány héten belül készen állnak a tanúsításra. Számos gyártó szeretne tanúsított eszközöket bemutatni élő bemutatókon a november elején Amszterdamban megrendezésre kerülő CSA-rendezvényen.

A szabványt fokozatosan vezetik be a különböző termékkategóriák esetében, legyenek azok lámpák, konnektorok, ajtózárak, termosztátok, redőnyök, érzékelők, például mozgás- és füstérzékelők, garázskapu-vezérlők, WLAN-routerek és hozzáférési pontok, valamint televíziók és stream-eszközök. A biztonsági kamerák, riasztórendszerek, porszívórobotok, háztartási gépek és az elektromobilitás széles területe azonban nem szerepelnek az érintett modellek között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #1
    Az utolsó mondat különösen érdekes.