Berta Sándor

Dolgozói lakótelepeket építenek az IT-cégek

A lakhatási válság miatt az informatikai cégek igyekeznek egyre több juttatást adni az alkalmazottaiknak.

A 19. évszázadtól kezdve egészen néhány évtizeddel ezelőttig nagy hagyománya volt annak, hogy az egyes vállalatok vagy üzemek külön lakótelepeket építettek a munkatársaiknak. A régi hagyomány lassan újjáéled, a mai társaságok is igyekeznek létrehozni a saját lakónegyedeiket és az azokhoz kapcsolódó különböző intézményeket, hogy így tudják magukhoz csábítani a tehetséges szakembereket. Egyes cégek akár teljes lakóövezetek felépítését is támogatják. A módszer ugyanúgy működik Európában, mint a Szilícium-völgyben.

A Microsoft 2019 januárjában jelezte, hogy félmilliárd dollárt fordít lakásépítésre Seattle városában, míg a Google egymilliárd dollárt fektetett be San Franciscóban és a környékén, s 20 000 otthont építtet. Ezt követően 2019 októberében a Facebook is bejelentette, hogy a következő tíz évben egymilliárd dollárt invesztál helyi lakásépítési projektekbe. Januárban pedig az Amazon közölte, hogy javítana az amerikai lakáshelyzeten és erre a célra több mint 2 milliárd dollárt különített el. A projekt legfontosabb célja, hogy növelni tudják a megfizethető otthonok számát az USA-ban azokban a városokban, ahol a társaság valamilyen módon jelen van.

A Német Vasút nemrég 240 dolgozójának szerzett megfizethető lakást, amelyek közül 70 Münchenben van. A cég ehhez együttműködést alakított ki a helyi lakásépítési társulásokkal. A BASF és a Volkswagen saját ingatlanpiaci vállalkozásokat működtetnek. A BASF Wohnen + Bauen 6000 otthont kezel Ludwigshafen térségében, míg a VW Immobilien összesen 9000 lakást Wolfsburgban. Ez utóbbi a 66 000 helyi otthon 13,6 százaléka.

A Német Lakásgazdálkodási Szövetség (GDW) adatai alapján az elmúlt évek törekvéseinek köszönhetően 100 000-re emelkedett a vállalatok által biztosított otthonok száma. Az 1980-as években ez a szám még 450 000 körül volt. A Siemens 2009-ben adta el az utolsó üzemi lakásait, de 2018 novemberében jelezte, hogy lesz campusa Berlinben, s hálózatba kötött ökorendszert akar kialakítani rugalmas munkakörülményekkel, társadalmi integrációval és megfizethető lakásokkal.

A szolgálati lakások újjáéledése részben arra vezethető vissza, hogy azok olcsók, így a lakhatásért nem kell komoly összegeket kifizetnie egy munkavállalónak, míg a másik, hogy azok építését könnyebben engedélyezik a városi hivatalok. Münchenben 2022-ig 500 ilyen otthont hoznak létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  Anno teljesen termeszetes volt, hogy a jobbagyok a foldesur falujaban laktak. Kesobb ez cserelodott a gyar altal biztositott munkaslakasokra. Miert ne lenne termeszetes az, hogy egy multi alkalmazottja a ceg lakoparkjaban lakjon? Figyelembe veve azt, hogy igy lehetoseguk lesz az embereknek dolgozni es az alapjovedelmen kivuli bevetelhez jutni, ez eleg nagylelku az uj foldesurak reszerol. Aki ezeknek a multiknak dolgozik, azoknak egy bizonyos beosztas folott lehet egy minimalis maganszferajuk es nem kell tomegszallason elniuk. Mindenki mas, aki munkanelkuli kenytelen lesz a menekult es hajlektalanszallasokra jellemzo szinten meghuznia magat, mar amennyiben huseges a rendszerhez. Egyebkent mehet a nyomornegyedekbe hajlektalannak. Ezt irja le a great reset forgatokonyve es mivel semmilyen ellenallas nem tapasztalhato az emberek reszerol, ezert ezt is fogjak megvalsoitani.

  ps: Az elso pilot project-ek az uj kozossegi szallasokra:
  meg tervezes alatt:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-29/amazon-is-building-a-homeless-shelter-in-seattle
  es megvalositva:
  https://abcnews.go.com/US/wireStory/amazons-homeless-shelter-faces-seattle-crisis-criticism-71718584
  Varhatoan par ev mulva az amerikai lakossag jelentos resze fog hasonlo szallasokon elni. Persze nem biztos, hogy kepesek hasonloan magas szinvonalat biztositani ha szazmilliokat kell ellatni, de biztosan meg fogjak probalni.
 • barret #3
  Ezt hívják úgy,hogy humán erőforrás raktár?
 • Tntmaxy #2
  Erről a cikkről a Vivarium című film ugrott be. Kissé elvont, de aki kedveli a műfajt annak szerintem tetszeni fog. Nekem bejött.
 • Lapajka #1
  A Szilícium völgyben is van nagy lakópark és már több mint 30 éve...