Gyurkity Péter

Windows-ra jön a Google Play

Az első körben a játékokat teszik elérhetővé a Windows 10 és 11 alatt.

A Microsoft eredetileg a Windows 11 bejelentésével egy időben jelezte a felhasználóknak, hogy hamarosan befut az Android támogatása, ezzel kapcsolatban azonban legutóbb arról írtunk, hogy ez a támogatás meglehetősen korlátos. Most a Google árulta el, hogy dolgoznak egy jobb megoldáson, amely jövőre a játékokat teszi elérhetővé a fenti két verzió alatt.

Egy, a napokban adott interjúban a Google szóvivője fejtette ki a cég elképzelését, amely a Google Play tárházában elérhető játékok Windows-on való futtatására vonatkozik. Ebből megtudjuk, hogy házon belül fejlesztik a natív alkalmazást, amely valamikor a jövő évben jelenik majd meg, ez pedig a Windows 11 mellett a 10-es verziót is támogatni fogja, vagyis mindkét operációs rendszeren gond nélkül futtathatjuk majd azt. Érdekes módon nem számítanak külsős partnerek közreműködésére, így sem a Microsoft, sem pedig a BlueStacks nem segédkezik a megvalósításban, vagyis a munka teljes mértékben a Google mérnökeire vár, akik az első körben kizárólag a játékok futtatását oldanák meg.

A további, szintén a fenti interjúban elhangzott részletekből kiderül, hogy 2022-től kezdve még több készüléken vehetjük majd igénybe ezen játékokat, az adott kütyük kicserélése pedig nem jelent majd akadályt az eddig elért eredmények megtartásában, a meglévő játékmenet folytatásában. Ebbe a körbe tehát az okostelefonok, a táblák, valamint a Chromebook-vonal képviselői mellett a Windows PC-ket is bevonják, mégpedig az említett natív alkalmazás piacra dobásával, bár azt már most leszögezik, hogy a játékstreaming opciója nem lesz elérhető, erről tehát (egyelőre) le kell mondanunk. Azt még nem tudjuk, hogy mely negyedévben jelenne meg az app, a debütálás pontosabb időpontját majd később árulják el.

A cégnek szüksége is van a további hardverek támogatására, hiszen a bevételek terén továbbra is a nagy rivális vezet, méghozzá komoly előnnyel. A most közzétett friss anyagban arról olvashatunk, hogy a mobilos szoftverboltokból idén befolyó mintegy 133 milliárd dollár nagy része ezúttal is az Apple pénztárcáját vastagítja, ők ugyanis 85 milliárdra tesznek szert, míg a Google kénytelen megelégedni 48 milliárddal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Microsoft surface?
  • Zsombor99 #3
    Amit érintőkijelzőre optimalizáltak, azt hogyan lehetne irányítani érintőpanellel nem rendelkező számítógépeken?? Egérrel bohóckodni kissé kényelmetlen lenne, nem??
  • zola2000 #2
    A probléma az hogy a Microsoft megoldása is arm emulátor, nem az x86 APKt futtatják natívan mint az android x86, emiatt kisebb a teljesítmény.

    Remélem a Google megoldása jobb lesz, sajnos egyre kevesebb fejlesztő ad ki x86 APKt, amit a régi Intel atomos tabletek miatt csináltak annó.
  • kvp #1
    Mivel a google a kezdetektol fogva adott android emulatort a windows-os fejlesztoi keszleteihez, ezert nem tul meglepo, hogy kepesek lesznek egy ilyen emulator image-re play store-t telepiteni. Nem csak a jatekokat, de barmilyen android-os alkalmazast lehetne futtatni ezzel a megoldassal. Az egyetlen trukk, hogy elegge lezarjak az emulatort, mert a fejlesztoi valtozattal szinte azt csinal az ember amit akar. Valoszinuleg az alap destkop-ot (launcher-t) kiveszik es annak a helyere kerul valamilyen "play store and launcher for windows based android emulator" funkcioju alkalmazas.