Berta Sándor

Gyártókon átnyúló okosotthon-szabvány készül

Évek óta vannak ilyen jellegű elképzelések, talán most meg is valósul belőlük valami.

A CHIP (Connected Home over IP) nevű projektcsoport egy olyan gyártókon átnyúló okosotthon-szabvány kifejlesztésén dolgozik, amely gondoskodik arról, hogy a különböző cégek termékei zökkenőmentesen együtt tudjanak működni egymással. A kezdeményezést az Amazon, az Apple és a Google mellett további 170 vállalat, köztük a Comcast, a Grundfos Holding A/S, a Huawei, az IKEA, az Infineon Technologies, a Legrand, az NXP Semiconductors, a Samsung, a Schneider Electric, a Signify (Philips Hue), az STMicroelectronics és Texas Instruments támogatja.

A Connectivity Standards Alliance (a korábbi Zigbee Alliance) bejelentette, hogy a közösen fejlesztett IP-bázisú protokoll neve Matter lesz, licencmentesen lehet majd használni, s Bluetooth Low Energy-, Ethernet és Thread- és WLAN-támogatással fog rendelkezni. Az Apple és a Google a Threadet már integrálja az új eszközeibe, ugyanakkor a webes óriás még nem használja azt, a funkcióit majd csak a szabvány véglegesítése után akarja aktiválni.

A Mattert támogató első készülékek a tervek alapján várhatóan az esztendő harmadik vagy negyedik negyedévében jelenhetnek majd meg. A szabvány hivatalosan az utolsó negyedévtől lesz elérhető, de a fejlesztők már a második negyedévtől hozzáférést kaptak a dokumentációkhoz. A Signify, amelyhez a Philips Hue és a WiZ márkák tartoznak, közölte, hogy a Philips Hue Bridge rendszert automatikusan kibővítik a protokoll támogatásával, így mindegyik csatlakoztatott Philips Hue termék kompatibilis lesz az új szabvánnyal. A WiZ már szeptemberben piacra dobja majd a kompatibilis eszközeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Amennyire en latom a kod megnezese utan, ez igazabol egy absztakcios es magasszintu kommunikacios reteg akarna lenni, ami az osszes jelenleg egymast uto szabvanyt tamogatja egyszerre es egy magasabb szintu keretbe probalja beilleszteni, de meghagyva az osszes egymassal nem kompatibilis szabvany belso adatformatumait es mukodeset, csak mindezt elrejtve az absztrakcios reteget hasznalok elol.

    Egyelore csak a dokumentacio hianyat sikerult viszonylag jol elrejteni, de ha belenezunk, akkor szinte mindenutt ugy vegzodik a kereses, hogy csak annyi van odairva, hogy TODO.

    Kivancsian varom, hogyan fog egy rakat egymastol teljesen eltero elvek szerint fejleszto, alapvetoen konkurens ceg kozos kodbazist kialakitani open source alapon, ami minden platformon mukodik. Mindezt kozos low level protokollok nelkul. (vegul is pontosan igy mukodik a windows-ok driver kezelese is, es az is mukodik valahogy, bar az nem igazan multi platform es multi os technologia)