MTI

Videojátékokat mesteri szinten űző programot fejlesztett a Google

Emberi agy ihlette számítógépes algoritmust fejlesztett a Google, amely "önmagát tanítva" képes 49 különböző videojátékot magas szinten űzni - írja a BBC.

A program 49 klasszikus videojáték kezelését sajátította el, és az esetek több mint felében legalább olyan jó, vagy még jobb játékosnak bizonyult, mint egy professzionális emberi játékos. A Google által 2014-ben megvásárolt DeepMind vállalat közlése szerint ez az első olyan rendszer, amely önmagát tanítva vált képessé összetett feladatok széles körének elvégzésére. A cég munkatársai a Nature folyóiratban tették közzé eredményeiket.

Demis Hassabis, a DeepMind alelnöke elmondta, korábban az öntanuló rendszereket csak viszonylag egyszerű problémák megoldására használták, azonban az általuk fejlesztett program olyan feladatokat végez el, amelyek az ember számára is kihívást jelentenek. Videojátékokat mesteri szinten űző algoritmus már korábban is létezett: az IBM vállalat Deep Blue elnevezésű számítógépe 1997-ben Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot is megverte a táblás játékban. A Deep Blue-t azonban előre beprogramozták egyfajta "útmutató" formájában a sakkhoz szükséges tudással.


A Google programját ezzel szemben "gyárilag" csupán a legfontosabb alapinformációkkal látták el, így kellett a videojátékokkal megbirkóznia. "A rendszernek előre adott egyetlen információ a képernyőn látható nyers pixelek voltak, illetve az elképzelés, hogy sok pontot kell szereznie. Minden másra magától kellett rájönnie" - magyarázta Demis Hassabis. A DeepMind csapata 49 különböző videojátékra tesztelte a programot, köztük olyan klasszikusokra, mint a Space Invaders, a Pong, különböző boksz- és teniszjátékok, illetve a háromdimenziós, autóversenyzős Enduro. A 49 játék közül 29-nél a program vagy hozta az emberi tesztjátékosok teljesítményét, vagy túl is szárnyalta őket.

Demis Hassabis elmondta, első látásra talán triviálisnak tűnhet, hogy van egy program, amely képes a 80-as évek videojátékait kezelni. "A jelentősége az, hogy van egy rendszer, amely képes a pixelekből, mint érzékelt bemeneteli jelekből megtanulni, mit kell tennie" - hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy a program néhány óra alatt képes beletanulni új játékok kezelésébe. A DeepMind fejlesztése a legújabb előrelépés a "mélytanulás" kutatása terén. Tudósok világszerte olyan programokat fejlesztenek, amelyek az emberi agyhoz hasonlóan hatalmas mennyiségű adatot - képeket vagy hangokat is - képesek elemezni, majd intuitív módon kihámozni belőlük a használható információkat vagy mintázatokat.

A robotprogramok fejlődésével párhuzamosan egyesek attól félnek, az emberek eszén túljáró számítógépek veszélyesek lehetnek. Decemberben Stephen Hawking elméleti-fizikus úgy nyilatkozott, hogy a teljes mesterséges intelligencia megjelenése akár az emberiség végét is jelentheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #15
  LoL
 • tom_pika #14
  Mivan? A fordítók tök jól fordítanak (deepl is), semmi közük egy 20 éves szótárprogramhoz.
 • zola2000 #13
  Szerintem az ilyen dolgok nem nagyon akarnak fejlődni valamiért. A fordítójuk is ma is ugyanolyan értelmetlenül fordít, mint sok éve amikor elindult, max szavak szintjén lehet használni ha olyan nyelvek között akarok fordítani vele, mint japán-angol-magyar, de erre 20 éves szótárprogram is képes. Jó talán azonos nyelvcsaládon belül (francia-német) biztos jobb, de japán-angolra a 90es években a babylon is ugyanilyen használható-használhatatlan volt.

  Ilyen magától tanuló program is: ma alig működik, 20 év múlva sem lesz sokkal előrébb.
 • alien47 #12
  "mocskos ufók!" Értem én, hogy gőzgép, de mitől megy? Az ufók nem lehetnek mocskosak. Max ha landolnak a Jósvafői tehenésztelep sz@rgyűjtőjében. Az UFÓnauták lehetnek mocskosak a kifejezésed szerint akik vezetik az UFÓkat.


 • seepheeerd #11
  demonbuddy... vagy az nem hír? :)
 • dzsagon #10
  Elég lett volna engem megvenniük, ezeket a játékokat én is magas szinten űzöm.
 • TokraFan #9
  Ökör...
 • prybaby #8
  Azért ez még elég primitiv szinten van. Azért választottak klasszikus játékokat mert azok jó pixelesek és csupán néhány színből áll.
  A videoban csupán annyit tanult meg, hogy a fehér pixel leesik akkor vége ha meg a szélekre sikerül mennie akkor jól jár. Azt nem fogta fel, hogy mit is csinál tulajdonképpen és valszeg problémája lehet az utolsó tégla leszedésével (gondolom ezért sincs teljes video a játékról)
  A játékok listájából látszik, hogy ha megmozdul a képernyő (scroll) akkor egyből elhasal mert csak pixeleket lát és nem objektumokat.
  Összeségében ezzel még sok munka van és nagyon messze van attól, hogy egy mai videójátékot (3d) mesterien megtanulja.
 • SirBubu #7
  minden önmagára valamit is adó konteós nagyon jól tudja, hogy a Van Allen-övön jelen technikai szintünkön élő emberrel átjutni lehetetlenség

  legfeljebb akkor lehetne átjutni rajta, ha az űrhajót vagy rakettát mintegy 600 tonnás ólompáncél venné körbe, de azt meg azért nem olyan egyszerű feljuttatni a zűrbe

  éppen emiatt kamu a holdutazás, és totális képtelenség az emberes marsutazás is

  uff, én beszéltem ("nuff said")
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.02.27. 20:15:36
 • Tetsuo #6
  Azóta továbbfejleszti. ;-)