Gyurkity Péter

Már mobilneten is működik a Stadia

A Google új funkcióval bővíti ki platformját, ettől a versenyben maradást remélik.

Az internetes keresőjével óriássá vált cég saját játékstreaming-platformjának bemutatkozásáról tavaly mi is beszámoltunk, azóta azonban némileg megváltozott a helyzet, hiszen olyan komoly riválisok bukkantak itt fel, mint a GeForce Now és a Project xCloud, amelyek az nVidia és a Microsoft hasonló törekvéseit jelzik. A Google most egy új bővítéssel igyekszik versenyben maradni, ez azonban kompromisszumokra is rákényszerítheti a felhasználókat.

A saját közösségi oldalon bejelentett újítások listáján nemcsak a szokásos további jövevényeket találjuk meg (itt a cég havi rendszerességgel ad hozzá újabb és újabb játékokat a meglévő katalógushoz, ezzel is igyekezvén kiszélesíteni a felhasználói tábort), de az egyelőre kísérleti jelleggel bevezetett friss funkciót is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy akár 4G-, vagy 5G-kapcsolaton keresztül streameljük az általunk kiszemelt játékokat. Erre eddig nem volt lehetőség, hiszen a vezérlő a meglévő WiFi-elérésen keresztül biztosította a kívánt élményt, a mobilnet támogatásával viszont alaposan kibővül a funkcionalitás, bár itt nyilván tekintettel kell lennünk a potenciális következményekre.

Erre tulajdonképpen minden, a fenti újítással foglalkozó beszámolóban kitérnek, elsősorban azoknak ajánlva a funkciót, akik korlátlan mobilnetes csomaggal rendelkeznek. Egyértelmű ugyanis, hogy ellenkező esetben komoly számlával szembesülünk majd, hiszen a játékok streamelése méretes adatforgalmat generál, ezt tehát mindenképpen szem előtt kell majd tartanunk. Nem véletlen, hogy az appon belül kissé elrejtették a fenti újítást, itt a felhasználóknak az Experiments menüpont alatt kell engedélyezniük a mobilnetes adathasználatot, ez a lista azonban a jövőben tovább bővül majd, ahogy a Google további funkciókat ad majd az alkalmazáshoz – nyilván az ehhez kapcsolódó hivatalos bejelentésekkel együtt.

A WiFi alkalmazása a jobb stabilitás miatt is ajánlott, viszont a 4G és 5G megjelenése még nagyobb kényelmet biztosíthat majd a játékokra kiéhezett felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Azert, mert Google folyamatosan elszipolyozza a GN-tol a jatekokat. Hiaba draga a Stadia, ha csak naluk elerhetoek a legjobb AAA cimek, pl. GTA online..

    GN lenne a legjobb, mert tamogatja Steam-et, Epic-et, de sajnos Google megfolytja oket, hiaba lenne a jog is az o oldalukon..
  • ugh #4
    Senkit nem érdekel mert szar és drága.
  • ugh #3
    1 Mert az Nv nem fizet a sajtónak a google meg igen.

    2 Ez sem kérdéses hogy ki állt a háttérben amikor baszogattak az nvidiat amiért feltette xy játékot, mikor azzal csak jól járt az adott játék kiadója indie-nél a fejlesztő.
    "Fura" a ubi és az epic nem pampogott.

    3 "nem kell még egyszer megvenni a játékot, ha megvan Steaman vagy Epicen"
    Ezzel rá is jöttél a lényegre
  • Dynamic #2
    Érthetetlen, hogy miért foglalkozik mindenki ezzel a hulladék Stadiával, miközben pl. a Geforce Now olcsóbb, sokkal nagyobb a játékkínálata és nem kell még egyszer megvenni a játékot, ha megvan Steaman vagy Epicen. Kb. mindenben jobb.
  • Teppik Amon #1
    najó, de itt nálunk mikor lesz elérhető, szt nyomozza már ki valaki!