Berta Sándor

39 000 kriptovaluta-automata van világszerte

A berendezések száma az év végére elérheti a 40 000 darabot.

A Finbold arról számolt be, hogy a kriptovaluta-ATM-ek piaca minden gazdasági nehézség - gazdasági válságok, koronavírus-járvány, ukrán-orosz háború hatásai stb. - ellenére továbbra is virágzik. Világszerte egyre több bitcoin-automatát állítanak fel és azok száma 77 országban már most meghaladta a 39 000-et. Jelenleg összesen 614 személy és vállalkozás üzemeltet ilyen berendezést. Az előrejelzések alapján az esztendő utolsó negyedévében folytatódik a tendencia és a telepített ATM-ek száma meghaladja majd a 40 000-et.

A bitcoin-korszak kezdete óta egyértelmű növekedési tendencia figyelhető meg a kriptovaluta-automaták területén. Az emelkedő tendencia 2017 januárjában kezdődött, amikor az új típusú berendezések száma világszerte megközelítette az ezret. 2020 szeptemberében valamivel kevesebb mint 10 000 ATM volt világszerte, így két év elteltével ez a szám megnégyszereződhet. Érdekes ugyanakkor a bitcoin-automaták globális megoszlása: az összes gép 95 százaléka Észak-Amerikában található, körülbelül 3,8 százalékuk üzemel Európában és csak az 1,1 százalékuk található a világ többi részén. A berendezések többségében a leggyakoribb pénznem a bitcoin, azonban a Finbold rámutatott, hogy több mint 33 000 gép ad ki más virtuális fizetőeszközöket.


A bitcoin történelmi csúcsa 2021 első felében volt, idénre értékenek felét elveszítette. Ennek ellenére a kripto ATM-ek telepítése 2021-ben felgyorsult, és ez a felívelés 2022 első felében is kitartott. Az FBI szerint nagyon vigyázni kell az ilyen berendezésekkel, mert az online csalók kripto ATM-et is fel szoktak használni a gyanútlan áldozatok bepalizására. Nagy-Britanniában egyenesen betiltották a kritpovaluta-automatákat arra hivatkozva, hogy az érintett vállalkozásoknak hiányzott az üzemeltetéshez szükséges engedélyük, amely egyébként ugyanaz, mint amivel a bankautomaták működtetőinek is rendelkezniük kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #2
  • uwu2020 #1
    Első ránézésre teljesen indokolatlan, szerintem még nincs itt az ideje. Biztos, hogy egytől egyig ráfizetés, gondolom nem a közvetlen haszonért telepítik ezeket, hanem valami marketinges trükk van benne.