Gyurkity Péter

Az Apple M1-et veszi célba a Qualcomm

A PC-k területének meghódítása érdekében eközben a grafikus vezérlőkön is javítanának.

Az Apple nem is olyan régen rántotta le a leplet saját érdekes megoldásának erősebb változatairól, amelyek ismét teljesítményükkel és kedvező fogyasztásukkal hívták fel magukra a figyelmet. A Qualcomm is valami hasonlóra készül, az ő fejlesztésük azonban csak két év múlva jelenhet meg.

A cég befektetői konferenciáján, a szokásos pénzügy adatok mellett hangzott el, hogy házon belül már készülnek egy ilyen processzorral, amely kifejezetten az Apple M1 példáját követné, annak sikerét célozva meg. Jelen pillanatban ugyan a fókusz még a meglévő sorozat következő tagjain, vagyis az ARM-magokkal szerelt jövőbeni példányokon van, amelyek szokás szerint az Adreno grafikus vezérlőket, az 5G-modemet, valamint a Hexagon DSP-t és a Spectra névre keresztelt képalkotási magot foglalnák magukba, viszont a nemrég felvásárolt Nuvia cég technológiájára építve már megindul a munka a teljesen új fejlesztésen is, amely egy ettől némileg eltérő filozófiára épül.

A Nuvia kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a céget eredetileg az Apple-től távozó mérnökök alapították, akik korábban az A- és az M-sorozat példányain is dolgoztak. Az ezen munka során szerzett tapasztalat mindenképpen jól jön majd, annál is inkább, mert a megjelenésig még hosszú idő van hátra, így komoly lemaradásban lesznek a riválissal szemben. Ezzel egy időben az Adreno grafikus vezérlők teljesítményén is javítanának, mégpedig jelentős mértékben, hogy jobb eséllyel vegyék célkeresztbe az asztali számítógépek szegmensét, bár az még erősen kérdéses, hogy ez mennyiben lesz lehetséges. Könnyen lehet, hogy a Snapdragon 8cx esete ismétlődik majd meg a bemutatást követően, vagyis nem tudnak majd komoly piaci részesedést szerezni, bár ez majd csak a fontosabb mutatók (és a piaci viszonyok alakulása) láttán dönthetjük majd el.

A hírek szerint 9 hónapon belül készülnének el az első tesztpéldányok, a hivatalos megjelenésre pedig csak 2023-ban kerítenének sort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)