Berta Sándor

A vécé újra feltalá­lásában működött együtt a Samsung és Bill Gates

A dél-koreai óriáscég elkészítette egy eszköz prototípusát.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 2011-ben indította útjára a WC újrafeltalálása elnevezésű programot, amely résztvevőinek egy olyan gazdaságos alkalmatosságot kellett kifejleszteniük, amit nem kell bekötni a csatorna- vagy bármilyen víz-, illetve elektromos hálózatba. A projekt a világ népességének azt a 40 százalékát célozta meg, amelynek nincs lehetősége vízöblítéses toalett használatára. A fejlődő világban emberek milliárdjai élnek megbízható vécék nélkül, ami jelentős higiéniai, ezáltal egészségügyi problémákat eredményez. Az innovatív megoldások viszont megvédhetik őket és a közösségeket az emberi hulladék által terjesztett kórokozóktól.

A Samsung Electronics bejelentette, hogy az elmúlt három esztendőben a projekt keretében együttműködött a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal. A Samsung kutatási részlegének számító Fejlett Technológiai Intézet (SAIT) 2019-ben csatlakozott a programhoz és olyan kulcsfontosságú technológiákat fejlesztett ki, mint a hőkezelés és a biofeldolgozási technológiák, amelyek elpusztítják az emberi hulladékból származó kórokozókat, és biztonságosabbá teszik azok kibocsátását a környezet számára. A dél-koreai konszern most közölte, hogy a közelmúltban sikerült tesztelnie a vécé prototípusát a Gates Alapítvánnyal, ami megnyitotta az utat a háztartási használatra szánt tömegpiaci debütálásuk előtt. A felhasznált víz teljes mértékben újrahasznosítható, miközben a szilárd hulladékot megszárítják és hamuvá égetik, a folyékony hulladékot pedig megtisztítják.

A társaság azt tervezi, hogy a szabadalmaztatott technológiáit ingyenesen kínálja majd, hogy a kormányok világszerte szélesebb körben alkalmazzák. Bár a partnerség véget ért, a Samsung hangsúlyozza, hogy továbbra is konzultációkat kínál a prototípus kereskedelmi forgalomba hozatalához. A közös projekt sikeres befejezése néhány nappal azután történt, hogy a Samsung Electronics alelnöke, Lee Jae-yong és Bill Gates augusztus 16-án Szöulban találkozott, hogy megosszák az eredményeket és véleményt cseréljenek más globális társadalmi hozzájárulási tevékenységekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #12
  A vizes megoldas a magas lakossag koncentracioju teruletekre lett kitalalva es mar a romaiak is ezt hasznaltak. Van egy olyan lakossag koncentracio, ami eseten ha nem gyujtjuk ossze es szallitjuk el a szennyezo anyagokat, akkor a talaj nem tudja kezelni es ez tobbnyire kulonbozo jarvanyokhoz es a talajviz elszennyezodesehez vezet. Ezert ha a tanya szint fole szeretnenek novelni a nepsuruseget, akkor kenyetelenek vagyunk "modern" romai kori es meg korabbi technologiakat alkalmazni, mint pl. a szennyvizcsatorna es a vizobliteses wc.

  A szennyviz, azaz a viz hasznalata a szennyezodesek elszallitasa egy viszonylag alacsony technologiai szint, ami tobb ezer eve kepes kezelni a magas nepsuruseg problemajat es az emberiseg valahanyszor megprobalt e nelkul elni nagyobb tomegben, vegul mindig jarvanyok tortek ki es kenytelenek voltunk visszaterni hozza.

  Az osszegyujtes es kozponti semlegesites pedig a meretgazdasagossag miatt jott letre es ezt es a hozza kapcsolodo kialakult eljarasokat probalja kivaltani egy helyi megoldassal az unatkozo Gates. Meglepne, ha kepesek lennenek eloallni egy olcsobb vagy egyszerubb technologiaval. (jelenleg csak dragabb es bonyolultabb megoldas letezik)
 • ostoros #11
  Van valami öreg mókus, aki nyíltan kimondja, hogy van a pottyantós, ami helyben, környezetbarátan, és olcsón elvégzi a szerves anyag visszajuttatását a természetes körforgásba.
  Ezzel szemben, van a vízöblítés, ami csak elviszi máshová, ahol más problémája lesz. Csak pár évtizede jutott el odáig, hogy a szennyvíz tisztítóink viszonylag tiszta vizet bocsájtanak ki.
 • kvp #10
  A Microsoft es a Samsung talalt egy olyan tulsagosan kompex, draga es high tech megoldas, amit a vilag vizobliteses wc nekuli 40%-a se megengedni nem tudna maganak, se hasznalni nem tudna.

  Ellenben az emlitett 40% oktatasat nem tamogatjak, hogy ok maguk meg tudjak oldani a problemaikat, ugyanis azzal elvesztenek a velt vagy valos hatalmukat folottuk.

  Alapvetoen el kellene vetnunk minden olyan megoldas ami a kevesbe iskolazott emberek helyett probal gondolkozni, ahelyett hogy kepezne es ezzel felemelne oket. Ez csak az elnyomas egy formaja es ez a fajta gondolkozas nagyon jellemzo a gazdagabb nagytokesekre. Csak azert, mert valakinek jelentosen tobb tokeje van, nem jelenti azt, hogy uralkodhat masokon.

  ps: A cikkbol kiderul, hogy a Samsung tesztelte a megoldast, megallapitotta, hogy Gates-eknek tul sok penzuk van ahhoz, hogy rosszat mondajak roluk es tovabbra is hajlandoak elfogadni a konzulatcios penzt toluk, de a sajat penzuket inkabb nem tennek a project-be es ezzel a kozos project-et lezartnak tekintik.
 • MerlinW #9
  Tök jó, hogy mindenki megértette a lényegét a dolognak :)
 • gosub #8
  Inkább ennek a szapora 40%-nak kellene propagálni a fogamzásgátlást, lmbtqp-t, abortuszt, gyermektelenséget.
 • barret #7
  " egy olyan gazdaságos alkalmatosságot kellett kifejleszteniük, amit nem kell bekötni a csatorna- vagy bármilyen víz-, illetve elektromos hálózatba." Értem én ezt? Kicsit nagy a zavar...
 • duke #6
  Jo nagy szarban lehet a mikrofos, ha ilyenekkel foglalkoznak.
 • zola2000 #5
  OS: "a toalett használatának megkezdése előtt olvassa el az általános szerződési feltételek és az adatvédelmi nyilatkozat frissített változatát! "

  Felhasználó: "nem lehetne közben? "
 • M2 #4
  Vödör és fűrészpor, probléma megoldva.

  Ezek meg tuti addig ragozták a témát, hogy megalkották a 2 millió dolláros vécét a szegények részére, ahol a karbantartás további 1 millió dollár évente.
 • ostoros #3
  Pottyantós 2.0?